Przejdź do treści

JABŁECZNIKI

Witam !

Dziś świątecznych ciast ciąg dalszy. W roli głównej jabłka.

JABŁECZNIK STRACCIATELLA

Jabłecznik stracciatella – składniki

Masa jabłkowa

  • 1,5kg jabłek (u mnie Szampion)
  • 2 łyżki masła
  • 2 galaretki w proszku o smaku pomarańczowym


Ciasto

  • 130g mąki pszennej
  • 70g mąki ziemniaczanej
  • 170g cukru
  • 100g miękkiego masła
  • 70g margaryny
  • 1 jajko
  • 2 żółtka


Masa śmietanowa

  • 500ml śmietany kremówki o zawartości tł. min.30%
  • 250g serka mascarpone
  • 250g jogurtu greckiego
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 100g płatków czekoladowych
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 1/3 szklanki zimnej wody


Galaretka pomarańczowa

  • 300ml soku pomarańczowego
  • 1 czubata łyżeczka żelatyny


Dekoracja

  • bita śmietana
  • płatki czekoladowe


Jabłecznik stracciatella – wykonanie

Przygotowanie masy jabłkowej:

Umyć i obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka, dodać masło i usmażyć na małym ogniu przez 3-4 minuty. Wsypać galaretki w proszku i dokładnie  wymieszać. Smażyć jeszcze około 2 minut, aż galaretki się rozpuszczą. Odstawić do wystudzenia. Masę wyłożyć na ciasto gdy zacznie tężeć, w przeciwnym wypadku sok wsiąknie w ciasto i je rozmiękczy.


Przygotowanie ciasta:
Utrzeć na puch miękkie masło, margarynę i cukier. Nie przerywając ucierania dodawać najpierw po jednym żółtku, a później jajko. Ucierać jeszcze kilka minut. Połączyć oba rodzaje mąki i dodać do masy. Wymieszać dokładnie na najniższych obrotach miksera. Gotowe ciasto przełożyć do blachy o wymiarach 20x30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzić na dnie. Ciasto jest gęste, więc najlepiej robić to szpatułką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C  i upiec na jasnozłoty kolor. U mnie to było 25 minut. Wystudzić w formie.

Przygotowanie masy śmietanowej:
Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia.

Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno.

Utrzeć serek mascarpone z jogurtem greckim i cukrem pudrem. Dodać ubitą śmietanę i chwilę mieszać na wolnych obrotach do połączenia składników. Nie przerywając mieszania wlać rozpuszczoną żelatynę wymieszaną wcześniej z jedną łyżką ubitej śmietany dla wyrównania temperatury. Na końcu wsypać płatki czekoladowe i ponownie wymieszać tym razem szpatułką.

Przygotowanie galaretki:

Wlać do rondelka sok pomarańczowy. Wsypać żelatynę i odstawić do napęcznienia. Po około 5 minutach postawić rondelek na gazie i podgrzewać do rozpuszczenia żelatyny. Sok  nie może się zagotować, bowiem żelatyna straci swoje właściwości. Odstawić do wystudzenia.

Montaż:
Na wystudzone ciasto wyłożyć tężejącą masę jabłkową. Wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki na pół godziny. Następnie wyłożyć masę śmietanową i ponownie wstawić do lodówki. gdy masa zastygnie wylać tężejącą galaretkę. Odstawić ciasto do lodówki aby galaretka zastygła.

Uwaga: Kolejną warstwę przygotować dopiero gdy poprzednia zastygnie.

Dekoracja:

Gotowe ciasto pokroić na kwadraty o boku 5cm. Udekorować bitą śmietaną i płatkami czekoladowymi.

Smacznego!


PROSTA SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE

Znam wiele przepisów na szarlotki i wiele z nich wypróbowałam, ale ta dosyć szybka
i łatwa w wykonaniu szarlotka jest  najlepsza pod każdym względem.
Szarlotka wykonana jest na bardzo kruchutkim cieście i jest bardzo smaczna,
wręcz rozpływająca się w ustach.
Kruche ciasto aromatyzowane jest  startą skórką cytrynową, natomiast do nadzienia jabłkowego dodana jest kandyzowana skórka pomarańczowa i cynamon.

