Witam!
Pyszne kotlety jajeczne. Obiad jak za dawnych lat.
Powstanie przepisu na kotlety jajeczne prawdopodobnie wymusiło samo życie – przed laty zdobycie mięsa było dużo trudniejsze niż jajek. Gospodynie wpadły więc na pomysł, by spróbować zrobić z nich jarskie kotleciki. Czasy się zmieniły, a danie to nadal ma się dobrze. Często przyrządzamy te kotleciki w naszej kuchni, bo po prostu są niezwykle smaczne.
Przepis na kotlety jajeczne
Składniki: 10 jaj, 3 łyżki bułki tartej plus bułka do panierowania, 2 cebule, sól, pieprz, olej do smażenia.
Jak zrobić kotlety jajeczne?
- 8 jajek ugotuj na twardo, obierz, posiekaj lub przeciśnij przez siteczko, przełóż do miski.
- Cebulę drobno posiekaj i przesmaż krótko na odrobinie oleju, dodaj do jajek.
- Do miski wbij także 2 pozostałe jajka, dodaj bułkę tartą, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
- Z masy formuj płaskie kotleciki, każdy panieruj w bułce tartej, smaż na oleju przez kilka minut z każdej strony.
Rada: kotleciki możesz podać z różnego rodzaju sosami – szczególnie fajnie pasuje do nich sos pieczarkowy.
Smacznego!
Pozdrawiam Krysia.