Przejdź do treści

Zdrowe przekąski na jesienne wieczory

Witam kochani chcę dziś podpowiedzieć wam jak przygotować zdrowe przekąski na jesienne wieczory.

Lato definitywnie dobiegło końca, a wraz z nim pożegnaliśmy typowo wakacyjne rozrywki. Na zewnątrz jest tak chłodno i wietrznie, że aż trudno uwierzyć, iż jeszcze niedawno dużo czasu spędzaliśmy na świeżym powietrzu, a najlepszym sposobem spędzania czasu był spacer lub jazda na rowerze po parku. Dzisiaj chętniej wybieramy domowe pielesze i wieczory pod kocem oraz dobrą książką lub filmem. Niestety, zwiększenie ilości czasu spędzanego przed telewizorem bardzo często wiąże się z sięganiem po niezdrowe przekąski, co w połączeniu z brakiem ruchu raczej nie wychodzi nam na zdrowie. Na szczęście jest na to sposób: możemy przecież zamienić chipsy i czekoladowe cukierki na coś równie pysznego, ale znacznie korzystniejszego dla naszego organizmu.

Jeżeli wzmożony apetyt bardzo daje nam się we znaki, warto zastąpić szkodliwe przekąski ich zdrowymi odpowiednikami. Do ich przygotowania możemy użyć typowo jesiennych składników. Najważniejsze to próbować i samodzielnie decydować o tym, co nam smakuje.

INSPIRACJE

PIECZONE CHIPSY Z ZIEMNIAKÓW

Składniki:

  • 4 średnie ziemniaki,
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku lub 1 łyżka listków świeżego,
  • 2 łyżki oliwy lub masła,
  • sól.

Ziemniaki dokładnie szorujemy, osuszamy i kroimy na bardzo cienkie plasterki – najlepiej specjalną tarką do warzyw lub obieraczką. Wsypujemy do miski razem z oliwą i przyprawami i dokładnie obtaczamy w nich każdy plasterek. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 7-15 min w temperaturze ok. 230 stopni. Chipsy należy obserwować, by się równomiernie zrumieniły, ale nie przypaliły. Po upieczeniu czekamy przez kilka minut, aż ziemniaki ostygną i staną się bardziej chrupkie.

CHIPSY WARZYWNE

Składniki:

  • marchewka,
  • burak,
  • pietruszka,
  • czerwony ocet balsamiczny,
  • oliwa z oliwek,
  • ząbek czosnku,
  • sól, pieprz, cynamon i wędzona papryka w proszku.

Wszystkie warzywa obieramy ze skórki i kroimy na bardzo cienkie plasterki. Plastry buraka skrapiamy delikatnie octem balsamicznym. Marchewkę posypujemy cynamonem, a pietruszkę obtaczamy w oliwie z solą, pieprzem i papryką. Wszystkie warzywa układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim chipsy aż do całkowitego wysuszenia.

PRAŻONA CIECIORKA

Składniki:

    • puszka ciecierzycy (ewentualnie niepuszkowane ziarno moczone w wodzie przez 12-24 godziny, a następnie gotowane przez 15-20 minut w osolonej wodzie),
    • 2 łyżki oliwy z oliwek,
    • sól i inne ulubione przyprawy (np. bazylia, chili, wędzona papryka itp.).

Ciecierzycę wysypujemy do miski, dodajemy oliwę i przyprawy, a następnie dokładnie mieszamy. Wysypujemy równomiernie na blachę i pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 200 stopni (ma być zrumieniona).

PRAŻONA KASZA GRYCZANA („POPCORN” Z KASZY GRYCZANEJ)

Składniki:

    • 100 g ekologicznej kaszy gryczanej,
    • 300 ml oleju rzepakowego lub masła,
    • sól.

Podgrzewamy tłuszcz w garnku – ma być bardzo gorący, ale nie chcemy go przypalić. Zanurzamy w nim małe sitko i wsypujemy łyżkę kaszy. Każdą porcję należy smażyć przez 5 sekund – wyciągamy szybkim ruchem, kiedy ziarna popękają na wierzchu, ukazując jasne wnętrze. Każdą kolejną partię kaszy wykładamy na ręczniku papierowym do odsączenia i solimy do smaku.

WEGAŃSKIE TRUFLE Z MASŁA ORZECHOWEGO

Składniki:

  • 200 g puree z dyni (aby je zrobić, usuwamy pestki z dyni, kroimy miąższ na kawałki, pieczemy przez 30 min w temperaturze 180 stopni, a następnie miksujemy bez skórki na gładką masę),
  • 100 g cukru
  • 120 g mąki kokosowej,
  • łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
  • szczypta soli,
  • 100 g czekolady,
  • 2 łyżeczki kakao.

Mieszamy mąkę, cukier, cynamon, gałkę muszkatołową i imbir, a następnie dodajemy puree z dyni i olej i mieszamy wszystkie składniki. Z masy formujemy kulki o wielkości orzecha włoskiego i chłodzimy je w lodówce przez ok. 30 min. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, mieszamy z kakao i maczamy w niej trufle. Kulki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wkładamy do małych papilotek i chłodzimy w lodówce.

ZDROWE KRÓWKI

Składniki:

  • pół szklanki oleju kokosowego,
  • pół szklanki niesolonego masła migdałowego,
  • pół dojrzałego banana,
  • 2-3 łyżki miodu,
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii.

Rozpuszczamy olej w rondelku, dodajemy masło migdałowe, zmiksowanego banana, ekstrakt i miód. Miksujemy na gładką masę. Przekładamy masę na blachę lub formę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy za pomocą łyżki i wstawiamy do zamrażalnika na ok. 1 h – do momentu stężenia. Kroimy krówki na mniejsze kawałki. Przechowujemy w lodówce.

Smacznego !!! Krysia

Skip to content