Przejdź do treści

Słodkości świątecznych ciąg dalszy

Szybki i prosty deser dla każdego!

Składniki

  • owoce, np. truskawki (nie mniej niż 0,5kg)
  • drobny cukier do wypieków
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • herbatniki
  • budyń waniliowy

Przygotowanie

1.Zachęcam do przygotowania własnego budyniu:)

– 0,5l mleka,
– 1 żółtko,
– pół szklanki cukru,
– 2 duże, czubate łyżki mąki,
– 1 duża, czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
– łyżeczka cukru waniliowego,
– odrobina olejku waniliowego lub ekstraktu waniliowego.

Z 0,5l mleka odlewamy 1/3 szklanki, resztę doprowadzamy do wrzenia. Do odlanego mleka wsypujemy mąkę i mąkę ziemniaczaną, cukier, żółtko. Przygotowaną mieszankę dolewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy. Gdy budyń zgęstnieje zdejmujemy z ognia.
2.Do pucharków, miseczek deserowych lub kieliszków wsypujemy pokruszone herbatniki. Zalewamy je budyniem. Na budyń nakładamy kajmak. Można go lekko podgrzać by ułatwić sobie sprawę. Wrzucamy owoce do wysokiego naczynia, dodajemy 2 łyżki soku z cytryny oraz drobny cukier. Rozdrabniamy blenderem. Wylewamy na wierzch deseru i dekorujemy owocami.

Smacznego!

Tęczowy deser owocowy

Połączenie świeżych owoców i bitej śmietany jest pyszne, o tym większość z nas już wie 🙂 a dodatkowo może być bardzo kolorowe 😉 Idealny deser dla najmłodszych, bardzo kolorowy, z dużą ilością owoców.

Składniki

winogrona ciemne 100g,
1/2 galaretki niebieskiej,
1 kiwi,
1 pomarańcza,
1 banan,
10 malin,
2 duże truskawki,
śmietana kremówka 300g,
cukier puder do smaku,
listki mięty do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

1. Winogrona myjemy, kroimy na pół, usuwamy pestki i kroimy w kostkę, Kiwi i banana obieramy i kroimy w kostkę. Pomarańczę myjemy, obieramy ze skórki, a następnie filetujemy ją, aby pozbyć się białej, gorzkiej skórki. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w kostkę, Śmietanę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Niebieską galaretkę przygotowujemy w połowie wody podanej na opakowaniu (czyli w 125 ml) i przelewamy do płaskiego naczynia, odstawiamy do stężenia. Po stężeniu najlepiej wyjąć po troszku łyżeczką lub po prostu pokroić w kostkę. Do dwóch dużych szklanek wkładamy po 1 łyżce śmietany, resztę przekładamy do szprycy. Następnie wsypujemy winogrona. Kolejno znowu dodajemy śmietanę i dodajemy kiwi. Postępujemy tak do wyczerpania składników układając warstwy w kolory tęczy. Na wierzch układamy maliny lub pokrojone truskawki. Dekorujemy kleksem śmietany i miętą. Od razu podajemy.

Smacznego 🙂

Zdrowy i szybki deser z mango, banana i jogurtu przekładany pierniczkiem

Coś pysznego, coś szybkiego i coś zdrowego. Pyszny deser z mango, banana, jogurtu przekładany pokruszonym pierniczkiem domowej roboty. Jeśli nie macie, możecie użyć dowolnego innego ciastka. Polecam wielozbożowe. Deser pięknie się prezentuję, więc mile zaskoczy waszych gości.

Składniki:

(2 duże porcje lub 4 mniejsze)

  • 1 mango
  • 1 dojrzały banan
  • 1 gęsty jogurt naturalny (ok. 300 ml)
  • 2 pierniczki domowej roboty (lub inne ciasteczka )

Przygotowanie:

Pierniczki pokruszyć.

Mango zmiksować z bananem na gładki mus.
Do kieliszka wkładać na przemian: pokruszony pierniczek, jogurt, mus.

Można udekorować listkiem mięty.

Smacznego!

Szybki deser z awokado

Kolejny pomysł na szybki deserek. Do zrobienia w kilka chwil.

Składniki:

– 3 dojrzałe banany
– 2 sztuki dojrzałego awokado
– 2 łyżeczki miodu
– 3 łyżeczki kakao
– 200 g jogurtu naturalnego greckiego
– 8 ciasteczek amaretti
– kilka orzechów laskowych
– kilka migdałów blanszowanych

Wykonanie:
Awokado obieramy, wyciągamy pestkę i kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do miski. Dodajemy obrane i pokrojone banany oraz miód (najlepiej jak jest płynny). Pamiętajcie, aby awokado i banany były dojrzałe, bo tak lepiej się ze sobą zmiksują.
Wszystko razem dokładnie miksujemy blenderem, na koniec wsypujemy kakao i ponownie mieszamy.

Potrzebujemy 4 małe szklaneczki (ja mam takie słoiczki po jogurcie). Najpierw wykładamy porcję musu z awokado, następnie układamy orzechy i migdały, następnie gęsty jogurt. 4 ciasteczka amaretti kruszymy na wierzchu naszego deseru a 4 układamy jako dekorację. Dokładamy po migdałku.
Smacznego!

Pozdrawiam Krysia.

Skip to content