Przejdź do treści

Makowce

Witam!

Świątecznych ciast ciąg dalszy.

Dzisiaj podam wam przepisy na różnego rodzaju makowce.

Wspaniałe, puszyste ciasto drożdżowe upieczone z nadzieniem makowym na kształt bożonarodzeniowej gwiazdy. Pięknie prezentuje się na stole świątecznym i jeszcze lepiej smakuje :). Z najlepszą domową masą makową, która nie ma sobie równych. Ciasto doskonałe na prezent a przy tym wcale nie trudne do wykonania. Jeśli z jakiegoś powodu nie możecie skorzystać z nadzienia makowego, gwiazda równie pięknie będzie prezentowała się z cynamonem, nutellą lub nadzieniem orzechowym, chałwowym lub serowym .

Bardzo polecam!

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 540 g mąki pszennej (do ciast drożdżowych)
  • 80 g drobnego cukru do wypieków
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 10 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych
  • 75 g masła, roztopionego
  • 250 ml mleka
  • 2 duże jajka

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).

Po tym czasie ciasto podzielić na 4 równe części i uformować z niech kule. Każdą kulę rozwałkować na okrągły placek o średnicy 27 cm, delikatnie podsypując mąką stolnicę i wałek, by ciasto się nie kleiło.

Dużą blachę „piekarnikową” lub formę o średnicy 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Pierwszy rozwałkowany placek ciasta drożdżowego położyć na papierze. Posmarować 1/3 nadzienia makowego pozostawiając wolny margines od brzegu (1 cm). Przykryć kolejnym plackiem drożdżowym i powtarzać czynności, kończąc ostatnim plackiem drożdżowym na górze ciasta.

Powstałe ciasto przekroić na 16 części, nie docinając do środka gwiazdy (środek ma pozostać nieprzecięty). Wziąć w dłoń 2 sąsiadujące kawałki ciasta i obkręcić je dwukrotnie, zwrócone ku sobie. Czynność powtórzyć po kolei z kolejnymi parami kawałków ciasta.  Przekręcone kawałki ciasta z każdej pary zlepić na końcu. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia (gwiazda powinna podwoić objętość).

Po wyrośnięciu i bezpośrednio przed pieczeniem gwiazdę posmarować roztrzepanym jajkiem.

Wyrośnięta gwiazdę drożdżową wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec około 25 minut (z termoobiegiem lub góra-dół). Wyjąć, przestudzić. Lekko ciepłą gwiazdę polukrować. Można udekorować ziarenkami granata lub kandyzowaną skórką pomarańczową.

Do posmarowania:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka wody

Składniki roztrzepać w miseczce widelcem.

Masa makowa:

  • 200 g maku
  • 40 g płynnego miodu
  • 40 g miałkiego brązowego cukru
  • 40 g suszonej żurawiny
  • 20 g orzechów włoskich lub migdałów, posiekanych
  • 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżki masła, roztopionego
  • 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Mak zalać wrzącą wodą (do przykrycia), odstawić do wystygnięcia, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem.

/Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20 minut, odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić. Dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem/.

Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach maku zmielonego. Jest to spore uproszczenie, ponieważ maku nie trzeba już mielić. Wystarczy zalać wrzątkiem do przykrycia i wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym.

Do zmielonego maku dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Podzielić na 3 równe części.

Składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 – 4 łyżki gorącej wody

Cukier puder wsypać do miseczki. Rozetrzeć z gorącą wodą przy pomocy wypukłej strony łyżki. Gdy lukier będzie zbyt gęsty – dodać odrobinę wody. Gdy będzie zbyt rzadki, dosypać cukru pudru.

Smacznego :-).

ŚWIĄTECZNY MAKOWIEC Z JABŁKAMI

Ciasto z makiem i jabłkami z dodatkiem orzechowej kruszonki – słodka wariacja na temat tradycyjnego świątecznego wypieku.

