Przejdź do treści

Zakwas z buraków

Witam

W okresie jesienno/ zimowym , kiedy dostęp do świeżych warzyw i owoców jest ograniczony a zapadalność na na choroby infekcyjne wzrasta, warto pomyśleć o dostarczeniu do organizmu cennych witamin biopierwiastków poprzez włączenie do codziennej diety kiszonek . Wśród nich na szczególną uwagę zasługuje zakwas przygotowany na bazie buraków.

Coraz więcej osób świadomych dobroczynnego wpływu zakwasów na organizm sięga po nie. Zakwas buraczany doskonale wpływa na odchudzanie i odporność. Można pić go przez cały rok, ale jesień jest szczególnym momentem. Wtedy nasza odporność jest obniżona, a nasz organizm potrzebuje wzmocnienia. Poniżej przedstawiamy wskazówki związane z zakwasami.

Jak stosować zakwasy w codziennej diecie?

Zakwas tak jak każdy probiotyk należy pić systematycznie z rana, będąc na czczo. Współcześni naukowcy, lekarze i specjaliści od spraw zdrowego żywienia coraz częściej podkreślają wagę spożywania kiszonek w codziennej diecie. Podczas procesu fermentacji w zakwasie powstaje kwas mlekowy, który oczyszcza organizm i wzmacnia system odpornościowy.

Ważna informacja

Kwas mlekowy to związek, który wpływa na stan skóry, przewodu pokarmowego i narządów rodnych. Spełnia istotną funkcję w utrzymaniu prawidłowego środowiska w przewodzie pokarmowym, a u kobiet również w drogach rodnych. Najlepszym źródłem pałeczek Lactobacillus i wytworzonego przez nie kwasu mlekowego są przetwory mleczne – kwaśne mleko, jogurty, kefiry.

Równowaga odpornościowa może zostać bardzo szybko zachwiana po kuracji antybiotykami lub innymi lekami. Naprawianie tego stanu i powrót do równowagi może trwać nawet kilka lat. Dlatego rekomendujemy picie zakwasu systematycznie, najlepiej codziennie rano. Zacznij od niewielkiej ilości (50 ml), żeby oswoić organizm z żywymi szczepami „dobrych bakterii”. Następnie można zwiększyć dawkę i pić nawet szklankę lub więcej dziennie.

W samych burakach tkwi niesamowita moc – oczyszczają krew, poprawiają metabolizm, pomagają pokonać nadciśnienie, poprawiają pracę nerek i wątroby. Zakwas buraczany zawiera dwa razy więcej witaminy C niż same buraki. Jest naturalnym lekiem na zaparcie, wspomaga proces wydalania kwasu moczowego, metabolizmu i trawienia. To podstawowe właściwości, które sprawiają, że zakwas ten jest rekomendowany w odchudzaniu. Podkreśla się jeszcze inne korzyści dla zdrowia.

Zakwas z buraków dostarcza magnez, wapń, potas, żelazo. Oprócz witaminy C zawiera również witaminę A i B. PMa silne działanie antyoksydacyjne, zapobiega nowotworom, a także procesowi starzenia się. Poprawia odporność, dlatego zaleca się go w rekonwalescencji. Można go stosować jako lek na katar, anginę, przeziębienie.

Świeży zakwas buraczany jest wyjątkowy w smaku: jak go przygotować?

Do przygotowania potrzebne będą:

Naczynie na zakwas.

Może być szklane, może być gliniane/ceramiczne. Nie może być metalowe. Ja używam zawsze takiego dużego 5 litrowego słoja. Jest łatwy w wyparzeniu i wymyciu. Wystarczy potraktować go gorącym trybem mycia w zmywarce, lub przeparzyć wrzątkiem.

Przykrycie.

Najlepiej słoik szczelnie zakręcić – to sprzyja procesowi kiszenia – czyli fermentacji beztlenowej.

Wsad i przygotowanie buraków na zakwas.

Przepis na zalewę:

Ilość zalewy jak będzie Ci potrzebna zależy od tego jak duże użyjesz naczynie. Ale nie martw się na zapas – najwyżej go dorobisz.

