Przejdź do treści

TAJNIKI MROŻENIA

Witam kochani !

Dziś chcę wam podpowiedzieć jak długo można mrozić mięso, owoce warzywa i inne produkty.

Można zachwycać się najnowszej generacji blenderem, sokowirówką czy robotami kuchennymi, lecz nadal jednym z najbardziej praktycznych sprzętów pozostaje zamrażarka. To dzięki niej możliwe jest magazynowanie nadprogramowych ilości jedzenia znacznie dłużej, niż pozwalałaby na to sama lodówka. Zrobiliście za duże zakupy spowodowane nad wyraz atrakcyjnymi ofertami albo macie pozostałości po świętach? A może zawsze kupujecie trochę więcej, żeby ograniczyć częstotliwość wizyt w sklepie? Sprawdźcie, jak długo można mrozić mięso, by cieszyć się jego wybornym smakiem bez obaw o problemy żołądkowe.

Mrożenie mięsa – dlaczego warto?

Mrożonki to niezwykle ważne wyposażenie domowej spiżarni. Nie każdy jest w stanie wygospodarować odpowiednią ilość czasu na codzienne zakupy. Czasem zdarzy się zjeść coś na mieście lub u znajomych, więc świeże produkty mogłyby szybko ulec zepsuciu. Planujecie weekend poza domem lub dłuższe wakacje? Dokładnie przejrzyjcie swoje zapasy i umieśćcie w zamrażarce wszystko, co nadaje się do mrożenia. To duża oszczędność czasu i pieniędzy.

Tajniki mrożenia

Choć samo mrożenie żywności to bardzo praktyczne rozwiązanie, rządzi się ono swoimi prawami. Należy pamiętać o tym, że mięso należy odpowiednio przygotować i nie można przechowywać go w warunkach chłodniczych w nieskończoność.

Przedstawiamy podstawowe zasady:

Lepiej przechowywać surowe porcje mięsa – są trwalsze niż dania poddane już obróbce termicznej.

Temperatura w zamrażarce powinna wynosić -18⁰C.

Mięso należy podzielić na porcje i zapakować osobno. Dzięki temu wyjmiecie z zamrażarki tylko taką ilość, jaka będzie wam na bieżąco potrzebna.

Do mrożenia wykorzystajcie specjalne woreczki lub pudełka ze szczelnym zamknięciem.

Każdą porcję opiszcie, podając nazwę produktu oraz datę mrożenia.

Ponowne zamrażanie mięsa jest surowo zabronione ze względu na możliwość wystąpienia zatrucia pokarmowego. Dotyczy to wszelkiego rodzaju żywności.

Ile można trzymać mięso w zamrażarce?

Według ogólnej zasady tłuste mięsa nadają się do krótszego przechowywania niż chudsze kawałki. Czas przejść do konkretów.

Ile można trzymać zamrożone mięso?

– dziczyzna (poza ptactwem) i wołowina: do 12 miesięcy,

– baranina: do 9 miesięcy, – królik i cielęcina: do 8 miesięcy,

– wieprzowina, gęsina, mięso na gulasz: do 6 miesięcy,

– kiełbasy i szynki: do 5 miesięcy,

– drób i ryby: do 3 miesięcy,

– mięso mielone (niezależnie od gatunku): do 2 miesięcy.

Ważne jest, by mięso rozmrażać powoli – najlepiej w lodówce. Może się to wydawać metodą czasochłonną, ale jednocześnie najbezpieczniejszą. Co dalej z rozmrożonym mięsem? To, na co tylko macie ochotę!

Jak długo można przechowywać warzywa, owoce i inne produkty w zamrażalniku.

Faktyczna jakość mrożonego produktu po rozmrożeniu będzie zależeć od kilku czynników: czy produkt był świeży w momencie zamrażania, jak był zabezpieczony / opakowany, jak długo się zamrażał, jaka temperatura jest w zamrażalniku, w którym był przechowywany .W poniższych tabelach znajdziesz terminy mrożenia najbardziej popularnych produktów spożywczych.

Jak długo można mrozić wędliny? Terminy mrożenia wędlin i kiełbasy

Rodzaj produktu Maksymalny termin mrożenia

Boczek 1 miesiąc

Kiełbasa 1-2 miesiące

Szynka (gotowana) 2 miesiące

Wędliny 6 miesięcy

Jak długo mrozić ryby? Terminy mrożenia ryb

Rodzaj produktu Maksymalny termin mrożenia

Chude ryby 6 miesięcy

Śledzie 2 miesiące

Ryby 4-6 miesięcy

Jak długo można mrozić warzywa? Terminy mrożenia warzyw

Rodzaj produktu Maksymalny termin mrożenia

Bakłażan 12 miesięcy

Cukinia 12 miesięcy

Dynia 12 miesięcy

Fasolka szparagowa 8 miesięcy

Kabaczek 12 miesięcy

Papryka 12 miesięcy

Pomidory 2 miesiące

Sałata niezalecane

Seler niezalecane

Szpinak 12 miesięcy

6-12 miesięcy

Jak długo można mrozić owoce? Terminy mrożenia owoców

Rodzaj produktu Maksymalny termin mrożenia

Awokado 3 miesiące

Banany 3 miesiące

Borówki 6 miesięcy

Brzoskwinie 6 miesiący

Jagody 3-4 miesiące

Maliny 3-4 miesiące

Morele 2-4 miesięcy

Nektarynki 6-12 miesięcy

Sok owocowy domowej roboty 6 miesięcy

Śliwki 8 miesięcy

Truskawki 3-4 miesiące

Wiśnie 3-4 miesiące

Żurawina 6 miesięcy

Jak długo mrozić chleb i ciasto? Terminy mrożenia chleba i ciasta

Rodzaj produktu Maksymalny termin mrożenia

Bułki 2-3 miesiące

Ciasto na chleb (surowe) 3-4 miesiące

Ciasto na placek drożdżowy (surowe) 3-4 miesiące

Ciasto francuskie (surowe) 3-4 miesiące

Ciasto kruche (surowe) 3-4 miesiące

Ciasto na pizzę (surowe) 3-4 miesiące

Ciasto owocowe 6-8 miesięcy

Chleb 2-3 miesiące

Muffiny 6-12 miesięcy

Naleśniki 3 miesiące

Sernik 2-3 miesiące

Jak długo mrozić mleko? Terminy mrożenia nabiału

Rodzaj produktu Maksymalny termin mrożenia

Feta niezalecane

Jajka (surowe) 1 miesiąc

Jogurt 1-2 miesiące

Masło 6-9 miesięcy

Margaryna 12 miesięcy

Mleko 3-6 miesięcy

Mozarella (świeża) niezalecane

Parmezan niezalecane

Ser 6 miesięcy

Serek wiejski niezalecane

Śmietanka 30% 4 miesiące

Jak długo można mrozić zioła, miód, mąkę? Terminy mrożenia zioła, mąka, etc

Rodzaj produktu Maksymalny termin mrożenia

Dania gotowe 2-4 miesiące

Makaron (ugotowany) 3 miesiące

Przyprawy 12 miesięcy

Ryż (ugotowany) 3 miesiące

Zioła 12 miesięcy

Pozdrawiam Krysia.

Skip to content