Przejdź do treści

Zdrowe jedzenie jesienią – Fasola po wegetariańsku

W naszej pracowni kulinarnej często przygotowujemy mega zdrowe posiłki w zgodzie z naturą. Dzisiaj 18 września Pani Bożena Harbaszewska, która w ramach treningów aktywizujących często uczy nas jak zdrowo się odżywiać, prowadziła zajęcia dotyczące tego, jak wykorzystać produkty z naszych ogrodów do przygotowania jesiennego zdrowego posiłku. Okazja była dobra, bo za oknem już tylko 10 stopni, pada deszcz i zjadłoby się coś fajnego – rozgrzewającego i kolorowego.

Tego dnia nasza kulinarna drużyna na czele z Panią Kasią – studentką Wydziału Nauk Społecznych Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie odbywającą miesięczne praktyki w ŚDS – przystąpiła do obierania i krojenia warzyw: marchewki, cukinii, pomidorów, papryki, cebuli, porów, świeżej bazylii, czosnku. Inni gotowali wcześniej namoczoną fasolę. Następnie zabraliśmy się do gotowania i smażenia warzywnego sosu do fasoli. Zapach roznosił się po całym Domu i od czasu do czasu ktoś wpadał do pracowni kulinarnej by zobaczyć co gotujemy. Okazało się, że przyrządzone przez nas danie trafiło w gusta wszystkich Uczestników. Smakowało wyśmienicie włosko –hiszpańskimi nutkami dzięki ziołom tj. tymianek, oregano, bazylia. Miało również walory zdrowotne, o których opowiedziała Pani Bożena tuż przed przystąpieniem do konsumpcji.

Skip to content