Witam !
Kochani chciałabym przypomnieć wam dzisiaj smak z dzieciństwa.
Ptysie zdecydowanie przypominają mi moje dzieciństwo. Dlatego choć na jeden dzień zapragnęłam przenieść się w te czasy sama robiąc ptysie, które przyrządza się bardzo szybko i łatwo .
Składniki
szklanka wody,
szklanka mąki,
125 g masła lub margaryny (pół kostki),
4 jajka,
500 g śmietany 30% ,
30 g cukru waniliowego,
50 g cukru kryształ,
odrobina cukru pudru waniliowego.
Sposób przygotowania przepisu:
Ptysie – smak mojego dzieciństwa
- W rondelku gotujemy wodę z tłuszczem. Gdy doprowadzimy do wrzenia ,stale mieszając dodajemy szklankę mąki. Mieszamy do tej pory kiedy ciasto zacznie odstawać od brzegów podczas mieszania.
- Rondelek odstawiamy na 10-15 minut do przestygnięcia ( 10 min na balkonie wystarczy )
- Gdy ciasto nam przestygnie, dodajemy 4 jajka i miksujemy.
- Teraz na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przy pomocy rękawa cukierniczego lub ciasto wkładamy do zwykłej torebki i robimy dziurkę na końcu, tworzymy kształt naszych ptysiów. Wielkość orzecha włoskiego, w zupełności wystarczy, bo po upieczeniu ptysie będą 2 razy większe.
- Ptysie pieczemy 28 – 30 min w 200 st . Po upieczeniu i wystygnięciu ptysiów, ubijamy śmietanę z dodatkiem 50 g cukru i 30 g cukru waniliowego. Ptysie kroimy na pół i napełniamy bitą śmietaną. Na koniec prószymy je cukrem pudrem. Prawda, że proste w przygotowaniu ? 🙂
Aby zmienić trochę smak ptysiów, dodaj kilka kropel soku z cytryny do bitej śmietany .
SMACZNEGO!
Pozdrawiam Krysia.