Przejdź do treści

Dietetyczne zupy

Witam

Dziś chcę wam przedstawić przepisy na lekkie i zdrowe zupy. Jak gotować zupy ? Poznaj przepisy na najlepsze niskokaloryczne zupy!

Zupy potrafią być bardzo zwodnicze, jeśli chodzi o wartość kaloryczną – w malutkiej miseczce wbrew pozorom kalorii może być całkiem sporo. Zupy są jednocześnie bardzo wartościowym posiłkiem, po który chętnie sięgamy w zimowe popołudnia. Jak sprawić aby zupa była niskokaloryczna.

Jak dobrać odpowiednie składniki do niskokalorycznych zup ?

Przy wyborze odpowiednich składników kierujmy się głównie znajdującymi się w nich witaminami i walorami odżywczymi.

Np. kapusta to (wbrew pozorom) jedno z bardziej wartościowych warzyw! Zawiera między innymi fosfor, potas, wapń, żelazo, sód oraz witaminy A, B, C, E.

Dorównuje jej kalafior będący źródłem witaminy C, z grupy B, PP, K jak także fluoru, wapnia, jodu, magnezu, cynku potasu oraz sulforanu działającego przeciwnowotworowo. Dodatkowo jest niskokaloryczny.

Godna polecenia jest również marchew. Bogata w witaminy B1, B2, K, C i PP oraz prowitaminę A częściej figurującą pod nazwą beta-karoten. Ma korzystny wpływ na nasz wzrok oraz chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Oprócz tego zawiera żelazo, molibden, fosfor, cynk, potas, wapń, jod, miedź oraz magnez. Poprawia wygląd naszej skóry, paznokci i włosów jak także pozytywnie wpływa na jędrność ciała. Obniża poziom tłuszczów we krwi i pomaga zwalczyć zły cholesterol.

Kolejnym wartym zauważenia warzywem jest szpinak. To wyjątkowo bogate źródło wszelkich witamin, minerałów a nawet kwasów. W jego składzie znajdziemy wspomagającą nasz układ kostny witaminę K, witaminy z grupy B, A, C, E, PP, kwas foliowy, szczawiowy, omega-3, wapń, żelazo, selen, cynk, potas, magnez. Także pomidory przyspieszając przemianę materii oraz regulując pracę układu nerwowego .

Jakich produktów unikać w zupach?

Unikaj wszelkiego rodzaju tłustych mięs, na bazie których najczęściej przygotowywane są wywary. Wysokoprocentowe śmietany służące do zabielania potrawy również nie będą wskazane. Bądźmy ostrożni dodając warzywa takie jak ziemniaki – są wysokokaloryczne, a zawierają niewiele wartości odżywczych.

Przepis na zdrową, pełnowartościową i dietetyczną zupę-krem ze szpinaku

Składniki:

500 g świeżego szpinaku
1 opakowanie włoszczyzny
1 łyżeczka jogurtu naturalnego
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku
sól
pieprz

Przygotowanie:

Włoszczyznę obieramy. Marchewkę, pietruszkę oraz seler kroimy w grubsze plasterki. Całość wrzucamy do garnka z wodą. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotujemy wywar pod przykryciem przez 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy pora. Na patelni rozpuszczamy niewielką ilość masła. Delikatnie podsmażamy szpinak partiami, aby zredukował swoją objętość. Dodajemy czosnek oraz odrobinę soli. Całość przekładamy do ugotowanego wywaru. Miksujemy. Ewentualnie doprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem. Na koniec dodajemy łyżeczkę jogurtu naturalnego.

Poznaj więcej przepisów na dietetyczne zupy:

https://polki.pl/przepisy/zupy,zupa-z-fasolka-szparagowa-przepis-na-zupe-z-fasolki,2120,wideo.html

https://polki.pl/przepisy/zupy,dietetyczna-zupa-z-kapusty,10020,przepis.html

Życzę smacznego!

Pozdrawiam Krysia.

Skip to content