Składniki ciasta kruchego
 ( forma o wym. 27 x 35 cm):

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 – 1 szklanka cukru drobnego kryształu
  • 200 g masła 
  • 2 jajka + 1 żółtko
  • 3 łyżeczki startej skórki cytrynowej
  • ewentualnie 1-2 łyżki gęstej śmietany 12 lub 18 %
  • 3 łyżki tartej bułki

Składniki nadzienia jabłkowego:

  • ok. 2 kg jabłek (np. antonówka, szara reneta, koksa królewska)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Wykonanie:

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy na stolnicę lub do miski.
Dobrze schłodzone masło siekamy z mąką nożem, siekaczem do kruchych ciast lub ścieramy
na tarce o grubych oczkach wprost do mąki.
Ścierałam na tarce, po czym dłońmi delikatnie rozcierałam powstałe grudki.

Dodajemy cukier, skórkę startą z wyszorowanej i sparzonej wrzątkiem cytryny, a następnie jajka i żółtko.
Szybko zagniatamy ciasto, nie za długo, tylko do połączenia się składników.
Gdyby było zbyt suche, dodajemy  1-2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany, aby uzyskać właściwą konsystencję.

Ciasto powinno być gęste i nie powinno zbytnio kleić się do rąk.

Robimy gruby wałek i dzielimy na dwie części ( 2/3 ciasta + 1/3 ciasta). Większą część ciasta schładzamy w lodówce, mniejszą w zamrażalniku (co najmniej 2 godziny).

W tym czasie przygotowujemy nadzienie jabłkowe.

Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Odciskamy delikatnie nadmiar soku, dodajemy drobno pokrojoną skórkę pomarańczową,
cukier i cynamon. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem.

Większą część ciasta (2/3) kroimy na plastry i wykładamy nim spód formy wyścielonej papierem
do pieczenia, sklejamy palcami brzegi, aby powstał jednolity placek.

Ciasto posypujemy bułką tartą i nakładamy wcześniej przygotowane nadzienie jabłkowe, lekko dociskamy.

Schłodzoną w zamrażalniku drugą część ciasta ścieramy na tarce o  dużych oczkach,
bezpośrednio na jabłka, tak aby placek był równomiernie pokryty powstałą w ten sposób kruszonką.

Pieczemy w środkowej części piekarnika nagrzanego do temp. 200°C przez 20 minut,
po czym zmniejszamy temp. do 180°C i pieczemy przez kolejne 25 minut na jasnozłoty kolor.

Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem z naturalną wanilią.
Smacznego!

ROLADA JABŁKOWA Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ

Rolada z nadzieniem jabłkowym jest najczęściej robioną przeze mnie roladą.
Wierzch zwykle posypuję cukrem pudrem, ale od święta daję polewę czekoladową.

Składniki ciasta(forma o wym. 36 x 36 cm):

  • 6 jajek
  • 6 łyżek gorącej wody
  • 180 g cukru drobnego kryształu
  • 100 g mąki pszennej
  • szczypta soli


Składniki nadzienia jabłkowego
:

  • 500 g tartych jabłek ( u mnie szara reneta)
  • sok z połowy cytryny
  • 2-3 łyżki cukru drobnego kryształu
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 galaretka cytrynowa

Składniki polewy czekoladowej:

  • 125 g  masła lub margaryny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki zimnej wody
  • ½ – 1 łyżeczka spirytusu (ewentualnie)
  • kilka kropel aromatu rumowego (ewentualnie)


Wykonanie ciasta podstawowego
:

Żółtka oddzielamy od białek, posypujemy cukrem i dajemy 6 łyżki gorącej wody.
Miksujemy na krem. Wsiewamy małymi porcjami mąkę, delikatnie mieszając łyżką.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy z ciastem.
Całość wykładamy na dużą prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia
i wyrównujemy powierzchnię za pomocą szpatułki.
Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180°C na środkowym poziomie piekarnika.
Zaraz po upieczeniu przekładamy na delikatnie posypaną cukrem pudrem ściereczką.
Powierzchnię ciasta również delikatnie posypujemy cukrem pudrem i wraz ze ściereczką
rolujemy ciasto.
Odkładamy do przestudzenia. Szczegóły wykonania udanego ciasta tutaj.


