Witam!
Światowy dzień Nutelli
Uwaga łasuchy! Już 5 lutego odbędzie się Światowy dzień Nutelli !
5 lutego miłośnicy kremu Nutella zjednoczą się na całym świecie, aby wspólnie celebrować Światowy Dzień Nutelli.
Światowy Dzień Nutelli został zainicjowany w 2007 roku przez amerykańską blogerkę Sarę Rosso, aby zainspirować globalną społeczność miłośników kremu Nutella do dzielenia się swoją pasją w mediach społecznościowych.
Nutella powstała w 1964 roku. Obecnie ten popularny krem do smarowania z orzechów laskowych i kakao jest dostępny w około 160 krajach na całym świecie. W Polsce sprzedawany jest od lat.
Z tej okazji proponuję kilka prostych w przygotowaniu przepisów na pyszności z nutellą.
Gorąca czekolada
Na zimniejsze dni możesz przygotować gorącą czekoladę. Wystarczy 1 szklanka mleka na osobę i dowolna ilość Nutelli. W średnim rondlu podgrzej pół porcji mleka i parę łyżek Nutelli dla każdej osoby (lub więcej), co jakiś czas mieszając. Następnie dodaj resztę mleka i mieszaj, dopóki wszystko nie będzie gorące. Teraz wystarczy nalać czekoladę do kubków i gotowe! Możesz urozmaicić przepis, dodając do niego różne przyprawy. Możesz także, tak przygotowany napój, przyozdobić bitą śmietaną lub piankami!
Ciasto w kubku.
Chcesz zjeść ciasto, jednak nie masz ochoty odpalać piekarnika? Nie martw się, ponieważ teraz możesz zrobić ciasto z Nutelli w mikrofalówce. Zmieszaj ze sobą w dużym kubku 1/4 szklanki Nutelli, szklankę mąki, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia i 3 łyżki mleka. Następnie podgrzej mieszankę w mikrofalówce przez 1 minutę. Aby sprawdzić, czy ciasto jest na pewno gotowe, wbij w jego środek wykałaczkę lub nóż. Jeśli będą suche, to znaczy, że ciasto jest zrobione. Jeśli nie, to wstaw je do mikrofali na 20 sekund. Teraz pozostaw je do wystygnięcia i spróbuj je przyozdobić na przykład lukrem.
Ciastka z nutellą.
Jeśli jednak chce ci się uruchamiać piekarnik, to możesz zrobić ciasteczka z Nutelli. Zmieszaj ze sobą 1 szklankę Nutelli, 1 jajko i 1 szklankę mąki. Teraz umieść po 1 łyżce ciasta w foremkach do ciasteczek i piecz je przez 6-8 minut w 180 stopniach. Przepis ten możesz również zmodyfikować tak, aby zrobić brownie. Wystarczy, że zamiast 1 jajka dodasz ich 2, a powstałe ciasto rozprowadzisz na blaszce o wymiarach 9×9 lub 9×13 i wsadzisz do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15-20 minut (lub do momentu, kiedy wykałaczka wyjęta z ciasta będzie sucha.
SMACZNEGO!
Pozdrawiam K. M.