Przejdź do treści

Kogel-mogel jak za dawnych lat. Smak dzieciństwa

Witam!

Kogel-mogel jak za dawnych lat. Smak dzieciństwa

Przepis:

Któż z nas w dzieciństwie nie zajadał się żółtkami ukręconymi z cukrem. Przygotowując kogel-mogel musimy pamiętać, by wybrać świeże jajka ze sprawdzonego źródła.

Składniki

  • 6 żółtek
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek soku z cytryny
  • owoce sezonowe

Przepis

Jajka sparzyć wrzątkiem. Żółtka wybić do miski i utrzeć z cukrem. Gdy zbieleją, dodać sok wyciśnięty z cytryny i miksować jeszcze przez chwilę.
Kogel-mogel przełożyć do małych słoików. Do każdego dać trochę malin, porzeczek, poziomek i borówek. Udekorować koglem-moglem oraz owocami.

Pozdrawiam K. M.

Skip to content