SKŁADNIKI

KRUSZONKA ORZECHOWA

  • 200 g orzechów laskowych, zmielonych na mączkę
  • 200 g maki pszennej typu 450
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 2 żółtka jaj, rozmiar M
  • 100 g cukru trzcinowego

MASA MAKOWO-JABŁKOWA

  • 2 żółtka jaj, rozmiar M
  • 30 g cukru trzcinowego
  • 120 g masła, roztopionego
  • 900 g masy makowej
  • 40 g kaszy manny
  • 40 g mąki pszennej, tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g rodzynek
  • 5 średnich jabłek (ok. 400 g), umytych, obranych i startych na tarce o grubych oczkach
  • 4 białka jaj , rozmiar M
  • szczypta soli
  • niewielka ilość cukru pudru (do dekoracji)

Mąkę, mączkę orzechową i proszek do pieczenia mieszamy. Dodajemy masło i cukier trzcinowy, łączymy składniki, na koniec dodajemy żółtka. Zagniatamy dłońmi kruszonkę. 3/4 wysypujemy równomiernie na spód posmarowanej masłem i oprószonej mąką blaszki o wymiarach 24 x 35 cm. Pieczemy 10-12 minut w piekarniku o temp. do 170°C (termoobieg), upieczony spód powinien być blady. Studzimy.

Mąkę mieszamy z kaszą manną i proszkiem do pieczenia. Rodzynki łączymy ze startymi na tarce jabłkami. Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Ubijamy żółtka z cukrem trzcinowym, pod koniec dodajemy roztopione masło. Masę stopniowo łączymy z makiem, cały czas ucierając. Dodajemy mąkę z kaszą manną i rodzynki z jabłkami. Mieszamy. Masę delikatnie łączymy z ubitymi białkami.

Na wystudzonym spodzie równomiernie rozkładamy masę makowo-jabłkową. Posypujemy pozostałą częścią orzechowej kruszonki. Pieczemy w temp. 165°C ( z termoobiegiem ) przez 50-55 minut. Studzimy i oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego!

Makowiec zawijany

Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Bardzo popularny wypiek na okres świąt Bożego Narodzenia i Wigilię.

Z przepisu wychodzą aż 3 makowce. Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić.

Składniki na 3 makowce:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej + do podsypywania
  • 180 ml mleka
  • 150 g roztopionego i ostudzonego masła (lub margaryny)
  • 6 żółtek
  • 42 g świeżych drożdży (lub 21 g suchych)
  • 6 łyżek cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki spirytusu (lub rumu, wódki)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Masa makowa:

  • 500 g maku
  • 200 g cukru
  • 100 g rodzynek
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu
  • aromat migdałowy do smaku
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • ewentualnie kandyzowana skórka pomarańczowa
  • 6 białek

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3- 4 łyżki gorącej wody

Sposób przygotowania:

  1. Mak zalać wrzątkiem do przykrycia, przykryć talerzykiem i pozostawić na co najmniej 30 minut. Odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką i dobrze odcisnąć. Jeśli nie jest zmielony należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania).
  2. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  3. Wyrośnięty zaczyn połączyć z pozostałymi składniki na ciasto drożdżowe (poza masłem). Zagniatać ciasto, wlewając stopniowo roztopione masło (lub margarynę). Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 1- 1,5 godziny).
  4. Do maku dodać pozostałe składniki masy, poza białkami. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką drewnianą.
  5. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 3 mm, nałożyć ⅓ masy, zostawiając ok. 2 cm od brzegu i zwinąć z roladę. Końce rolady skleić i podwinąć pod spód. Gotową roladę przełożyć na posmarowany olejem papier do pieczenia i zrolować w formie tuby dwukrotnie, pozostawiając 1 cm luzu między ciastem, a papierem (nie więcej). Końce papieru pozostawić otwarte. Makowce przenieść na blachę do pieczenia.

Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 190°C (grzałka góra- dół), na brązowo- złoty kolor. Pozostawić do ostygnięcia.

  1. Jeszcze ciepłe makowce (nie gorące) posmarować lukrem.
  2. Przygotować lukier: Cukier puder rozetrzeć z gorącą wodą na gładką masę. Makowce polać lukrem i ewentualnie posypać makiem. (Chyba, że chcemy makowce zamrozić, wtedy lukier zrobić po rozmrożeniu ciasta).

Uwagi:

  • Dłuższy bok rozwałkowanego prostokąta powinien być krótszy niż długość blachy tak, aby makowiec spokojnie zmieścił się w piekarniku, biorąc zapas, że jeszcze na boki urośnie. Ja rozwałkowałam ciasto na prostokąt 32x 25 cm.
  • 1 szklanka= 250 ml

Smacznego!

Makowiec na kruchym spodzie.

Najlepszy makowiec na kruchym spodzie, z lukrową dekoracją z kandyzowanej skórki pomarańczowej. Idealnie wilgotny, mięsisty, bezproblemowy w pieczeniu. Bardzo polecam.

