Witam Kochani !
Dziś chcę wam pokazać jak prawidłowo przechowywać żywność w lodówce.
Rozmieszczenie produktów w lodówce ułatwia nam sprawne organizowanie przestrzeni oraz korzystnie wpływa na jakość przechowywanego jedzenia. Znajomość podstawowych zasad może w znaczący sposób poprawić przydatność niektórych produktów do spożycia. Poniżej przedstawiam jak układać żywność w lodówce by cieszyć się jej świeżością przez długo. Przechowywanie żywności to bardzo ważna kwestia, zwłaszcza w obliczu znacznego marnowania jedzenia, np. po uroczystościach rodzinnych, świętach itp. Jeśli poznamy zasady właściwego układania poszczególnych grup produktów w lodówce to z pewnością przez dłużej zachowają one swoje walory smakowe, zapachowe, ale także apetyczny wygląd i właściwości odżywcze. Oto najważniejsze wskazówki.
Porządek w lodówce
*półki nie mogą być przeładowane – powinien być zapewniony przepływ powietrza między produktami; stykające się produkty będą psuć się od siebie wzajemnie
*bliżej drzwi układaj jedzenie starsze, z krótszą datą przydatności do spożycia – w ten sposób zawsze będą na wyciągnięcie ręki i zjemy je jako pierwsze
- nigdy nie wkładaj ciepłego jedzenia do lodówki
- wkładaj surowe jedzenie na talerzu lub w pudełku by zabezpieczyć lodówkę przed zaciekami
- przechowuj owoce i warzywa w osobnych szufladach
- zawsze sprawdź czy drzwi lodówki są dobrze domknięte
- w lodówce nie przechowuje się bananów, cebuli, czosnku i ziemniaków
Każda grupa produktów wymaga innej temperatury, dlatego producenci lodówek tak projektują komorę tego urządzenia by zapewnić optymalne warunki dla całej gamy produktów, które przechowuje się w lodówce. Poznanie tych zasad będzie pomocne każdego dnia. W niektórych modelach lodówek na bocznej ścianie znajdują się piktogramy, które mówią nam co na danej powierzchni zalecane jest trzymać. Warto ich przestrzegać.
Idealne temperatury w lodówce:
- suche jedzenie: 10/15oC
- owoce/warzywa: 3/7oC
- nabiał: 2/4oC
- mięso: 0/2oC
- ryby, owoce morza: -1/1oC
Przechowywanie jedzenia w lodówce – zasady
Od prawidłowej organizacji zależy smak i wygląd potraw.
Na górnej półce należy przechowywać: produkty mleczne (jogurty, mleko, kefir)
Panująca tu wyższa temperatura sprzyja rozwojowi baterii kwaszących, co jest wskazane w przypadku nabiału. Takie warunki będą dobre również dla konfitur i dżemów.
Środkowa półka dedykowana jest produktom, które psują się najszybciej – wędliny, biały ser, potrawy przetworzone (dania obiadowe typu zupy, sosy)
Dolna półka jest idealna na surowe mięso i ryby. To tu jest najchłodniej, ale mimo to warto zabezpieczyć tego typu produkty przed rozprzestrzenianiem się ich zapachu oraz przed kapaniem i włożyć je do specjalnych pojemników lub na talerzu.
Szuflady to miejsce dedykowane na warzywa i owoce – zawsze oddzielnie. Tu możemy też odłożyć twarde sery dojrzewające.
Boczne półki – słoiki z przetworami, oleje roślinne, jaja.
Gotową żywność można przetrzymać nie dłużej niż dwa, trzy dni. Garnki i naczynia z gotowymi potrawami do lodówki wstawia się koniecznie szczelnie przykryte. Aby ochronić jedzenie przed wysychaniem najlepiej przechowywać je w pojemnikach, specjalnym pergaminowym papierze lub pod folią (plastikową lub aluminiową).
Pozdrawiam Krysia.