Przejdź do treści

Przepisy na serniki

Witam !
Kochani pora już pomyśleć i zdecydować jakie ciasta zagoszczą w te święta na naszych stołach. Zaczniemy od serników. Mam nadzieję że przepisy spodobają się wam i przepyszne serniki zagoszczą w te święta w waszym domu.


Sernik „Złota Rosa” na kruchym spodzie
Delikatny i puszysty sernik na kruchym cieście z miękką pianą na wierzchu, która tworzy złotą rosę. Przepis na kruche ciasto oraz na masę serową jest łatwy i prosty, ciasto szybko się zagniata, masę serową przygotowuje się błyskawicznie (jeśli na początku zmielimy ser trzykrotnie lub przynajmniej dwukrotnie), a pieczenie sernika trwa dokładnie godzinę. Sernik złota rosa to ciasto doskonałe na święta oraz na przeróżne rodzinne spotkania. Porcja na tortownicę o średnicy 24 cm.

Składniki:
• CIASTO
• 1 i 1/4 szklanki mąki
• 1/2 szklanki cukru
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• aromat waniliowy 2 – 3 krople
• 2 żółtka
• 7,5 dag masła
 
• MASA SEROWA
• 40 dag sera (może być również 50 dag)
• 2 jaja
• 1/2 szklanki cukru
• 1/4 szklanki oleju
• 1/2 budyniu śmietankowego bez cukru
• aromat cytrynowy 2 – 3 krople
• 1 szklanka mleka
 
• PIANA
• 2 białka z poprzednich jaj
• 1/3 szklanki cukru
Przepis na ciasto:
Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm i wyłożyć papierem do pieczenia. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i wylepić dno tortownicy.
Przepis na masę serową:
Ser zemleć 3 razy, dodać całe jaja i miksować na wolnych obrotach, wlewać powoli olej i wsypywać budyń w proszku, mleko i na końcu aromat cytrynowy i dalej miksować do uzyskania puszystej, gładkiej masy. Masa serowa jest rzadka, taka ma być, dzięki temu sernik będzie puszysty i delikatny.
Pieczenie sernika:
Masę serową wylać na wylepione ciasto i zapiec 50 minut w 200 stopniach C. Potem wyjąć ciasto i wyłożyć ubitą pianę z dodatkiem cukru na wierzch, lekko wyrównać i wstawić ponownie na 8 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić w tortownicy.
Uwaga: Pianę z białek ubić podczas pieczenia sernika, najlepiej przed samym wykładaniem na masę serową.
Smacznego!


Sernik na lanym cieście – Izaura

Sprawdzony przepis na smaczny sernik na lanym cieście – Izaurę. Doskonałe ciasto na świąteczny stół. Przepis na dużą blachę.

Składniki:
• CIASTO LANE
• 3 szklanki mąki
• 2 i 1/4 szklanki cukru
• 6 jajek
• 1 cukier waniliowy
• 4 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1,5 kostki margaryny
• 5 łyżek kakao
• 8 łyżek wody
 
• SER
• 1,5 kg sera tłustego
• 0,5 kostki margaryny
• 0,5 kostki masła
• 1 szklanka cukru
• 1 cukier waniliowy
• sernix + 1 budyń śmietankowy
• 8 jaj
 
• wiórki kokosowe do posypania
Przepis na ciasto:
Wodę i margarynę podgrzać w garnku, aż do rozpuszczenia się margaryny. Następnie dodać cukier, cukier waniliowy, kakao, wymieszać i zagotować na małym ogniu. Odstawić, odlać pół szklanki na polewę. Jak lekko przestygnie dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Na koniec dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać.
Przepis na ser:
Uwaga! Margarynę i masło wyjąć wcześniej z lodówki, aby były miękkie.
 
Ser, margarynę i masło zemleć 1 raz w maszynce. Dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka i wymieszać. Dodać sernix i budyń śmietankowy, ponownie wymieszać. Na koniec do sera dodać ubitą pianę. Wszystko delikatnie wymieszać.
 
