Przejdź do treści

9 lutego to Dzień Pizzy

Pizza to jedno z najbardziej popularnych ale i uniwersalnych dań na świecie. 9 lutego to ważna data w kalendarzu każdego fana pizzy – bo wtedy obchodzimy jej międzynarodowe święto.

Sekret tego kultowego posiłku, który pokochały miliony na całym świecie, tkwi w prostocie i mnogości wariantów. A w dniu jej święta nie sposób odmówić sobie choć kilku kęsów tego doskonałego włoskiego specjału! 

Pizza – to płaski placek z ciasta drożdżowego (focaccia), z sosem pomidorowym, posypany tartym serem (najczęściej jest to mozzarella) i ziołami, pieczony w bardzo mocno nagrzanym piecu. Pizzę podaje się na gorąco, lecz rozpowszechnione jest jedzenie jej również na zimno.

Pizza – przysmak, który pokochał cały świat

Bazą każdej z tradycyjnych pizz jest ciasto, sos pomidorowy, ser mozzarella, do tego ulubione dodatki takie jak oliwki, suszone czy gotowane szynki, pieczarki, cebula, anchois czy owoce morza. Wszystko to zapiekane w mocno nagrzanym piecu i… gotowe! Danie to nieznacznie różni się w zależności od regionu, z którego pochodzi. W Polsce najpopularniejsze są jednak te w typie rzymskiej, na nieco sztywniejszym, równym cieście, i neapolitańskiej – z niezwykle pulchnymi rantami i mokrym środkiem.

Dane Glovo pokazują, że niekwestionowaną królową pizz w dostawie jest Pepperoni. Równie chętnie wybieramy także Margheritę oraz Capriciosę, czyli klasyczną pizzę z szynką i pieczarkami. Tuż za podium uplasowała się pizza Prosciutto e rucola z włoską suszoną szynką i rukolą, a także hawajska, która wciąż budzi wiele kontrowersji wśród smakoszy włoskich przysmaków.

Dzięki swojej uniwersalności, pizza stała się doskonałym kompanem niemal każdej sportowej imprezy, domówki, czy romantycznego wieczoru. Jak podaje Glovo, najchętniej wybieramy włoski przysmak . Kuchnia włoska na dobre zagościła w polskich domach. Doceniamy ją za uniwersalność, mnogość smaków oraz dostępność. Pizza to nasze ulubione danie, które zamówimy w każdym mieście, a jej święto powinniśmy celebrować z włoskim przytupem.

Myślę , że każdy z was potrafi przygotować taką pizzę poniżej podaje przepis ale każdy może zrobić według własnego pomysłu .

Przepis :

PIZZA MARGHERITA

Pizza z sosem pomidorowym i tartym serem mozzarella.

SKŁADNIKI

 3 SZTUKI OK. 25 CM

CIASTO

  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 pełna łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

SOS POMIDOROWY I DODATKI

  • 1 puszka obranych pomidorów
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 białe kulki mozzarelli
  • 1/2 pęczka świeżej bazylii

PRZYGOTOWANIE

  • Ciasto: Świeże drożdże ocieplić w temp. pokojowej. Drożdże wymieszać w kubku z ciepłą wodą, dodać cukier i 2 łyżeczki mąki. Odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wymieszać. Stopniowo wlewać rozczyn drożdży jednocześnie delikatnie i powoli mieszając składniki drewnianą łyżką, zagarniając do środka kolejne partie mąki. Na koniec wlać oliwę i zacząć powoli łączyć składniki w jedną część. Uformować kulkę i wyrabiać ciasto przez około 15 minut (można mikserem z końcówką – hak). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny.
  • Sos pomidorowy: Pomidory z puszki zagotować w rondelku razem z oliwą, solą, pieprzem, oregano oraz cukrem. Zmiksować lub rozdrobnić widelcem a następnie gotować przez około 15 minut pod przykryciem.
  • Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części, każdą część rozpłaszczyć na dnie blaszki (tortownicy) posmarowanej oliwą, o średnicy około 23 cm. Odstawić na około 1/2 godziny do podrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów, pod przykryciem ze ściereczki. Nagrzać piekarnik do maksymalnej temperatury 250.
  • Podrośnięte ciasto na pizzę posmarować sosem pomidorowym rysując okręgi (może pozostać około połowa sosu do wykorzystania innym razem). Posypać tartym serem. Włożyć pierwszą pizzę do piekarnika (lub dwie na raz na jednym poziomie piekarnika jeśli się zmieszczą). Blaszki z pizzą stawiać na kratkę piekarnika ustawioną w środkowej jego części.
  • Piec przez około 9 – 10 minut, aż boki pizzy lekko się zarumienią a spód będzie upieczony i chrupiący. Wyjąć pizzę z piekarnika i posypać listkami bazylii.

Aby ser na pizzy był miękki i ciągnący można piec pizzę posypując połową sera, resztę dać pod koniec pieczenia.

Jeśli dajemy na pizzę szynkę – przykrywamy nią ser na pizzy i pieczemy jak w przepisie – dając ser na samym początku, na koniec już go nie dodając.

Myślę , że dacie radę.

Smacznego !

Pozdrawiam K. M.

Skip to content