Przejdź do treści

Bożonarodzeniowe ciasta tortowe

Witam !

Dzisiaj Bożenarodzeniowych ciast ciąg dalszy.

Ciasta tortowe.

CIASTO LION

Dzień dobry 🙂 Kolejne ciasto wybrane przez syna 😉 Tym razem padło na ciasto Lion, przepis znalazłam tutaj, przepis trochę zmodyfikowałam, bo dałam mniej masy kajmakowej i na górę nie dawałam batoników lion, bo słodkości byłoby za dużo, a przesłodzonych ciast nie lubimy. Z biszkopta zeskrobałam wierzch i pokruszyłam. Dzięki temu ciasto nie było przesłodzone, dla nas idealne. Jedyna wada tego ciasta jest taka, że bardzo szybko znika 😉 Polecam, róbcie bo warto 🙂 Miłego piątku 🙂

Blaszka 24 x 34 cm

Składniki biszkopt:

  • 6 jajek L
  • 2/3 szklanki drobnego cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia



Warstwa z ryżu i kajmaku:

  • 100 g preparowanego ryżu
  • 1 puszka (440 g) masy korówkowej (kajmaku)



Krem:

  • 500 ml śmietanki 36 % 
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru



Dodatkowo:

większe pół opakowania ciemnych herbatników (petitki)

1/2 szklanki wody z cytryną do nasączenia biszkoptu



1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy. Zmniejszamy obroty i dodajemy po jednym żółtku.
2. Mąki razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy i stopniowo dodajemy do masy (teraz możemy wszystko wymieszać drewnianą łyżką lub na niskich obrotach miksera).
3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto, wyrównujemy górę. Pieczemy w 170 stopniach około 35 minut. Po upieczeniu stukamy blaszką z biszkoptem o blat i odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu biszkopt kroimy na dwa blaty, z górnego ścinamy wierzchnią warstwę, kruszymy do miseczki i odstawiamy. Dolny biszkopt nasączamy wodą z cytryną.


4. Ryż mieszamy z kajmakiem (kajmak najlepiej żeby był w temperaturze pokojowej, wtedy łatwiej się wymiesza. Wykładamy go na biszkopt. 
Następnie układamy ciemne herbatniki. Troszkę dociskamy 🙂

5. W misie miksera ubijamy śmietanę 36%, jak będzie ubita, dodajemy cukier puder i serek mascarpone. Miksujemy do połączenia się składników.

Połowę masy wykładamy na herbatniki, teraz nakładamy drugi blat biszkoptu i drugą połowę masy. Na masę dajemy pokruszony wierzch biszkopta.

Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin 🙂

Przełożenie ciasta: blat biszkoptu – warstwa ryżu z kajmakiem – herbatniki ciemne – 1/2 kremu – drugi blat biszkoptu – druga połowa kremu – pokruszony wierzch ścięty z góry biszkoptu

Smacznego 😀


MURZYNEK Z KREMEM ŚMIETANKOWO – CYTRYNOWYM

  Ciasto świetne, puszyste, wilgotne i bardzo smaczne. Ciasto proste, mało czasochłonne. Polecam, bo warto wypróbować :-). Blaszka 23×33 cm.

Składniki ciasto:

  • 250 g masła
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 5 łyżek kakao
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki wody
  • 5 jajek L
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru


Składniki masa:

  • 400 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1/2 szklanki wrzątku


Polewa:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki oleju

Wodę dajemy do większego garnka, dodajemy masło, cukier i kakao. Musimy zagotować, mieszając czas od czasu. Mieszankę odstawiamy po zagotowaniu do ostygnięcia. Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy dwie łyżki cukru pudru. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i żółtka dajemy do przestudzonej masy. Mieszamy dokładnie drewnianą łyżką. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek. Mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 30-35 minut. Do tzw .”suchego patyczka”. Studzimy, przekrawamy na dwa blaty.

