Trwa sezon jagodowy.
Warto pomyśleć o tym,że te małe ale jakże pożyteczne owoce wpływają korzystnie na wzrok, poprawiają trawienie. Jagody są bardzo dobrym składnikiem lekko strawnej i zdrowej diety. Dzięki dużej zawartości cukrów owocowych są świetnym rozwiązaniem na zaparcia. Jagody mają dużą zawartość anthocyanin,które powodują,że są one wartościowymi lekami w leczeniu żylaków,hemoroidów,słabych naczyń krwionośnych.
Jagody zawierają :
- 0,5% anthocianosidów
- witaminy B1 i C
- witamina A
- ok. 0,7% garbników
- kwasy roślinne Chcąc zadbać o swoją dietę proponuję jeden z wielu przepisów z jagodą w roli głównej.
PIEROGI Z JAGODAMI
składniki na farsz :
- 500 gr. jagód
- budyń śmietankowy
- 3 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowy
- do polania śmietana lub jogurt naturalny
składniki na ciasto :
- 500gr. mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 szklanki ciepłej wody
- 100 gr oleju
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- jagody umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem następnie wsypać do miseczki
- dodać budyń,cukier, cukier wanilinowy
- wymieszać składniki
Ciasto
Do większej miski wsypać mąkę, szczyptę soli, olej i wodę. Całość najpierw wymieszaj a potem wyrób na jednolitą masę, jeśli ciasto jest zbyt lepiące podsyp mąką. Gotowe ciasto przekładamy
na stolnicę i wałkujemy,następnie wykrawamy szklanką kółka. Każdą sztukę lekko rozciągamy w dłoniach wkładamy wcześniej przygotowane jagody i formujemy pierogi. Trzeba pamiętać żeby dokładnie skleić boki. Gotowe pierożki gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Podajemy polane jogurtem lub śmietaną.
SMACZNEGO!
POZDRAWIAM Krysia