Wykonanie nadzienia i rolady:

Tarte jabłka dajemy do rondelka, zalewamy sokiem z cytryny, wodą i delikatnie prażymy.
Mieszamy, aby nie przypaliły się.
Gdy rozprażą się dodajemy cukier, jeszcze przez jakiś czas ogrzewamy i dajemy galaretkę. Zdejmujemy z ognia i stale mieszamy do rozpuszczenia się galaretki.
Odstawiamy, od czasu do czasu mieszamy.
Gdy jabłka przestygną rozprowadzamy na rozwiniętym ze ściereczki cieście.
Ponownie zwijamy dość ściśle, zawijamy w ściereczkę lub folię spożywczą.
Wygładzamy powierzchnię dłońmi i wkładamy do lodówki.


Wykonanie polewy czekoladowej
:

Cukier mieszamy z kakao, dodajemy mleko i ucieramy łyżką na papkę.
Żelatynę moczymy w małym garnuszku w zimnej wodzie i odstawiamy do napęcznienia.
Delikatnie ogrzewamy, tylko do jej rozpuszczenia, dodajemy masło.
Dalej delikatnie ogrzewamy tylko do rozpuszczenia się masła i natychmiast zdejmujemy
z ognia. Wlewamy do kakaowej papki gorące jeszcze masło z żelatyną i stale mieszamy
do uzyskania jednolitej masy.  Na koniec dodajemy ewentualnie aromat i spirytus.
Gdy nieco ostygnie, ale nie za dużo, wylewamy na ciasto.
Gdyby polewa zrobiła się zbyt gęsta i nie dała się ładnie rozprowadzać, dodajemy 1 łyżkę mleka
i ponownie leciutko podgrzewamy, zestawiamy z ognia i po lekkim ostygnięciu pokrywamy powierzchnię ciasta.

Sugestia: czasami polewa nie trzyma się dobrze ciasta, wówczas warto jego powierzchnię
powlec cieniutką warstwą rozgrzanej konfitury lub dżemu i dopiero dać polewę.
Dzięki temu polewa ładnie przywiera i nie odchodzi od ciasta.

Smacznego!

SZARLOTKA KRÓLEWSKA

Szarlotka królewska wykonana jest na biszkoptowym spodzie.
Na biszkopcie położona jest warstwa uprażonych jabłek zagęszczonych  galaretką owocową.
Na warstwie jabłkowej znajduje się warstwa kremu budyniowego.
Aby uzyskać bardziej wyrazisty smak do masy budyniowej można dodać sok z cytryny
i trochę alkoholu, ale i bez tych dodatków (zwłaszcza z myślą o dzieciach) szarlotka świetnie się sprawdza.
Wykonanie jest stosunkowo szybkie i proste, nawet dla początkujących.

Składniki biszkoptu (duża blacha o wym. 28 x 40 cm):

  • 6 jajek
  • ¾ szklanki cukru drobnego kryształu
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny lub ¾ łyżki octu 10%

Składniki warstwy jabłkowej:

  • 1,5 kg winnych jabłek 
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 – 2 galaretki (np. cytrynowa, pomarańczowa, użyłam 1 galaretkę o smaku pina colada i ½ op. galaretki pomarańczowej)

Składniki masy budyniowej:

  • 1 op. budyniu śmietankowego na  ½ l mleka
  • ½ l mleka
  • ¾ szklanki cukru drobnego kryształu
  • 200 g masła
  • ok. 75 ml soku z cytryny
  • ok. 100 ml spirytusu (niekoniecznie)
  • 100 g czekolady mlecznej

Wykonanie biszkoptu:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier, a następnie utarte z 1 łyżką soku z cytryny żółtka.
Mąkę dokładnie mieszamy z proszkiem do pieczenia i powoli wsiewamy małymi porcjami
do masy jajecznej za pomocą sitka, delikatnie mieszając dużym widelcem lub łyżką.
Ciasto wykładamy do dużej blachy  wyścielonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C ok. 30 min.

Wykonanie warstwy jabłkowej:

Obrane i pokrojone na małe kawałki jabłka prażymy w rondelku z niewielką ilością wody.
Dodajemy cukier i mieszamy.
Maksymalnie zmniejszamy ogień, wsypujemy galaretki i stale mieszamy do chwili
ich rozpuszczenia (nie gotujemy!).
Odstawiamy do całkowitego ostudzenia najlepiej do lodówki.
Gdy zacznie tężeć smarujemy nim przygotowany wcześniej biszkopt.
Ciasto wstawiamy do lodówki.