We wrzątku rozpuszczamy galaretki ( ma być go tylko 1/2 szklanki). Odstawiamy do wystudzenia. Galaretki powinny dosyć szybko zacząć nam tężeć. Ubijamy śmietanę 30% na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder i tężejące galaretki. Miksujemy chwilkę, żeby galaretki połączyły się ze śmietaną. Wkładamy na chwilkę do lodówki, żeby masa nieco stężała. Masą smarujemy jeden płat ciasta, przykrywamy drugim. Ja ciasto włożyłam na całą noc do lodówki i na drugi dzień zrobiłam polewę, ale można to zrobić od razu.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy 2 łyżki oleju i pokruszoną czekoladę, mieszamy, czekolada ładnie nam się rozpuści i połączy się z olejem. Gorącą polewamy ciasto. 
Smacznego !

CIASTO ŁACIATE

  Lubię je, bo nie jest bardzo słodkie. Pracochłonne tez nie jest, więc tylko robić :-)). Blaszka 23×33 cm.

Składniki ciasto kruche:

  • 1 kostka masła (200 g)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Z podanych składników zagniatamy ciasto, wkładamy na 1 godzinę do lodówki (powinno po wyjęciu być twarde).

Ciasto ciemne:

  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki dżemu brzoskwiniowego


Wszystkie składniki utrzeć mikserem na gładką masę. Do tego ciasta musimy teraz zetrzeć na tarce (na grubych oczkach) ciasto jasne (kruche), po starciu całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 45 minut. Po wyjęciu studzimy.

Dodatkowo:

  • napar z herbaty (1/2 szklanki), można posłodzić, ale niekoniecznie 
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 1 budyń śmietankowy
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 100 g masła
  • delicje 


 Połowę mleka gotujemy, w drugiej rozrabiamy budyń z cukrem, dodajemy do gotującego się mleka i gotujemy budyń. Studzimy. Ubijamy z masłem. 2 Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 0,5 litra wrzątku, studzimy. Placek przekrawamy na pół, nasączamy naparem z herbaty. Jeden płat smarujemy cienko masą budyniową, nakładamy delicje, wylewamy tężejącą galaretkę, na galaretkę dajemy resztę masy i przykrywamy drugim plackiem. Na wierzch możemy zrobić polewę lub zetrzeć czekoladę. Ciasto wkładamy do lodówki.

Smacznego !

CIASTO ŚWIĘTEGO JAKUBA

Ciasto to jest pyszne, nie za słodkie, ale trochę pracochłonne. Potem smak wynagradza wszystko, więc warto zrobić 🙂 Blaszka 24×34 cm.


Składniki ciasto:

  • 3,5 szklanki maki pszennej
  • 250 g masła
  • 6 żółtek
  • 1 szklanka kwaśniej śmietany 18%
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia


Beza:

  • 6 białek
  • 3 opakowania kisielu wiśniowego
  • 6 łyżek cukru
  • 2 litrowe słoiki wiśni w kompocie (wydrylowanych)


Krem:

  • 1 litr mleka
  • 3 opakowania budyniu śmietankowego
  • 4 łyżki cukru
  • 200 g masła


Składniki na ciasto zagniatamy, dzielimy na 6 równych części. każdą musimy rozwałkować na osobnym papierze do pieczenia na prostokąty tej samej wielkości. Białka ubijamy  z cukrem w dużej, wysokiej misce na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypujemy po kolei kisiele i dokładnie mieszamy. Wiśnie musimy odsączyć od soku. Piane kisielową dzielimy na 3 części i rozkładamy na trzech płatach ciasta. Na masę rozkładamy wiśnie, przykrywamy następnymi płatami ciasta, odwracając je papierem do góry i delikatnie go zdejmując. Ma być trzy placki : ciasto kruche – pianka wiśniowa – ciasto kruche. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 20 minut (można piec razem lub osobno). Budynie i cukier rozmieszać w połowie mleka i ugotować na pozostałym mleku gesty budyń. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć z zimnym budyniem. Masę podzielić na pół i przekładać placki. Przed podaniem schłodzić chwilę w lodówce.

Smacznego !

Pozdrawiam Krysia.

Skip to content