Przejdź do treści

Wiejski kociołek

Witam moi Kochani !

Kochani chciałabym przedstawić wam przepis na danie jednogarnkowe.

Wiejski kociołek

Proste, a smaczne danie, które rozgrzeje w chłodne jesienne dni i wzmocni organizm.

Składniki

  • 800 g ziemniaków Najlepiej odmiana mączysta )
  • 500 g kiełbasy wiejskiej
  • 25 g chudego boczku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2 – 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz
  • czerwona ostra papryka, majeranek

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Zalać wodą ( ok 3 cm ponad powierzchnie ziemniaków ) i zagotować
  2. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Dorzucić do zupy. Posolić
  3. Kiełbasę pokroić w półplasterki i obsmażyć na patelni, aby puściła nadmiar tłuszczu. Dodać do zupy
  4. Do zupy dodać przecier pomidorowy i doprawić ją pieprzem i mieloną papryką
  5. Na patelni usmażyć pokrojony w kosteczkę boczek. Jak puści nieco tłuszczu dodać pokrojoną drobno cebulkę i smażyć razem do zeszklenia, a następnie dodać do zupy.
  6. Fasolkę odcedzić z zalewy i dodać do zupy. Wszystko razem chwilę pogotować
  7. Doprawić obficie majerankiem i ewentualnie solą

    Podawać z pieczywem.


SMACZNEGO!

Pozdrawiam Krysia.

Skip to content