Wykonanie masy budyniowej
:

Odlewamy ok. ½ szklanki zimnego mleka i mieszamy w nim proszek budyniowy.
Pozostałe mleko gotujemy, dodajemy pod koniec cukier, a następnie zawiesinę budyniową,
stale mieszając.
Gdy budyń straci smak surowizny, zestawiamy z ognia i pozostawiamy pod pokrywką
do całkowitego ostudzenia.

Masło ucieramy do białości i dodajemy porcjami przestudzony budyń.
Pod koniec ucierania wlewamy małymi porcjami sok z cytryny, a następnie spirytus.
Całość mieszamy nie za długo, tylko do uzyskania jednolitej masy.

Na schłodzonym warstwie jabłkowej  rozprowadzamy równomiernie masę budyniową.
Wierzch ciasta posypujemy grubą warstwą tartej czekolady.
Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki.

Smacznego!

JABŁECZNIK ORZECHOWY

Tak szybkiego w wykonaniu, a pysznego w smaku ciasta, jeszcze nie jedliście polecam spróbować !

Składniki na blaszkę o wymiarach 28 x 22 cm

Składniki

  • NA CIASTO :
  • masło 150 g
  • mąka 250 g
  • cukier 50 g
  • proszek do pieczenia szczypta
  • NA MASE:
  • jajka 2 duże lub 3 małe
  • śmietana płynna około 70 ml
  • cukier 3 łyżki
  • orzechy zmielone garść
  • mąka lub skrobia kukurydziana, nie mylić z mąka kukurydziana to nie to samo 1 łyżeczka
  • jabłka 2 duże

Przygotowanie

-z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić go do lodówki,

-w tym czasie obrać jabłka i pokroić w kostkę,

wyjąć ciasto z lodówki rozwałkować i wylepić nim formę oraz boki, a na nim poukładać pokrojone jabłka wstawić na 20 min do piekarnika i piec w 200 stopniach,

w czasie podpiekania ciasta przygotować krem; czyli utrzeć cale jajka z cukrem na białą masę, następnie dołożyć śmietanę orzechy i łyżeczkę maki, zmieszać mikserem na gładką masę,

po upływie 20 minut podpiekania ciasta wlać masę na podpieczone ciasto z jabłkami i piec kolejne 20 – 25 min w tej samej temperaturze do zrumienienia się ciasta,

-po upieczeniu wyjąc z piekarnika i albo podawać od razu gorące z bita śmietana albo odstawić do ostygnięcia i delikatnie polać czekolada, smakuje wyśmienicie zarówno cieple jak i zimne, serdecznie polecam !

Smacznego!

DROŻDŻOWA STRUCLA Z JABŁKAMI

Miękkie, wilgotne ciasto i przepyszne nadzienie jabłkowe, pycha !

Składniki

( 2 keksówki 25x8cm )
500g mąki
30g świeżych drożdży
120g cukru
szczypta soli
2 jajka
200ml mleka (letnie)
70g miękkiego masła (w temp. pokojowej)

Dodatkowo:

1kg jabłek
0,5 szklanki cukru
pół łyżeczki cynamonu

1 jajko

Sposób przygotowania przepisu:

1. Drożdże rozkruszamy do miseczki, zalewamy letnim mlekiem, dodajemy łyżkę mąki i łyżkę cukru, mieszamy i odstawiamy by drożdże ruszyły.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy resztę cukru i szczyptę soli.
Gdy drożdże urosną wlewamy je do miski z mąką, dodajemy roztrzepane jajka oraz miękkie masło i wyrabiamy elastyczne ciasto. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski, nakrywamy je ściereczką i pozostawiamy w cieple do podwojenia objętości.

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem i podsmażamy na małym ogniu, często mieszając. Po ok. 5-7 minutach smażenia, jabłka zdejmujemy z palnika, dodajemy cynamon, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

2. Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok. 40×20 cm . Na ciasto wykładamy prażone jabłka i zwijamy tak jak roladę zaczynając od dłuższego boku. Roladę przecinamy na połowę i umieszczamy w wyłożonych papierem do pieczenia keksówkach . Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

Wyrośnięte strucle smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170ºC przez ok. 40 minut.
Po upieczeniu polewamy lukrem lub oprószamy cukrem pudrem .

Smacznego!

Pozdrawiam Krysia.

Skip to content