Witam Kochani !
Myślę że już czas rozpocząć przygotowania świątecznych dań.
Zacznijmy od przygotowania pierogów i uszek z kapustą i grzybami, bo z tym jest najwięcej pracy.
Oto nasze sprawdzone przepisy.
Pierogi z kapustą i grzybami . Pierogi z kapustą i grzybami
Klasyczny przepis na pierogi z kapustą i grzybami. Tradycyjne polskie pierogi z kiszoną kapustą i grzybami to danie wigilijne, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Podajemy je polane usmażoną cebulką.
Składniki na ok. 70 sztuk:
Farsz:
500g kiszonej kapusty
50g suszonych grzybów
1 średnia cebula
sól, pieprz
1 łyżka oleju
Ciasto:
ok. 500g mąki pszennej
1 żółtko
50g oleju
gorąca, przegotowana woda
Sposób przygotowania:
Grzyby opłukać. Przełożyć do niedużego garnka i zalać zimną wodą. Pozostawić na co najmniej parę godzin, a najlepiej na noc.
Na drugi dzień, grzyby ugotować w wodzie, w której się moczyły pod przykryciem do miękkości. Odcedzić przez sitko. (Wywar wykorzystać do żurku, barszczu lub zupy grzybowej. Można go również zamrozić). Grzyby drobno posiekać lub zmiksować w malakserze, ale uważać, żeby były widoczne kawałki.
Kapustę kiszoną odcisnąć z soku (jeśli lubicie kwaśną, to nie trzeba odciskać soku), zalać wodą do przykrycia i gotować do miękkości (ok. 1 godziny). Po ugotowaniu dobrze odsączyć, wycisnąć z płynu i posiekać drobno .Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać grzyby i lekko podsmażyć. Po chwili dodać kapustę. Doprawić solą i pieprzem do smaku i podsmażyć ok. 2 minut. Pozostawić do ostygnięcia. (Farsz powinien być wyrazisty w smaku)
.Przygotować ciasto.
1.Mąkę wsypać do miski. Dodać żółtko i zamieszać. Wlewać stopniowo gorącą wodę z czajnika (im cieplejsza tym ciasto będzie lepsze, bardziej sprężyste, ale nie wrzątek, żeby się nie poparzyć) i zagnieść jednolite, elastyczne, mięciutkie ciasto. Ciasto nie powinno się kleić. (Jeśli ciasto będzie dobrze wyrobione to w przekroju powinny być widoczne pęcherzyki powietrza).
2.Ciasto podzielić na części. Na posypanym mąką blacie rozwałkować bardzo cienko ciasto. (W trakcie rozwałkowywania jednej porcji ciasta, resztę przełożyć do miski i przykryć ściereczką, żeby nie obeschło).
3.Z rozwałkowanego ciasta wykrawać kółka np. szklanką. Na środku nałożyć łyżeczką nadzienie, ciasto złożyć na pół i skleić dobrze brzegi. Gotowe pierogi układać na desce lub blacie oprószonym mąką i przykryć ściereczką, aby nie obsychały.
4.Pierogi wrzucać na wrzątek i gotować, na małej mocy palnika, w osolonej wodzie ok. 2 minut od wypłynięcia.
5.Wyciągać łyżką cedzakową. Podawać z przesmażoną na oleju lub maśle cebulą. Jeśli ugotowane pierogi mają być przechowane w lodówce np. do dnia następnego to należy je przelać trochę olejem i dobrze je w nim obtoczyć, aby nie posklejały się po przełożeniu do miski lub innego naczynia.
Uwaga:
Mrozić można surowe pierogi, układając je oddzielnie, jedne koło drugiego, na tacce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do zamrażarki i gdy zamarzną przełożyć do woreczka do mrożenia i ponownie wstawić do zamrażarki. Gotujemy je wrzucając zamrożone na wrzątek z solą.
Można pierogi również ugotować i zamrozić. W tym przypadku należy ugotowane pierogi najpierw zahartować, czyli po ugotowaniu wyciągnąć łyżką cedzakową i przełożyć do naczynia wypełnionego dużą ilością zimnej wody i pozostawić na kilka minut, aż dobrze ostygną. Następnie osączyć je dobrze na durszlaku. Osączone przełożyć do miski, skropić olejem, podzielić na porcje, przełożyć do woreczka do mrożenia i zamrozić. Po rozmrożeniu ugotowane pierogi można odgrzać na parze, w mikrofalówce, wrzucić na chwilę na wrzątek lub obsmażyć na oleju.
Uszka z kapustą i grzybami: przepis na tradycyjny dodatek do barszczu wigilijnego
Uszka – maleńkie pierożki – z nadzieniem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów leśnych to pyszny dodatek do barszczu czerwonego.
Porcja dla: 6 OSÓB
Uszka z kapustą i grzybami – ich wykonanie jest dość pracochłonne, ale ten wysiłek na pewno się opłaci! Smak wigilijnych uszek dodawanych do barszczu wigilijnego jest niepowtarzalny i zawsze kojarzy się ze świętami. Jeśli chcesz powrócić do czasów dzieciństwa, do nostalgicznych wspomnień, koniecznie zrób uszka do barszczu.
Składniki na farsz:
1/2 kg kiszonej kapusty
szklanka suszonych prawdziwków
cebula
2-3 łyżki oleju
pieprz, sól
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
jajko
łyżka oliwy
sól
woda
Przygotowanie krok po kroku:
Przygotuj farsz do wigilijnych uszek. Grzyby umyj i namocz, ugotuj, posiekaj. Kapustę ugotuj, osącz, posiekaj.
Posiekaną cebulę przesmaż na oleju, dodaj kapustę i grzyby, duś razem pół godziny.
Zagnieć ciasto na uszka wigilijne, cienko rozwałkuj.
Wycinaj szklanką krążki, nakładaj farsz i sklejaj.
Osoloną wodę doprowadź do wrzenia. Uszka gotuj trzy minuty od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię, przestudzone można porozkładać na tace i zamrozić . Można też zamrozić uszka surowe podobnie rozkładamy na tace , żeby się nie stykały a po zamrożeniu przełożyć do woreczków na mrożonki lub do odpowiednich pojemników .
Pozdrawiam Krysia.