Przejdź do treści

Kolejny dzień z savoir-vivre

Witajcie Kochani !

Dzisiaj Savoir-vivre ciąg dalszy!

Podstawowe zasady dla gospodarzy

*drzwi gościom zawsze powinien otworzyć gospodarz

*w dobrym tonie jest również zaproponować gościom zaraz po wejściu skorzystanie z łazienki, gdzie będą mogli nie tylko umyć ręce, ale również skontrolować swój wygląd oraz poprawić fryzurę czy w wypadku kobiet makijaż

*wszystkich gości witamy jednakowo serdecznie

*zaraz po wymianie serdeczności gospodarz powinien wskazać gościom ich miejsce i zaproponować aperitif.

*zalecane jest również przeprowadzenie krótkiej rozmowy

*muzyka, która towarzyszy uroczystości, nie może być zbyt głośna, by nie zagłuszała rozmowy

*gospodarz domu nie powinien zajmować miejsca, dopóki wszyscy goście nie usiądą

*gdy podajemy konkretną godzinę rozpoczęcia przyjęcia należy zaczekać pół godziny na wszystkich gości – po upływie tego czasu można zasiąść do stołu

*potrawy podaje się zawsze z lewej strony siedzącego gościa, tylko napoje i zupy z prawej. Opróżnione talerze zabieramy z prawej strony, czyste podajemy z lewej.

Kiedy można sprzątać nakrycie gościa?

Jeżeli nóż i widelec leżą na talerzu skrzyżowane lub stykają się końcami tworząc odwrócona literę V, znaczy to, że nasz gość jeszcze będzie jadł. Gdy sztućce leżą równolegle – możemy sprzątnąć nakrycie.

Bardzo ważna zasada, o którą powinni zadbać wszyscy domownicy!!! Gospodyni nie może spędzić całego przyjęcia w kuchni!

Podstawowe zasady dla gości

*jeśli gospodarze proszą nas o punktualne przybycie, bo zaplanowali gorące danie, bezwzględnie dostosujmy się do ich prośby

*nie należy upominać się o następny kieliszek alkoholu

*nie można podczas posiłku poprawiać fryzury albo makijażu

*nie wypada gestykulować trzymając w rękach sztućce

*kieliszki chwytamy za nóżkę. Schłodzone napoje utrzymują wówczas właściwą temperaturę

*gdy nie wiemy, do czego służą podane sztućce, zerknijmy dyskretnie na zachowanie sąsiadów

*nie można nikogo namawiać i zmuszać do picia alkoholu

*należy jeść estetycznie, aby nie sprawiać swoim sposobem jedzenia przykrości innym

*nie można rozmawiać z pełnymi ustami ani dmuchać na zbyt gorące potrawy

*nie zaczynamy jeść, dopóki wszyscy nie mają na talerzach swoich porcji

*sygnał, że możemy przystąpić do jedzenia, daje gospodyni

*podobnie jest z alkoholami, ale sygnał do rozpoczęcia daje gospodarz

*serwetkę rozkłada się i umieszcza na kolanach (po zakończeniu posiłku -nie zgniatamy jej, tylko składamy i kładziemy po prawej stronie talerze)

*nóż i łyżkę trzyma się w prawej ręce, a widelec w lewej (chyba, że używa się tylko widelca, to wtedy w prawej)

*pochylanie się nad talerzem jest nieeleganckie. Przy jedzeniu zupy, by uniknąć wylewania, nie powinno się nabierać pełnej łyżki

*niedopuszczalne jest dmuchanie. Jeśli zupa jest zbyt gorąca, należy czekać, zanim uniesie się łyżkę do ust

*nie wolno również przechylać talerza, by zjeść zupę do końca, siorbać ani wydawać innych odgłosów

*nieapetyczne jest usuwanie resztek jedzenia z zębów

*podczas posiłków nie pali się, nawet pomiędzy serwowaniem kolejnych dań

*nie wolno jednocześnie mówić i jeść

*jeśli z jakichś powodów nie możemy zjeść potrawy do końca, pozostawienie jej na talerzu nie będzie uznawane za karygodne uchybienie etykiecie. Jednak lepiej jest nałożyć go mniej, a potem ewentualnie poprosić o dokładkę

*trzeba jednak we wszystkim zachować umiar, bowiem nadmierne łakomstwo jest nieeleganckie

Prawdą jest, że powyższa lista do krótkich nie należy. Ale przestrzeganie przynajmniej połowy z tych zasad, świadczy o tym, że jesteśmy ludźmi kulturalnymi.

Pozdrawiam Krysia.

Skip to content