Witam!
Dzisiaj chciałabym podać wam kilka przepisów na potrawy z dyni.
Pierogi – nietypowa potrawa z dyni
Zdecydowanie mniej klasycznym pomysłem na danie z dyni będą pierogi. Są one nieco trudniejsze do przygotowania, a ich przygotowanie zajmie Ci więcej czasu. Jednak efekt zdecydowanie będzie warty wysiłku. Do ich zrobienia przygotuj typowe składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki,
- 1 jajko,
- ½ szklanki wody,
- szczyptę soli.
Natomiast do zrobienia farszu potrzebne będzie:
- 200g upieczonej dyni hokkaido,
- 1 cebula,
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
- ½ łyżeczki słodkiej papryki,
- ½ łyżeczki ostrej papryki,
- sól i pieprz,
- 1 łyżka oliwy.
Na początek przygotuj farsz. Posiekaj i podsmaż na oliwie cebulę. Powinna zrobić się szklista. Następnie upieczoną dynię zmiksuj i dodaj do niej cebulę i wszystkie przyprawy. Teraz możesz zająć się ciastem. Wymieszaj wszystkie składniki, rozwałkuj ciasto i wytnij w nim kółka. Nałóż farsz, szczelnie zlep brzegi i wrzuć pierogi do wrzącej wody na ok. 2-3 min. do ich wypłynięcia. Dyniowe pierogi z pewnością będą prezentować się znakomicie na jesiennej zastawie. Możesz podawać je z dodatkiem prawdziwego masła i ziół.
Prosty przepis na ciasto z dyni
Nawet po sytym obiedzie zawsze znajdzie się jeszcze trochę miejsca na deser. Do jego stworzenia również można wykorzystać nasze jesienne warzywo. Możliwości jest wiele – od kruchych ciasteczek, przez babeczki po dyniowy sernik a nawet tiramisu! Do wykonania jednego z łatwiejszych ciast potrzebne Ci będą:
- 2 szklanki startego miąższu dyni,
- 2 ½ szklanki mąki,
- 4 jajka,
- ½ szklanki oleju,
- 2⁄3 szklanki cukru,
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
- 4 łyżki rodzynek.
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Ubij jajka z cukrem i powoli dodaj do nich olej, a następnie miąższ dyni. W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i bakalie. Połącz wszystkie składniki i przełóż do dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika na ok. 40-45 min. Jeśli po wbiciu patyczka w ciasto pozostaje on suchy, Twój przysmak jest gotowy! Wystarczy tylko ułożyć go na efektownej, dekoracyjnej paterze i udekorować lukrem lub cukrem pudrem.
Chipsy i frytki – proste przepisy z dyni
Oprócz przystawek, dań głównych czy deserów dynia nadaje się również na zdrową i smaczną przekąskę. Zamiast przy wieczornym seansie filmowym podjadać niezdrowe chipsy czy frytki, możesz samodzielnie wykonać ich pyszne i całkowicie naturalne zamienniki. Taka potrawa z dyni pomoże Ci zachować zdrowie i idealną sylwetkę! Ponadto, ich przygotowanie jest banalnie proste. Oto składniki, których będziesz potrzebować do zrobienia dyniowych chipsów:
- dynia (ilość zależy od Ciebie),
- mieszanka ulubionych przypraw, np. tymianek, majeranek, bazylia czy zioła prowansalskie
- sól,
- oliwa z oliwek.
Umytą dynię pokrój w cienkie plasterki. Możesz do tego wykorzystać np. szatkownicę lub odpowiednie ostrza tarki. W przypadku dyni Hokkaido nie musisz pozbywać się skórki, ponieważ podczas suszenia zmięknie. Rozłóż plastry na blaszce do pieczenia, skrop oliwą i posyp przyprawami. Całość włóż do piekarnika i piecz przez ok. 15 min. w temperaturze 180 stopni.
Równie proste i szybkie w przygotowaniu będą dyniowe frytki. Do ich zrobienia będziesz potrzebować tych samych składników. Możesz też ewentualnie wybrać inne ulubione przyprawy, np. oregano, paprykę wędzoną czy zioła prowansalskie. Dynię pokrój w paski przypominające kształtem frytki.
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wymieszaj kawałki dyni z oliwą i przyprawami, rozłóż na blaszce i piecz przez ok. 30-35 min. do ich zarumienienia. Możesz serwować je np. z sosem jogurtowo-czosnkowym. Takie potrawy z dyni na pewno będą smakować wszystkim domownikom.
Myślę , że dania będą smakowały.
SMACZNEGO!!!
Pozdrawiam Krysia