Przejdź do treści

Hodujemy kiełki

W naszym Domu w pracowni kulinarnej zagościła na dobre wiosna. Pod okiem terapeuty Bożeny Harbaszewskiej uczyliśmy się prowadzić hodowlę w kiełkownicy kiełków różnych roślin, tj. brokuły, fasola mung, rzodkiewka, lucerna, słonecznik,rzeżucha i inne. Podczas prelekcji wygłoszonej przez terapeutę poznaliśmy właściwości zdrowotne kiełków, które są esencją żywej żywności oraz degustowaliśmy kiełki wyhodowane przez Panią Bożenę. Dowiedzieliśmy się, że samodzielnie prowadzona hodowla daje wiele satysfakcji, a wyhodowane kiełki lepiej smakują niż te kupione w sklepie bo są świeże i bez konserwantów. Pani Bożena przedstawiła nam wiele przepisów na wykorzystanie kiełków w potrawach i sposobów spożywania ich na surowo. W naszym Domu będziemy je hodować i przede wszystkim spożywać na śniadanie na surowo. Najbardziej smakowały nam kiełki z rzodkiewki.

Skip to content