Przejdź do treści

Jak przechowywać żywność w lodówce

Witam Kochani !
Dziś chcę wam pokazać jak prawidłowo przechowywać żywność w lodówce.
Rozmieszczenie produktów w lodówce ułatwia nam sprawne organizowanie przestrzeni oraz korzystnie wpływa na jakość przechowywanego jedzenia. Znajomość podstawowych zasad może w znaczący sposób poprawić przydatność niektórych produktów do spożycia. Poniżej przedstawiam jak układać żywność w lodówce by cieszyć się jej świeżością przez długo. Przechowywanie żywności to bardzo ważna kwestia, zwłaszcza w obliczu znacznego marnowania jedzenia, np. po uroczystościach rodzinnych, świętach itp. Jeśli poznamy zasady właściwego układania poszczególnych grup produktów w lodówce to z pewnością przez dłużej zachowają one swoje walory smakowe, zapachowe, ale także apetyczny wygląd i właściwości odżywcze. Oto najważniejsze wskazówki.

Porządek w lodówce

 *półki nie mogą być przeładowane – powinien być zapewniony przepływ powietrza między produktami; stykające się produkty będą psuć się od siebie wzajemnie

*bliżej drzwi układaj jedzenie starsze, z krótszą datą przydatności do spożycia – w ten sposób zawsze będą na wyciągnięcie ręki i zjemy je jako pierwsze

  • nigdy nie wkładaj ciepłego jedzenia do lodówki
  • wkładaj surowe jedzenie na talerzu lub w pudełku by zabezpieczyć lodówkę przed zaciekami
  • przechowuj owoce i warzywa w osobnych szufladach
  • zawsze sprawdź czy drzwi lodówki są dobrze domknięte
  • w lodówce nie przechowuje się bananów, cebuli, czosnku i ziemniaków
     

Każda grupa produktów wymaga innej temperatury, dlatego producenci lodówek tak projektują komorę tego urządzenia by zapewnić optymalne warunki dla całej gamy produktów, które przechowuje się w lodówce. Poznanie tych zasad będzie pomocne każdego dnia. W niektórych modelach lodówek na bocznej ścianie znajdują się piktogramy, które mówią nam co na danej powierzchni zalecane jest trzymać. Warto ich przestrzegać.


Idealne temperatury w lodówce:

  • suche jedzenie: 10/15oC
  • owoce/warzywa: 3/7oC
  • nabiał: 2/4oC
  • mięso: 0/2oC
  • ryby, owoce morza: -1/1oC

Przechowywanie jedzenia w lodówce – zasady

 Od prawidłowej organizacji zależy smak i wygląd potraw.

Na górnej półce należy przechowywać: produkty mleczne (jogurty, mleko, kefir)
Panująca tu wyższa temperatura sprzyja rozwojowi baterii kwaszących, co jest wskazane w przypadku nabiału. Takie warunki będą dobre również dla konfitur i dżemów.

Środkowa półka dedykowana jest produktom, które psują się najszybciej – wędliny, biały ser, potrawy przetworzone (dania obiadowe typu zupy, sosy)

Dolna półka jest idealna na surowe mięso i ryby. To tu jest najchłodniej, ale mimo to warto zabezpieczyć tego typu produkty przed rozprzestrzenianiem się ich zapachu oraz przed kapaniem i włożyć je do specjalnych pojemników lub na talerzu.

Szuflady to miejsce dedykowane na warzywa i owoce – zawsze oddzielnie. Tu możemy też odłożyć twarde sery dojrzewające.

Boczne półki – słoiki z przetworami, oleje roślinne, jaja. 

Gotową żywność można przetrzymać nie dłużej niż dwa, trzy dni. Garnki i naczynia z gotowymi potrawami do lodówki wstawia się koniecznie szczelnie przykryte. Aby ochronić jedzenie przed wysychaniem najlepiej przechowywać je w pojemnikach, specjalnym pergaminowym papierze lub pod folią (plastikową lub aluminiową).

Pozdrawiam Krysia.

Skip to content