Przejdź do treści

Kasza zaprasza! :)

Witam, dziś dalszy ciąg kaszy w roli głównej.

Dzisiaj chcę podzielić się z wami sprawdzonym przepisem na super zapiekankę. Zapiekanka z kaszy gryczanej z mnóstwem warzyw i aromatycznych przypraw to jedno z fajniejszych dań. Za składniki posłużyło mi wszystko co miałam w lodówce 😉

Zapiekanka ta jest również efektem eksperymentów, jakie czynimy w naszej domowej kuchni, a które mają na celu sprawdzenie czy (i jak smacznie) możemy funkcjonować bez mięsa i nie być głodni w godzinę po zjedzeniu obiadu. Ten przepis mogę śmiało polecić i potwierdzam – bez mięsa dało radę.

Tak duża różnorodność składników pozwala uzyskać danie o bardzo urozmaiconym smaku, gdzie każdy kolejny kęs niesie ze sobą coś nowego. A to słodka dynia z aromatem goździkowym, a to imbirowa fasolka, a to chrupiąca cukinia z nutą kardamonu. Dzięki temu nawet w przypadku przygotowania dużej porcji i zapasu na dwa-trzy dni, codzienne jedzenie tej zapiekanki szybko się nie nudzi.

Czas przygotowania

15-20 minut na przygotowanie składników, a następnie ok. 1,5 godziny pieczenia

Składniki zapiekanki

Podane proporcje wystarczyły do przygotowania dwóch solidnych porcji obiadowych zapiekanki.

  • 200 g ugotowanej kaszy gryczanej
  • pół czerwonej papryki
  • 1/3 niedużej cukinii
  • 10-15 sztuk fasoli szparagowej
  • nieduży kawałek dyni
  • jedna marchewka
  • pół cebuli
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • jeden nieduży korzeń pietruszki
  • 1/3 szklanki oliwy lub innego tłuszczu
  • przyprawy: sól, pieprz, cynamon, kurkuma, imbir, kardamon, trzy goździki, kolendra (ilość przypraw dobierz wedle własnych upodobań, ważne aby nie przesadzić z goździkami i kolendrą, które mogą niepotrzebnie zdominować smak całej zapiekanki)
  • do podania: gęsty jogurt naturalny, posiekany szczypiorek

Przygotowanie zapiekanki

  1. Zacznij od ugotowania kaszy gryczanej zgodnie z instrukcjami z opakowania.
  2. Następnie zajmij się krojeniem warzyw. Polecam przygotowanie ich w formie większej kostki, tak aby cukinia czy dynia były w sam raz na jeden kęs. Zachęcam też do tworzenia własnych zestawów warzyw w zależności od tego co masz w danej chwili w lodówce lub jakie sezonowe warzywa dostępne są aktualnie w sklepach.
  1. Pokrojone warzywa wrzuć do dużej miski, posyp dość obficie wszystkimi przyprawami wymienionymi na liście składników i całość dobrze wymieszaj. Następnie do przyprawionych warzyw dodaj kaszę, wlej oliwę i jeszcze raz zamieszaj wszystko, aby składniki dobrze pokryły się tłuszczem i przyprawami. Tak przygotowaną mieszankę przełóż do naczynia żaroodpornego.
  1. Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni (górna i dolna grzałka) i piecz przez ok. 90 minut. Proponuję przez mniej więcej połowę czasu zapiekać pod przykryciem (ja nakładam folię aluminiową na wierzch), a drugie 45 minut piecz bez przykrycia. Od czasu do czasu można lekko zamieszać warzywa, aby nie tylko te z góry ładnie się przyrumieniły.
    Zapiekanka jest gotowa, kiedy wszystkie warzywa są miękkie, ale jeszcze leciutko chrupiące .
  1. Podawaj z dodatkiem gęstego jogurtu i posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki.

Przygotowanie takiej zapiekanki jest dość czaso- i pracochłonne, jednak szczerze polecam ją wszystkim, którzy chcą choć na chwilę odpocząć od ciężkich, mięsnych potraw.

Myślę, że będzie smakowało.

SMACZNEGO!!! Krysia.

Skip to content