Witam
Dzisiaj w roli głównej jest dynia.
Dynia – co można zrobić z niej zrobić?
Dynia jest jednym z najzdrowszych warzyw jesiennych. Tłuszcze zawarte w jej pestkach zaliczają się do pełnowartościowych tłuszczów roślinnych. W dużej mierze są to kwasy tłuszczowe wielokrotnie nasycone. Warto więc kupować dynię ,póki czas , i przyrządzać z niej wyśmienite potrawy. Praktycznie każdą cześć dyni można wykorzystać w kuchni. Z miąższu zrobimy zupę, farsz do naleśników, ciasto, racuchy. Pestki możemy uprażyć i dodać do sałatek lub ciast . Olej z pestek dyni idealnie nadaje się do przygotowania dressingu do sałatki. Dynia nie dość , że jest smaczna , to zawiera jeszcze mało kalorii 30 kcal. na 100 gram i szybko syci, dostarczając niezbędnego błonnika. Dodatkowo jedzenie dyni przyspiesza metabolizm i wpływa korzystnie na pracę mózgu.
Przepis na zupę krem z dyni, z warzywami korzeniowymi – marchwią , pietruszką i selerem.
Składniki:
- 1 kg dyni
- duża cebula
- 2 łyżki masła
- 1 marchewka
- biała część pora
- pół selera
- korzeń pietruszki
- liść laurowy
- pieprz czarny
- sól
- imbir mały kawałek
Przygotowanie:
1. Na początek przygotowujemy wywar warzywny. Por, seler , pietruszkę , marchewkę obieramy , myjemy i gotujemy z liściem laurowym , solą i pieprzem na małym ogniu ok. 45 min.
2. Dojrzałą dynię oczyszczamy , wycinając pestki i włóknistą masę . Miąższ kroimy w niedużą kostkę .
3. Imbir obieramy , myjemy i ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki .
4. Cebulę obieramy , myjemy , siekamy na drobno i podsmażamy na maśle , po chwili dodajemy imbir . Po przesmażeniu składniki te wrzucamy do garnka .
5. Dorzucamy dynię , a po chwili zalewamy całość wywarem z jerzyn. Gotujemy przez kwadrans , rozdrabniamy blenderem .
6. Gorącą zupę rozlewamy do talerzy.
SMACZNEGO!!!
Krysia