Przejdź do treści

CIASTO KRYSI

Witam!

Chcę się dzisiaj podzielić z wami przepisem na pyszne , tanie i lekkie ciasto, dość orzeźwiające, nie bardzo słodkie. Dolna warstwa to biszkopt, następnie jabłka starte, podsmażone i wymieszane z galaretką, następnie bita śmietana usztywniona galaretką  i herbatniki polane polewą czekoladową. Górna warstwa przypomina trochę w smaku ptasie mleczko.

Ciasto Krysi

Forma 25×40 cm

Biszkopt:  5 jajek  /  5 łyżek cukru  /  5 łyżek mąki  /  1 łyżeczka proszku do pieczenia  /  1 łyżka oleju
Masa jabłkowa:  1200 g obranych jabłek  /  3 łyżki cukru  /  2 galaretki cytrynowe  /  ¾ szklanki wody
Masa śmietanowa:  330 ml śmietany 30%  /  1 łyżka cukru  /  1 galaretka cytrynowa lub agrestowa  /  ok. 22 sztuk herbatników
Polewa czekoladowa:  150 g masła  /  4 łyżki cukru  /  3 łyżki kakao   /  1 łyżka mleka

Biszkopt: Białka ubić na sztywno, pod koniec wsypać cukier i miksować do jego całkowitego rozpuszczenia. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku i olej. Mąkę przesiać z proszkiem i wymieszać łyżką z ubitą masą jajeczną. Przelać na blaszkę i piec ok. 20 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto powinno odchodzić od brzegów formy.

Masa jabłkowa: Jabłka pokroić w grubsze piórka lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka i podlać wodą, wsypać cukier i prażyć do momentu aż zmiękną. Po tym czasie dać galaretki w proszku i mieszać do ich rozpuszczenia. Jeszcze ciepłe przełożyć na biszkopt, wówczas ciasto wchłonie trochę płynu z jabłek. Wystudzić.

Masa śmietanowa: Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, pod koniec miksując na wolniejszych obrotach dodać chłodną galaretkę. Krótko zmiksować. Przełożyć na całkowicie zastygniętą masę jabłkową. Na masie ułożyć obok siebie herbatniki. Wstawić ciasto do lodówki aby masa śmietanowa stężała. Po tym czasie ciasto polać chłodną polewą.

Polewa czekoladowa: Wszystkie składniki przełożyć do rondelka i podgrzewana małym ogniu, do rozpuszczenia się cukru i masła. Chwilkę gotować aż masa lekko zgęstnieje.

Myślę że to ciasto będzie często gościło na waszym stole .

SMACZNEGO !!!

Pozdrawiam Krysia.

Skip to content