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylać ciasto, na ciasto kłaść łyżką ser. Ciasto piec 1 godzinę w 200 stopniach C. Po upieczeniu ciasto oblać zostawioną polewą i posypać wiórkami kokosowymi.
Smacznego!


Sernik wiedeński
Super przepis na sernik wiedeński z polewą czekoladową. Sernik wiedeński jest zawsze mile widziany w święta oraz na rodzinnych przyjęciach. Wypróbuj już dziś! Naprawdę warto, bo sernik jest wilgotny, delikatny i pachnący skórką pomarańczową, smakuje wyśmienicie. Porcja na prostokątną foremkę (12×30 cm).

Składniki:
• 50 dag sera półtłustego
• 4 jajka
• 1/2 szklanki cukru
• 1 łyżeczka cukru waniliowego
• 6 dag masła
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 5 ml aromatu waniliowego
• 5 dag rodzynek sułtańskich
• 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
 
• POLEWA
• 3 kostki gorzkiej czekolady
• 1 łyżeczka masła

Przepis:
Ser zmielić trzy razy w maszynce. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć (ubić mikserem) z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Dodać zmielony ser i wymieszać. Następnie dodać miękkie masło, mąkę ziemniaczaną i aromat waniliowy, wymieszać i zmiksować przez chwilę. Rodzynki sparzyć, odcisnąć z wody i dodać do sera, wrzucić skórkę pomarańczową i całość wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do sera i delikatnie wymieszać.
 
Prostokątną foremkę o wymiarach 12×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ser. Piec w temperaturze 175 stopni C przez 60 – 70 minut. Jak sernik zacznie się rumienić przykryć folią aluminiową, aby pozostał jasny na wierzchu (ok. pół godziny przed końcem pieczenia). Po upieczeniu studzić sernik przy lekko uchylonym piekarniku, by nie narażać ciasta na gwałtowną zmianę temperatury. W trakcie studzenia sernik lekko opadnie, ale nie zmieni to wyglądu i smaku sernika.
Przepis na polewę:
Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać ostudzony sernik, np. zrobić esy-floresy.
Smacznego!

Sernik migdałowy
na czekoladowym spodzie, ze śmietanową polewą.
Elegancki i bajeczny sernik migdałowy na ciasteczkowo – czekoladowym spodzie, z wierzchu oblany polewą śmietanowo – migdałową i udekorowany prażonymi razem z miodem płatkami migdałowymi, po prostu przepyszny. Idealny na święta Bożego Narodzenia. W smaku delikatny, migdałowy i lekko śmietanowy, jak dla mnie jeden z najlepszych serników jakie do tej pory jadłam. Przepis może na początku wydawać się skomplikowany (jest sporo składników), ale w trakcie przygotowania okaże się łatwy i prosty (ale tak to jest z sernikami). Porcja na małą tortownicę o śr. 21 cm. Gorąco polecam wypróbować, bo jest wyśmienity!

Składniki:
• SPÓD
• 10 dag herbatników „petit beurre”
• 4 ciasteczka maślane kakaowe z dziurką
• 2,5 dag masła
• 5 dag czekolady mlecznej
• 1 łyżeczka wody
 
• MASA SEROWA
• 50 dag sera półtłustego
• 10 dag masła miękkiego
• 5 jajek
• 1/2 szklanki brązowego cukru
• 1 łyżka miodu prawdziwego (np. wielokwiatowy)
• 1 łyżeczka cukru waniliowego
• 1,5 łyżki mąki pszennej
• 1/2 szklanki zmielonych migdałów
• 2 łyżki śmietany 18%
• 1 łyżeczka likieru „Amaretto” o smaku migdałowym
 
• POLEWA
• 17,5 dag gęstej, kwaśnej śmietany 18%
• 2 łyżki cukru pudru
• 3 łyżeczki likieru „Amaretto”
 