Składniki na kruchy spód:

  • 200 g mąki pszennej
  • 125 g masła, zimnego
  • 1 jajko
  • 4 łyżki cukru pudru

Wszystkie składniki powinny być schłodzone.

Formę prostokątną o wymiarach 23 x 34 cm (wymiary dolne, forma rozszerzająca się ku górze) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Składniki na kruchy spód szybko zagnieść ręcznie lub zmiksować w malakserze. Uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 60 minut.

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć nim dno formy: można wcześniej lekko rozwałkować, można odrywać po kawałku i układać w formie, następnie wyrównać np. wałkując szklanką (ułożoną na boku) wewnątrz formy.

Wyrównać, ponownie schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Przed samym pieczeniem ponakłuwać widelcem.

Piec w temperaturze 190ºC przez około 15 minut lub krócej, tylko do zezłocenia i wypieczenia ciasta. Wyjąć, wystudzić.

Masa makowa:

  • 600 g maku
  • 500 g jabłek
  • 200 g masła
  • 250 g drobnego cukru do wypieków
  • 5 dużych jajek, białka i żółtka osobno
  • 70 g kaszy manny
  • 50 g rodzynków
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich lub migdałów
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów

Mak zalać wrzącą wodą (do pokrycia), odstawić do wystudzenia, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem.

/Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20 minut, odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić. Dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem/.

Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach maku zmielonego. Jest to spore uproszczenie, ponieważ maku nie trzeba już mielić. Wystarczy zalać wrzatkiem do przykrycia i wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

W misie miksera umieścić masło i utrzeć z cukrem do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać żółtka, dalej ucierając. Dodać namoczony (odciśnięty) i zmielony mak, starte jabłka, kaszę, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową, posiekane orzechy lub migdały oraz ekstrakt z migdałów i zmiksować do połączenia.

Białko ubić na sztywną pianę i wymieszać delikatnie z masą makową.

Tak przygotowaną masę makową przełożyć na podpieczony kruchy spód. Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut (można wydłużyć czas pieczenia o 10 minut; makowiec lekko wyrośnie i popęka, ale podczas studzenia wróci do poprawnego wyglądu – nie martwić się tym). Wyjąć, wystudzić.

Ponadto:

  • pół szklanki kandyzowanej skórki z pomarańczy

Lukier:

  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki soku z pomarańczy lub wody

Składniki na lukier rozetrzeć w miseczce grzbietem łyżki. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty – dodać więcej soku, jeśli zbyt rzadki – cukru pudru. Lukier rozprowadzić po makowcu i posypać kandyzowaną skórką z pomarańczy.

Smacznego !

MAKOWIEC NA KRUCHYM SPODZIE

Ten makowiec to absolutny hit moich świątecznych wypieków. Prosty w wykonaniu, bo skorzystałam z gotowej masy makowej (oczywiście można też zrobić swoją, ale mi już nie wystarczyło czasu). W każdym razie smakował nam bardzo. Najlepszą opinię wydał mu jednak mój brat mówiąc, że po jego zjedzeniu polubił makowce. 
Ciasto upiekłam w tortownicy (26 cm), ale można go upiec też w większej blaszce, bo jest naprawdę wysoki.

Składniki:

  • 250 g masła
  • 5 jajek
  • 2,75 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru pudru (do piany)
  • 1 łyżka cukru pudru (do ciasta)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kakao
  • masa makowa (u mnie 900 g) – uwaga! na rynku są różne masy, zwróćcie uwagę na procentową zawartość maku, jeżeli masa jest wodnista koniecznie należy ją odsączyć
  • 0,5 szklanki włoskich orzechów

Z masła, żółtek, mąki, proszku do pieczenia i łyżki cukru pudru zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części i jedną z nich połączyć z kakao. Ciasto włożyć do woreczków i schłodzić w zamrażalniku. 

Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli i 1,5 szklanki cukru pudru (najpierw na sztywno białka z solą, a następnie małymi partiami dodawać cukier puder). 

Na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia) zetrzeć na tarce o grubych oczkach jedną część jasnego ciasta. Następnie wyłożyć masę makową (ja moją wzbogaciłam o posiekane orzechy włoskie). Na mak zetrzeć ciasto kakaowe, wyłożyć pianę i na wierzch ciasto jasne. Piec około 45 minut w 180 stopniach. Najlepsze na drugi dzień – kiedy masa makowa stężeje, ale jedliśmy też od razu po ostudzeniu i było pyszne. 

Smacznego!

Pozdrawiam Krysia.

Skip to content