Przejdź do treści

Jak przygotować święta i się nie zmęczyć

Witam Kochani!

Jak przygotować święta i się nie zmęczyć.

Niektóre prace kuchenne należy zaplanować wcześniej

Według magnackiej tradycji na wigilijnym stole powinno znaleźć się 13 potraw. Przy czym potrawy rybne liczyły się za jedną… Szlachecki stół staropolski uginał się pod ciężarem 12 potraw. Na stole mieszczańskim było ich 7. Stół chłopski zadowalał się nieparzystą liczbą dań obrzędowych. Bez względu na to, której tradycji hołdujecie, szykujecie Wigilię na bogato lub całkiem skromnie, zawsze warto się dobrze zorganizować, aby z wyczerpania kuchenną pracą nie usnąć przy stole. Jak przygotować Święta i się nie zmęczyć? To proste, zaplanujcie pracę . Zaoszczędzicie czas i energię, by w dobrej formie zasiąść do stołu, ciesząc się obecnością rodziny .

  • Uzgadniamy z bliskimi świąteczny jadłospis. Pracę rozdzielamy według umiejętności. 
  • Pieczemy pasztety. Zarówno te mięsne, jak i jarskie nie mogą być zbyt długo przechowywane w lodówce. Pasztety mięsne można po upieczeniu i wystudzeniu podzielić na mniejsze porcje i zamrozić. Pasztet należy rozmrażać zawsze w lodówce przez około 12 godzin. 
  • Nastawiamy kwas buraczany na świąteczny barszcz 
  • Robimy pierogi z kapustą i grzybami oraz uszka do barszczu i je zamrażamy. Pierogi i uszka można zamrozić przed lub po ugotowaniu. Surowe, trzeba wstępnie zamrozić ułożone płasko na tacy w sporej  odległości od siebie, następnie przełożyć do większego woreczka lub pojemnika i zamrozić. Jeśli chcemy zamrozić ugotowane pierogi, to należy gotować je w wodzie z dodatkiem oleju, a przed zamrożeniem polać ponownie olejem i delikatnie wymieszać, tak aby każdy pieróg był w tłuszczu. Przed Wigilią wystarczy je rozmrozić, zagotować lub podsmażyć. 
  • Gotujemy bigos, po przestudzeniu zamrażamy go. Bigos jest smaczniejszy po przemrożeniu. W Święta wystarczy go rozmrozić i zagotować. 
  • Szykujemy masę makową i ją zamrażamy 
  • Pieczemy makowiec drożdżowy. Gotowy makowiec po upieczeniu i ostudzeniu zamrażamy, wyjęty w wigilijny poranek z zamrażarki niczym nie będzie się różnił od wypieku przygotowanego tego samego dnia. Po rozmrożeniu makowiec lukrujemy. 
  • Pieczemy piernik kawowy i przekładamy go powidłami, zawijamy w papier do pieczenia i wkładamy do lodówki. W dzień Wigilii polewamy piernik polewą czekoladową 
  • Pieczemy keks, po upieczeniu i wystudzeniu zawijamy go w papier do pieczenia i wkładamy do lodówki. Najlepszy jest po 7 dniach dojrzewania.

Na 2 dni przed Wigilią – 22 grudnia

  • Robimy śledzie w oleju na różne sposoby. Na Wigilijnym stole dobrze jest postawić, śledzie w trzech smakach.  
  • Dla tych, co nie przepadają za śledziami przygotowujemy boczniaki a la śledzie 
  • Wyciągamy z zamrażalnika masę makową.
  • Dekorujemy lukrem ciasteczka i pierniczki 
  • Wieczorem: rozmrażamy kapustę z grzybami
  • Na noc: zalewamy suszone grzyby wodą – potrzebne do zupy grzybowej lub sosu 
  • Na noc: zalewamy suszone owoce na kompot wigilijny 

Na 1 dzień przed Wigilią – 23 grudnia

  • Gotujemy zupę grzybową i barszcz czerwony wigilijny 
  • Gotujemy kompot z suszu lub owoców, które mogą zastąpić susz 
  • Marynujemy mięsa do pieczenia 
  • Przygotowujemy śledzie marynowane oraz w sosach. 
  • Pieczemy kulebiaki z postnymi nadzieniami 
  • Robimy ryby podawane na zimno, po staropolsku rybę w sosie piernikowym, rybę w galarecie, rybę po żydowsku, rybę po grecku . Ryby układamy na półmiskach, okrywamy folią i przechowujemy w lodówce. 
  • Pieczemy sernik, albo jeszcze lepiej makowiec serowy, lub inne ciasta według własnego uznania.
  • Przygotowujemy kluski z makiem 
  • Wieczorem wyjmujemy pierogi i uszka – przekładamy je do lodówki, by się powoli rozmroziły przez noc, będą potrzebowały około 20 godzin. 

W Wigilię – 24 grudnia

  • Robimy sałatki: jarzynową i sałatkę śledziową, wstawiamy je do lodówki, by się „przegryzły” smaki przed wigilijną kolacją
  • Pieczemy ryby, by podać je ciepłe od razu na stół


  • Smażymy i dusimy grzyby, które podajemy jako ciepłe przystawki lub dodatki do dań rybnych
  • Smażymy ryby, pamiętając aby ich nie przesmażyć. Przesmażone ryby wydzielają brzydki zapach tranu


Oczywiście potrawy i ciasta możecie zrobić według własnego uznania .

Pozdrawiam Krysia!

Skip to content