Przejdź do treści

JAGODOWY ZAWRÓT GŁOWY

Trwa sezon jagodowy.

Warto pomyśleć o tym,że te małe ale jakże pożyteczne owoce wpływają korzystnie na wzrok, poprawiają trawienie. Jagody są bardzo dobrym składnikiem lekko strawnej i zdrowej diety. Dzięki dużej zawartości cukrów owocowych są świetnym rozwiązaniem na zaparcia. Jagody mają dużą zawartość anthocyanin,które powodują,że są one wartościowymi lekami w leczeniu żylaków,hemoroidów,słabych naczyń krwionośnych.

Jagody zawierają :

  • 0,5% anthocianosidów
  • witaminy B1 i C
  • witamina A
  • ok. 0,7% garbników
  • kwasy roślinne Chcąc zadbać o swoją dietę proponuję jeden z wielu przepisów z jagodą w roli głównej.

PIEROGI Z JAGODAMI

składniki na farsz :

  • 500 gr. jagód
  • budyń śmietankowy
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowy
  • do polania śmietana lub jogurt naturalny

składniki na ciasto :

  • 500gr. mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 szklanki ciepłej wody
  • 100 gr oleju

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • jagody umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem następnie wsypać do miseczki
  • dodać budyń,cukier, cukier wanilinowy
  • wymieszać składniki

Ciasto

Do większej miski wsypać mąkę, szczyptę soli, olej i wodę. Całość najpierw wymieszaj a potem wyrób na jednolitą masę, jeśli ciasto jest zbyt lepiące podsyp mąką. Gotowe ciasto przekładamy

na stolnicę i wałkujemy,następnie wykrawamy szklanką kółka. Każdą sztukę lekko rozciągamy w dłoniach wkładamy wcześniej przygotowane jagody i formujemy pierogi. Trzeba pamiętać żeby dokładnie skleić boki. Gotowe pierożki gotujemy w lekko osolonej wodzie.

Podajemy polane jogurtem lub śmietaną.

SMACZNEGO!

POZDRAWIAM Krysia

Skip to content