Witajcie Kochani !
Dzisiaj Savoir-vivre ciąg dalszy!
Podstawowe zasady dla gospodarzy
*drzwi gościom zawsze powinien otworzyć gospodarz
*w dobrym tonie jest również zaproponować gościom zaraz po wejściu skorzystanie z łazienki, gdzie będą mogli nie tylko umyć ręce, ale również skontrolować swój wygląd oraz poprawić fryzurę czy w wypadku kobiet makijaż
*wszystkich gości witamy jednakowo serdecznie
*zaraz po wymianie serdeczności gospodarz powinien wskazać gościom ich miejsce i zaproponować aperitif.
*zalecane jest również przeprowadzenie krótkiej rozmowy
*muzyka, która towarzyszy uroczystości, nie może być zbyt głośna, by nie zagłuszała rozmowy
*gospodarz domu nie powinien zajmować miejsca, dopóki wszyscy goście nie usiądą
*gdy podajemy konkretną godzinę rozpoczęcia przyjęcia należy zaczekać pół godziny na wszystkich gości – po upływie tego czasu można zasiąść do stołu
*potrawy podaje się zawsze z lewej strony siedzącego gościa, tylko napoje i zupy z prawej. Opróżnione talerze zabieramy z prawej strony, czyste podajemy z lewej.
Kiedy można sprzątać nakrycie gościa?
Jeżeli nóż i widelec leżą na talerzu skrzyżowane lub stykają się końcami tworząc odwrócona literę V, znaczy to, że nasz gość jeszcze będzie jadł. Gdy sztućce leżą równolegle – możemy sprzątnąć nakrycie.
Bardzo ważna zasada, o którą powinni zadbać wszyscy domownicy!!! Gospodyni nie może spędzić całego przyjęcia w kuchni!
Podstawowe zasady dla gości
*jeśli gospodarze proszą nas o punktualne przybycie, bo zaplanowali gorące danie, bezwzględnie dostosujmy się do ich prośby
*nie należy upominać się o następny kieliszek alkoholu
*nie można podczas posiłku poprawiać fryzury albo makijażu
*nie wypada gestykulować trzymając w rękach sztućce
*kieliszki chwytamy za nóżkę. Schłodzone napoje utrzymują wówczas właściwą temperaturę
*gdy nie wiemy, do czego służą podane sztućce, zerknijmy dyskretnie na zachowanie sąsiadów
*nie można nikogo namawiać i zmuszać do picia alkoholu
*należy jeść estetycznie, aby nie sprawiać swoim sposobem jedzenia przykrości innym
*nie można rozmawiać z pełnymi ustami ani dmuchać na zbyt gorące potrawy
*nie zaczynamy jeść, dopóki wszyscy nie mają na talerzach swoich porcji
*sygnał, że możemy przystąpić do jedzenia, daje gospodyni
*podobnie jest z alkoholami, ale sygnał do rozpoczęcia daje gospodarz
*serwetkę rozkłada się i umieszcza na kolanach (po zakończeniu posiłku -nie zgniatamy jej, tylko składamy i kładziemy po prawej stronie talerze)
*nóż i łyżkę trzyma się w prawej ręce, a widelec w lewej (chyba, że używa się tylko widelca, to wtedy w prawej)
*pochylanie się nad talerzem jest nieeleganckie. Przy jedzeniu zupy, by uniknąć wylewania, nie powinno się nabierać pełnej łyżki
*niedopuszczalne jest dmuchanie. Jeśli zupa jest zbyt gorąca, należy czekać, zanim uniesie się łyżkę do ust
*nie wolno również przechylać talerza, by zjeść zupę do końca, siorbać ani wydawać innych odgłosów
*nieapetyczne jest usuwanie resztek jedzenia z zębów
*podczas posiłków nie pali się, nawet pomiędzy serwowaniem kolejnych dań
*nie wolno jednocześnie mówić i jeść
*jeśli z jakichś powodów nie możemy zjeść potrawy do końca, pozostawienie jej na talerzu nie będzie uznawane za karygodne uchybienie etykiecie. Jednak lepiej jest nałożyć go mniej, a potem ewentualnie poprosić o dokładkę
*trzeba jednak we wszystkim zachować umiar, bowiem nadmierne łakomstwo jest nieeleganckie
Prawdą jest, że powyższa lista do krótkich nie należy. Ale przestrzeganie przynajmniej połowy z tych zasad, świadczy o tym, że jesteśmy ludźmi kulturalnymi.
Pozdrawiam Krysia.