• DEKORACJA
• 10 dag płatków migdałowych
• 1 – 2 łyżeczki miodu

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na sernik wyjąć wcześniej z lodówki, aby się ociepliły. Ser półtłusty zmielić trzykrotnie w maszynce do mielenia. Całe migdały zalać gorącą wodą, odczekać 5 minut i obrać ze skórki, następnie zmiksować blenderem (ma być 1/2 szklanki już zmielonych migdałów). Tortownicę o śr. 21 cm delikatnie wysmarować masłem (dno i boki), dno wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając papier na zewnątrz.
Spód:
Herbatniki i maślane ciasteczka pokruszyć i zmiksować blenderem na miałki piasek (można też ciastka pokruszyć przy pomocy wałka). Dodać roztopione i lekko przestudzone masło oraz rozpuszczoną w kąpieli wodnej mleczną czekoladę. Całość wymieszać, by powstał mokry piasek. Jeśli masa wyda nam się bardzo sucha, można dodać 1 łyżeczkę przegotowanej zimnej wody i ponownie wymieszać. Masę ciasteczkową wyłożyć na dno oraz boki tortownicy (ok. 2 cm wysokości tortownicy), wyrównać i mocno docisnąć. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Masa serowa:
Miękkie masło utrzeć na puszysty krem, dodać zmielony ser i zmiksować na małych obrotach miksera do połączenia się składników. W osobnej misce utrzeć żółtka z brązowym cukrem i miodem, dodać do sera i krótko zmiksować. Dodać mąkę, zmiksować, śmietanę i zmiksować, cukier waniliowy i też zmiksować krótko (kilka sekund, tylko do połączenia się składników). Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Wsypać zmielone migdały i bardzo delikatnie wymieszać, uważać aby nie zniszczyć piany. Na koniec dodać likier amaretto i znów delikatnie wymieszać.
Pieczenie:
Masę serową wylać na spód ciasteczkowy. Wstawić do piekarnika i piec przez 60 minut w temparaturze 175 stopni C. Następnie nie wyłączając piekarnika wyjąć sernik (w tym momencie sernik może lekko opaść) i posmarować polewą śmietanową, ponownie wstawić do piekarnika i zapiec jeszcze przez 15 minut w temparaturze 125 stopni C. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, stopniowo go otwierając. Następnie całkowicie wystudzić. Gdy sernik będzie już chłodny, obkroić nożem, wyjąć z tortownicy i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Udekorować prażonymi płatkami migdałowymi.
 
Smacznego!


Sernik brownie z malinami
czekoladowy spód, masa serowa i maliny.
Przepyszny sernik na spodzie brownie z malinami oprószonymi płatkami migdałowymi. Przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, a efekt końcowy rewelacyjny. Połączenie czekoladowego spodu, delikatnej masy serowej, słodkich malin i chrupiących płatków migdałowych tworzy niezapomniany smak . Sernik jest delikatny i orzeźwiający, ale jednocześnie masa serowa jest zbita, a spód mocno czekoladowy, ogólnie całość idealna. To jeden z lepszych serników z owocami. Gorąco polecam . Porcja na tortownicę o śr. 25 cm (może być też prostokątna foremka 21×25 cm).

Składniki:
• SPÓD CZEKOLADOWY
• 10 dag gorzkiej czekolady
• 10 dag miękkiego masła
• 8 dag cukru
• 2 jajka
• 8 dag mąki pszennej
• szczypta soli
 
• MASA SEROWA
• 50 dag twarogu półtłustego
• 25 dag serka mascarpone
• 1/2 szklanki cukru
• 1 łyżka cukru waniliowego
• 1 budyń waniliowy bez cukru (40 g)
• 2 jajka
 
• MALINY
• 40 dag malin
• 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
• 5 dag płatków migdałowych
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na sernik wyjąć wcześniej z lodówki, aby się ociepliły. Twaróg półtłusty zmielić trzykrotnie w maszynce do mielenia.
 
Dno tortownicy o śr. 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boków nie wykładać papierem i niczym nie smarować).
Spód czekoladowy:
Czekoladę połamać na kawałki i roztopić (na małym ogniu), lekko ostudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszysty krem, dodać do czekolady i wymieszać. Następnie dodać mąkę, szczyptę soli i ponownie wymieszać. Jajko ubić mikserem i dodać do masy czekoladowej, całość delikatnie wymieszać.
 
