Dyniowe love

Witam

Dzisiaj w roli głównej jest dynia.

Dynia – co można zrobić z niej zrobić?

Dynia jest jednym z najzdrowszych warzyw jesiennych. Tłuszcze zawarte w jej pestkach zaliczają się do pełnowartościowych tłuszczów roślinnych. W dużej mierze są to kwasy tłuszczowe wielokrotnie nasycone. Warto więc kupować dynię ,póki czas , i przyrządzać z niej wyśmienite potrawy. Praktycznie każdą cześć dyni można wykorzystać w kuchni. Z miąższu zrobimy zupę, farsz do naleśników, ciasto, racuchy. Pestki możemy uprażyć i dodać do sałatek lub ciast . Olej z pestek dyni idealnie nadaje się do przygotowania dressingu do sałatki. Dynia nie dość , że jest smaczna , to zawiera jeszcze mało kalorii 30 kcal. na 100 gram i szybko syci, dostarczając niezbędnego błonnika. Dodatkowo jedzenie dyni przyspiesza metabolizm i wpływa korzystnie na pracę mózgu.

Przepis na zupę krem z dyni, z warzywami korzeniowymi – marchwią , pietruszką i selerem.

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 marchewka
  • biała część pora
  • pół selera
  • korzeń pietruszki
  • liść laurowy
  • pieprz czarny
  • sól
  • imbir mały kawałek

Przygotowanie:

1. Na początek przygotowujemy wywar warzywny. Por, seler , pietruszkę , marchewkę obieramy , myjemy i gotujemy z liściem laurowym , solą i pieprzem na małym ogniu ok. 45 min.

2. Dojrzałą dynię oczyszczamy , wycinając pestki i włóknistą masę . Miąższ kroimy w niedużą kostkę .

3. Imbir obieramy , myjemy i ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki .

4. Cebulę obieramy , myjemy , siekamy na drobno i podsmażamy na maśle , po chwili dodajemy imbir . Po przesmażeniu składniki te wrzucamy do garnka .

5. Dorzucamy dynię , a po chwili zalewamy całość wywarem z jerzyn. Gotujemy przez kwadrans , rozdrabniamy blenderem .

6. Gorącą zupę rozlewamy do talerzy.

SMACZNEGO!!!

Krysia