Proporcje są takie:

  • na 1 litr wody wsypujesz płaską łyżkę soli (obojętnie jakiej)
  • możesz dołożyć liście laurowe, goździki, ziele angielskie, pieprz – do woli i do smaku – np po jednym ziarenku/listku na 1 litr
  • zagotuj to wszystko (mi na słój 5 litrowy wychodzi zawsze jakieś 2 litry zalewy)
  • czy buraki zalać zalewą wrzącą czy ostudzoną?
    • szkoły są dwie:
      • wrzącą (tak robię – nie bój nie o wartości odżywcze, bo ta zalewa szybko stygnie i temperatura ma za zadanie zabić ewentualne pleśnie na burakach)
      • ostudzoną

Przygotowanie buraków:

  1. Kup  dobre buraki – najlepiej takie niepędzone chemią, od gospodarza, lub chociaż takie eko-buraki
  2. Obierz je, umyj i pokrój w kostkę/krążki
  3. Jakie naczynie na zakwas i ile buraków?
    • Jeśli robisz zakwas po raz pierwszy:
      • wykorzystaj jeden/dwa słoiki po 1 litrze (+-0,7 kg buraków)
      • pozwoli Ci to sprawdzić i potestować na mniejszej ilości -i w razie problemów (pleśń, albo coś nie zadziała)- łatwiej zabrać się za kolejne próby
    • Jeśli masz wprawę to ja nastawiam od razy słój 5 litrowy (2-3 kg buraków)- wychodzi z tego jakieś 2-3 litry zakwasu
      • tylko jeśli spleśnieje to do wyrzucenia jest całość
  4. Obrane buraki wrzuć do przygotowanego (wyparzonego) naczynia
    • ja dokładam zawsze czosnek (2-3 główki i każdy ząbek warto zgnieść przed wrzuceniem i opcjonalnie korzeń chrzanu, albo liście chrzanu, rozmaryn, tymianek)
    • na tym etapie możesz też dołożyć tutaj inne warzywa – ale ten przepis zamieszczę w kolejnym akapicie
    • ja układam przyprawy i czosnek w dolnej części słoja – a na górną warstwę wkładam ciasno upchane i grubo pokrojone buraki – dzięki czemu nic nie wypływa na górę
  5. Zalej buraki zalewą
  6. Nic nie może wystawać ponad poziom zalewy – możesz przycisnąć buraki czymś szklanym
  7. Słój szczelnie zakręć.
  8. Po pierwszych dniach może pojawić się piana na powierzchni – zbierz ją żeby nie zapleśniała
  9. Kiszenie trwa od 5-7 dni – musisz czuwać i kosztować zakwasu na bieżąco
  10. Jak zakwas będzie miał intensywny smak i kolor. Słodycz nie będzie już wyczuwalna:
    • zlej zakwas do wyparzonego słoja i trzymaj w lodówce – można go przechowywać nawet kilka misięcy
    • i uwaga – zalej te same buraki jeszcze raz zalewą i znów zostaw na 3-5 dni
    • i zlej drugą porcję zakwasu
  11. Ja zawsze podczas tego drugiego kiszenia – podjadam już kiszone buraki i czosnek (potraktuj je tak samo jak kiszone ogórki). Świetnie sprawdzają się jako element sałatki, albo solo „do kotleta”.

Przepis na sałatkę z buraków z zakwasu

Sporo osób pytało co zrobić z ukiszonymi burakami. I jak one wyglądają. Hm no widać podobieństwo do ogórków kiszonych. Zrobiły się giętkie i elastyczne. I czuć że są zakiszone (no WOW). Są idealne jako środkowa warstwa sałatki.

Na przykład takiej sałatki: mix sałat na spodzie + TE buraki + kozi ser, ewentualnie jakiś ostry i aromatyczny pleśniowy + prażone ziarna słonecznika. Hm plus ewentualnie grilowana figa albo gruszka. Jako sos połączyłbym cytrynę, olej z oliwek, olej rydzowy lub dyniowy i ocet balsamiczny z miodem : D

To chyba masz pomysł na kolację 😉

Zakwas jest super.

Polecam Krysia.

Skip to content