Masę przełożyć do przygotowanej foremki, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika do 160 stopni C, piec przez 20 minut, wyjąć z piekarnika (nie wyłączając go), od razu przelać masę serową.
Masa serowa:
Zmielony twaróg, serek mascarpone, cukier, cukier waniliowy i proszek budyniowy zmiksować mikserem na małych obrotach tylko do połączenia się składników. Dodać jajka i znów zmiksować.
Maliny:
Maliny opłukać i osuszyć. Wymieszać z mąką ziemniaczaną.
Pieczenie:
Masę serową wylać na podpieczony (gorący) czekoladowy spód, wyrównać powierzchnię. W tym momencie boki tortownicy owinąć folią aluminiową (złożyć 2 warstwy folii błyszczącą stroną na zewnątrz), aby boki ciasta czekoladowego podczas pieczenia za bardzo się nie wysuszyły. Na masę serową przełożyć maliny, a na wierzch posypać płatki migdałowe.
 
Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika do 160 stopni C i piec przez 55 minut. Studzić w uchylonym piekarniku. Całkowicie ostudzony sernik wyjąć z tortownicy, przełożyć na deseczkę i wstawić do lodówki.
 
Smacznego!

Sernik tradycyjny na kruchym spodzie
Wyśmienity sernik tradycyjny na kruchym spodzie w polewie czekoladowej. Z rodzynkami namoczonymi w likierze wiśniowym, ale można też rodzynki namoczyć w rumie, bądź whisky. Ciasto kruche jest cieniutkie, miękkie i delikatne, a masa serowa jest lekko zbita i gęsta, a jednocześnie puszysta i delikatna, tradycyjna, przygotowana ze zmielonego twarogu z utartymi żółtkami, cukrem i masłem oraz z pianą z białek. To najlepszy sernik na kruchym cieście. Dobrze wypieczony, na jasno złotobrązowy kolor. To tradycyjny, polski sernik, jaki piekło się kiedyś, z podstawowych składników i który po upieczeniu lekko opada. U mnie sernik tradycyjny z dodatkami: podpieczone ciasto oprószyłam kakao, rodzynki namoczyłam w likierze wiśniowym i wierzch sernika polałam czekoladą i oprószyłam białą czekoladą startą na tarce. Polecam na przyjęcia rodzinne, sernik jest podzielny i dobrze się kroi. Świetnie pasuje też na święta. Jest przepyszny. Porcja na foremkę 25×36 cm.

Składniki:
• 10 dag rodzynek + rum, whisky lub likier wiśniowy do namoczenia
 
• KRUCHE CIASTO
• 25 dag mąki pszennej
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 6 dag cukru drobnego
• 12,5 dag masła
• 1 jajko
 
• 1 łyżka kakao do posypania kruchego ciasta
 
• MASA SEROWA
• 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego
• 20 dag masła
• 20 dag cukru drobnego
• 8 jajek
• 2 łyżeczki cukru wanilinowego
• 2 łyżki budyniu śmietankowego bez cukru
• szczypta proszku do pieczenia (można pominąć)
 
• POLEWA CZEKOLADOWA
• 5 dag gorzkiej czekolady
• 3 dag masła
 
• 3 kosteczki białej czekolady do dekoracji
Rodzynki w rumie:
Rodzynki (jeśli są duże to pokroić na 0,5 cm kawałeczki) przełożyć do małej miseczki. Zalać rumem, whisky lub likierem wiśniowym (u mnie ten ostatni), tak aby wszystkie rodzynki były zanurzone w alkoholu. Odstawić na 2 – 3 godziny, osączyć na sitku.
Kruche ciasto:
Do miski wsypać przesianą mąkę pszenną, dodać proszek do pieczenia, drobny cukier i pokrojone na kawałeczki zimne masło. Całość rozetrzeć palcami, aż powstanie kruszonka. Następnie dodać jajko i zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, spłaszczyć ciasto i wstawić do lodówki na 30 minut. Ciasto możemy też zagnieść mikserem z hakiem.
 
*W tym momencie można zmielić twaróg.
 
