Witam kochani !
Dziś chcę wam podpowiedzieć jak długo można mrozić mięso, owoce warzywa i inne produkty.
Można zachwycać się najnowszej generacji blenderem, sokowirówką czy robotami kuchennymi, lecz nadal jednym z najbardziej praktycznych sprzętów pozostaje zamrażarka. To dzięki niej możliwe jest magazynowanie nadprogramowych ilości jedzenia znacznie dłużej, niż pozwalałaby na to sama lodówka. Zrobiliście za duże zakupy spowodowane nad wyraz atrakcyjnymi ofertami albo macie pozostałości po świętach? A może zawsze kupujecie trochę więcej, żeby ograniczyć częstotliwość wizyt w sklepie? Sprawdźcie, jak długo można mrozić mięso, by cieszyć się jego wybornym smakiem bez obaw o problemy żołądkowe.
Mrożenie mięsa – dlaczego warto?
Mrożonki to niezwykle ważne wyposażenie domowej spiżarni. Nie każdy jest w stanie wygospodarować odpowiednią ilość czasu na codzienne zakupy. Czasem zdarzy się zjeść coś na mieście lub u znajomych, więc świeże produkty mogłyby szybko ulec zepsuciu. Planujecie weekend poza domem lub dłuższe wakacje? Dokładnie przejrzyjcie swoje zapasy i umieśćcie w zamrażarce wszystko, co nadaje się do mrożenia. To duża oszczędność czasu i pieniędzy.
Tajniki mrożenia
Choć samo mrożenie żywności to bardzo praktyczne rozwiązanie, rządzi się ono swoimi prawami. Należy pamiętać o tym, że mięso należy odpowiednio przygotować i nie można przechowywać go w warunkach chłodniczych w nieskończoność.
Przedstawiamy podstawowe zasady:
Lepiej przechowywać surowe porcje mięsa – są trwalsze niż dania poddane już obróbce termicznej.
Temperatura w zamrażarce powinna wynosić -18⁰C.
Mięso należy podzielić na porcje i zapakować osobno. Dzięki temu wyjmiecie z zamrażarki tylko taką ilość, jaka będzie wam na bieżąco potrzebna.
Do mrożenia wykorzystajcie specjalne woreczki lub pudełka ze szczelnym zamknięciem.
Każdą porcję opiszcie, podając nazwę produktu oraz datę mrożenia.
Ponowne zamrażanie mięsa jest surowo zabronione ze względu na możliwość wystąpienia zatrucia pokarmowego. Dotyczy to wszelkiego rodzaju żywności.
Ile można trzymać mięso w zamrażarce?
Według ogólnej zasady tłuste mięsa nadają się do krótszego przechowywania niż chudsze kawałki. Czas przejść do konkretów.
Ile można trzymać zamrożone mięso?
– dziczyzna (poza ptactwem) i wołowina: do 12 miesięcy,
– baranina: do 9 miesięcy, – królik i cielęcina: do 8 miesięcy,
– wieprzowina, gęsina, mięso na gulasz: do 6 miesięcy,
– kiełbasy i szynki: do 5 miesięcy,
– drób i ryby: do 3 miesięcy,
– mięso mielone (niezależnie od gatunku): do 2 miesięcy.
Ważne jest, by mięso rozmrażać powoli – najlepiej w lodówce. Może się to wydawać metodą czasochłonną, ale jednocześnie najbezpieczniejszą. Co dalej z rozmrożonym mięsem? To, na co tylko macie ochotę!
Jak długo można przechowywać warzywa, owoce i inne produkty w zamrażalniku.
Faktyczna jakość mrożonego produktu po rozmrożeniu będzie zależeć od kilku czynników: czy produkt był świeży w momencie zamrażania, jak był zabezpieczony / opakowany, jak długo się zamrażał, jaka temperatura jest w zamrażalniku, w którym był przechowywany .W poniższych tabelach znajdziesz terminy mrożenia najbardziej popularnych produktów spożywczych.
Jak długo można mrozić wędliny? Terminy mrożenia wędlin i kiełbasy
Rodzaj produktu Maksymalny termin mrożenia
Boczek 1 miesiąc
Kiełbasa 1-2 miesiące
Szynka (gotowana) 2 miesiące
Wędliny 6 miesięcy
Jak długo mrozić ryby? Terminy mrożenia ryb
Rodzaj produktu Maksymalny termin mrożenia
Chude ryby 6 miesięcy
Śledzie 2 miesiące
Ryby 4-6 miesięcy
Jak długo można mrozić warzywa? Terminy mrożenia warzyw
Rodzaj produktu Maksymalny termin mrożenia
Bakłażan 12 miesięcy
Cukinia 12 miesięcy
Dynia 12 miesięcy
Fasolka szparagowa 8 miesięcy
Kabaczek 12 miesięcy
Papryka 12 miesięcy
Pomidory 2 miesiące
Sałata niezalecane
Seler niezalecane
Szpinak 12 miesięcy
6-12 miesięcy
Jak długo można mrozić owoce? Terminy mrożenia owoców
Rodzaj produktu Maksymalny termin mrożenia
Awokado 3 miesiące
Banany 3 miesiące
Borówki 6 miesięcy
Brzoskwinie 6 miesiący
Jagody 3-4 miesiące
Maliny 3-4 miesiące
Morele 2-4 miesięcy
Nektarynki 6-12 miesięcy
Sok owocowy domowej roboty 6 miesięcy
Śliwki 8 miesięcy
Truskawki 3-4 miesiące
Wiśnie 3-4 miesiące
Żurawina 6 miesięcy
Jak długo mrozić chleb i ciasto? Terminy mrożenia chleba i ciasta
Rodzaj produktu Maksymalny termin mrożenia
Bułki 2-3 miesiące
Ciasto na chleb (surowe) 3-4 miesiące
Ciasto na placek drożdżowy (surowe) 3-4 miesiące
Ciasto francuskie (surowe) 3-4 miesiące
Ciasto kruche (surowe) 3-4 miesiące
Ciasto na pizzę (surowe) 3-4 miesiące
Ciasto owocowe 6-8 miesięcy
Chleb 2-3 miesiące
Muffiny 6-12 miesięcy
Naleśniki 3 miesiące
Sernik 2-3 miesiące
Jak długo mrozić mleko? Terminy mrożenia nabiału
Rodzaj produktu Maksymalny termin mrożenia
Feta niezalecane
Jajka (surowe) 1 miesiąc
Jogurt 1-2 miesiące
Masło 6-9 miesięcy
Margaryna 12 miesięcy
Mleko 3-6 miesięcy
Mozarella (świeża) niezalecane
Parmezan niezalecane
Ser 6 miesięcy
Serek wiejski niezalecane
Śmietanka 30% 4 miesiące
Jak długo można mrozić zioła, miód, mąkę? Terminy mrożenia zioła, mąka, etc
Rodzaj produktu Maksymalny termin mrożenia
Dania gotowe 2-4 miesiące
Makaron (ugotowany) 3 miesiące
Przyprawy 12 miesięcy
Ryż (ugotowany) 3 miesiące
Zioła 12 miesięcy
Pozdrawiam Krysia.