Przejdź do treści

Marchewkowy miodownik

Witam!

Dzisiaj coś na słodko – marchewkowy miodownik.

Kochani dzisiaj chcę wam podać, przepis na marchewkowy miodownik spodoba się każdemu, kto lubi proste ciasta. To ciasto nie wymaga wiele. Ma proste składniki i równie prosty sposób przygotowania. Za to smakuje bosko i tak… domowo 😉

Przepisów na ciasto marchewkowe jest wiele. W sumie większość jest podobna do siebie. Marchewka sprawia, że ciasto oprócz fajnego koloru jest jeszcze wilgotne. Nawet jeśli nie przepadasz za marchewką to nie przejmuj się, ona nie zdominuje smaku ciasta.

Zaletą ciasta marchewkowego jest również mała ilość cukru. Można by nawet powiedzieć, że to ciasto dietetyczne 😉 Z powodzeniem cukier możesz zamienić na ksylitol, a masło na olej kokosowy. W ten sposób będziesz miała pyszny, zdrowy marchewkowy miodownik 🙂

Składniki na marchewkowy miodownik (ciasto marchewkowe)

2-3 marchewki (ok. 250 g)
100 g masła
4 łyżki miodu
skórka z 1 pomarańczy
1/2 szklanki mleka
2 jajka
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka pasty z wanilii (możesz zamienić na ekstrakt waniliowy lub cukier z wanilią)
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki orzechów laskowych
1/2 szklanki cukru
szczypta soli

Przygotowanie .

  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza. Przygotuj tortownicę o średnicy 23 cm (możesz wyłożyć papierem do pieczenia).
  2. Marchewkę obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Orzechy grubo posiekaj.
  3. Do garnka włóż masło, miód i skórkę otartą z pomarańczy. Wszystko roztop na małym ogniu często mieszając. Zdejmij z ognia i najpierw wlej mleko, wymieszaj, a następnie dodaj jajka i pastę waniliową, wszystko wymieszaj na jednolitą masę.
  4. W misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, cynamon, sól oraz dodaj orzechy.
  5. Do suchych składników dodaj mokre oraz marchewkę, wszystko starannie wymieszaj aż powstanie jednolita masa. Ciasto przelej do przygotowanej tortownicy.
  6. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 45 min. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem.
  7. Gotowe, jeszcze ciepłe ciasto polej ulubioną polewą i ozdób orzechami.


Smacznego!

Pozdrawiam Krysia.

Skip to content