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na wielkość foremki 25×36 cm (najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia). Przełożyć do foremki z dolnym papierem (górny zdjąć), ciasto podziurkować widelcem (nie wstawiać już do lodówki).
 
Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Wstawić kruche ciasto do nagrzanego piekarnika i podpiec przez 10 minut.
Masa serowa:
Wszystkie składniki na sernik wyjąć wcześniej z lodówki, aby się ociepliły. Twaróg półtłusty lub tłusty zmielić trzykrotnie w maszynce do mielenia. Białka oddzielić od żółtek.
 
Miękkie masło, drobny cukier i żółtka miksować mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 8 minut, na puszysty i gładki krem. Następnie dodawać stopniowo zmielony twaróg i zmiksować mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników. Dodać cukier wanilinowy, proszek budyniowy i odrobinę proszku do pieczenia, całość krótko zmiksować. Dodać rodzynki i wymieszać łyżką.
 
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy serowej i bardzo delikatnie wymieszać łyżką (już nie miksować ).
Pieczenie:
Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika (nie wyłączając go), chwilę odczekać i posypać przez siteczko kakao. Wyłożyć masę serową, delikatnie wyrównać powierzchnię.
 
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni C i piec 60 – 65 minut, aż sernik nabierze jasnego złotobrązowego koloru. Wyłączyć piekarnik, sernik studzić w lekko uchylonym piekarniku, stopniowo do otwierając. Całkowicie wystudzony sernik polać polewą czekoladową i posypać białą czekoladą startą na tarce jarzynowej na dużych oczkach.
 
Smacznego!


Sernik cytrynowy na ciasteczkowym spodzie
Tradycyjny sernik w nowoczesnym wydaniu. Masa serowa jest zbita i gładka, nie za słodka, a jednocześnie delikatna i aksamitna o intensywnym cytrynowym smaku, na zbożowych herbatnikach z płatkami owsianymi. Jest dobrze wypieczona na złoty kolor, dlatego nie ma potrzeby już dekorowania sernika czekoladą, czy lukrem. Przygotowanie jest łatwe (do masy serowej użyłam gotowego twarogu sernikowego z wiaderka) i szybkie. Sernik dobrze się kroi i jest podzielny. Polecam. Porcja na tortownicę o śr. 24 cm.

Składniki:
• SPÓD
• 20 dag herbatników zbożowych z płatkami owsianymi
• 5 dag masła
 
• MASA SEROWA
• 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka („Piątnica”)
• 3/4 szklanki cukru
• 2 łyżki cukru wanilinowego
• 5 jajek
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 10 dag masła
• skórka z 2 cytryn
• sok z 1 cytryny
Spód:
Tortownicę o śr. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
 
Ciastka herbatniki pokruszyć (np. wałkiem lub blenderem). Masło stopić na wolnym ogniu, dodać do pokruszonych herbatników i wymieszać. Przełożyć na dno tortownicy, wyrównać powierzchnię, dokładnie i mocno uklepać. Wstawić do piekarnika i podpiec przez 10 minut w temperaturze 180 stopni C. Wyjąć i przestudzić. W tym czasie przygotować masę serową.
Masa serowa:
Wszystkie składniki na sernik wyjąć wcześniej z lodówki, aby się ociepliły. Cytryny dokładnie umyć, skórkę zetrzeć na tarce jarzynowej na małych oczkach. Z jednej cytryny wycisnąć sok (np. wyciskarką do owoców).
 
Twaróg sernikowy*, cukier, cukier wanilinowy, jajka, miękkie masło i mąkę ziemniaczną zmiksować na małych obrotach miksera tylko do połączenia się składników. Dodać startą skórkę cytrynową i sok z cytryny, ponownie krótko zmiksować tylko do połączenia.
Pieczenie:
Na wystudzony herbatnikowy spód przelać masę serową, delikatnie wyrównać. Wstawić do piekarnika i piec 90 – 110 minut w temperaturze 170 stopni C (piekłam 110 minut). Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Całkowicie wystudzony sernik wstawić do lodówki.
 
Smacznego!
Pozdrawiam Krysia.

Skip to content