Przejdź do treści

Przepis babci na marynowaną cukinię

MOI KOCHANI !

Co roku mamy ten sam problem – co zrobić z cukinia, która rośnie w ogródku jak szalona od późnej wiosny aż do jesieni. Leczo, faszerowane łódeczki, kremowa zupa, grillowane szaszłyki. Wydawałoby się , że przetestowałam już wszystkie przepisy, ale wpadł mi w ręce przepis mojej babci Ani na marynowaną cukinię w słoikach na zimę .

Jest przepyszna !

Oto przepis

Składniki:

  • 6 młodych cukinia
  • 3 duże marchewki
  • ¾ cebule
  • papryka czerwona
  • plaska łyżeczka papryki ostrej
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • 0,5 szklanka oliwy

Zalewa

  • 1 szklanka octu
  • 1niepełna szklanka cukru
  • 2 łyżki soli
  • koszyczek kopru
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz w ziarnach
  • 2/3 ząbki czosnku

Sposób przygotowania

  • oczyścić i umyć wszystkie warzywa
  • cukinie pokroić w cienkie plastry
  • cebulę pokroić w piórka [zaparzyć]
  • paprykę pokroić w paski
  • marchew pokroić w plastry [ugotować]
  • połączyć wszystkie składniki i zalać oliwą
  • ugotować zalewę,przestudzoną zalać sałatkę i posypać obiema paprykami
  • wymieszać i pozostawić na ok. 3 godz.
  • włożyć do słoiczków
  • pasteryzować ok. 20 min. Myślę że przepis wam się spodoba . SMACZNEGO ! Krysia
Skip to content