MOI KOCHANI !
Co roku mamy ten sam problem – co zrobić z cukinia, która rośnie w ogródku jak szalona od późnej wiosny aż do jesieni. Leczo, faszerowane łódeczki, kremowa zupa, grillowane szaszłyki. Wydawałoby się , że przetestowałam już wszystkie przepisy, ale wpadł mi w ręce przepis mojej babci Ani na marynowaną cukinię w słoikach na zimę .
Jest przepyszna !
Oto przepis
Składniki:
- 6 młodych cukinia
- 3 duże marchewki
- ¾ cebule
- papryka czerwona
- plaska łyżeczka papryki ostrej
- łyżeczka papryki słodkiej
- 0,5 szklanka oliwy
Zalewa
- 1 szklanka octu
- 1niepełna szklanka cukru
- 2 łyżki soli
- koszyczek kopru
- ziele angielskie
- liść laurowy
- pieprz w ziarnach
- 2/3 ząbki czosnku
Sposób przygotowania
- oczyścić i umyć wszystkie warzywa
- cukinie pokroić w cienkie plastry
- cebulę pokroić w piórka [zaparzyć]
- paprykę pokroić w paski
- marchew pokroić w plastry [ugotować]
- połączyć wszystkie składniki i zalać oliwą
- ugotować zalewę,przestudzoną zalać sałatkę i posypać obiema paprykami
- wymieszać i pozostawić na ok. 3 godz.
- włożyć do słoiczków
- pasteryzować ok. 20 min. Myślę że przepis wam się spodoba . SMACZNEGO ! Krysia