Witam
Dziś w dalszym ciągu jabłka w roli głównej.
Przetwory z jabłek – idealne na zimę
Przetwory z jabłek trzeba zrobić, gdy tylko w sklepach i na bazarkach pojawią się pyszne, soczyste i pachnące polskie jabłka. Zimą wystarczy tylko wyskoczyć do piwnicy lub spiżarni i podać wspaniały sok lub kompot do obiadu, przyrządzić naleśniki z musem jabłkowym lub szarlotkę. Jak zrobić przetwory z jabłek? Podpowiadamy!
Przetwory z jabłek to nie tylko dżem czy mus, lecz także kompot lub sok
Przetwory z jabłek to coś, co się przyda w każdej kuchni. Mało kto ich nie lubi, a łatwo przygotować z nich pyszne dania i desery. Poza tym zapach i smak jabłek z nutą cynamonu to jeden z najpiękniejszych zapachów jesieni! Szykuj słoiki – czas na jabłkową manufakturę!
Kompot z jabłek do słoików
Składniki (na około 10 słoików 500 ml):
2 kg jabłek,
800 g cukru,
4,5 litra wody,
garstka goździków
Przygotowanie:
Wodę zagotuj z dodatkiem cukru (w zależności od własnych preferencji oraz wybranego gatunku jabłek możesz zmniejszyć lub zwiększyć ilość cukru). Jabłka dokładnie umyj, pokrój w ósemki i usuń gniazda nasienne. Następnie upchnij je w umytych i wyparzonych słoikach, wrzuć goździki i zalej wszystko gorącą wodą z cukrem. Słoiki dobrze zakręć i zapasteryzuj (wystarczy im 20 minut od zagotowania wody). Przechowuj w zacienionym miejscu .
Sok z jabłek na zimę
Do przygotowania soku z jabłek będziesz potrzebować sokowirówki lub wyciskarki do owoców. Przygotuj kilka dobrze wyparzonych szklanych butelek i pożądaną ilość jabłek. Wyciśnij z nich sok, używając swojego urządzenia (pamiętaj, że przy robieniu dużej ilości soku, może być konieczne częstsze mycie sitek!). Następnie przelej wyciśnięty sok do garnka i zagotuj go. Zdejmij łyżką gorzką piankę, która pojawi się na wierzchu. Dosłódź sok do smaku, przelej do butelek i pasteryzuj przez około 25 minut .
Dżem z jabłek
Składniki:
4 kg jabłek,
500 g cukru,
1,5 łyżki cynamonu,
sok z niedużej cytryny,
1-2 szklanki wody
Przygotowanie:
Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Następnie wrzuć je do garnka, wlej trochę wody i praż je przez około pół godziny. Mieszaj je co jakiś czas, by nie przywierały do denka. Po tym czasie powinny zacząć się rozpadać. Dodaj wtedy cukier, cynamon i sok z cytryny. Praż jeszcze przez około godzinę, by wszystkie się rozpadły (jeżeli są bardzo twarde może to trwać dłużej, w razie potrzeby dolej trochę wody). Następnie przełóż gorący dżem do wyparzonych słoików, a te podstaw denkiem do góry. Gdy ostygną, sprawdź, czy pokrywki się zassały – jeśli nie, zapasteryzuj je, gotując przez około 15 minut.
Mus jabłkowy
Składniki:
2 kg jabłek,
łyżeczka cynamonu,
sok z 1/2 cytryny,
woda,
cukier
Przygotowanie:
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Wsyp je do garnka o grubym dnie i podlej wodą. Gotuj przez około 30 minut, mieszając co jakiś czas. Jeśli nie chcą się rozpadać, podlej odrobiną wody. Potem zblenduj je na gładką masę. Dodaj sok z cytryny, cynamon i cukier wedle smaku. Wszystko wymieszaj. Przełóż do słoików – trzymaj mus w lodówce i spożyj w ciągu 3-4 dni lub po przełożeniu gorącego musu ustaw słoiki denkiem do góry, by pokrywki się zassały. Takie przechowuj w chłodnym miejscu.
Wskazówka: jeśli nie masz blendera, możesz przetrzeć jabłka przez gęste metalowe sitko.
Smacznego !
Pozdrawiam Krysia.