Przejdź do treści

Zupa gulaszowa a’la strogonow

Witam!

Dzisiaj chcę wam podpowiedzieć co ugotować i zjeść żeby rozgrzać się po spacerze w mroźny dzień.

Zupa gulaszowa a’la strogonow

Pyszna i pożywna zupa nadająca się na rozgrzewkę po spacerze.

Składniki :

1,5 kg udźca wołowego bez kości
1 kg pieczarek
3 papryki
1 papryczka chili
2 cebule
100 ml śmietany 30%
mąka
olej
sól
pieprz

Przygotowanie :

Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę.
Następnie delikatnie oprószamy je mąką (oprószamy nie obtaczamy to ważne).
Przesmażamy na niewielkiej ilości oleju.
Po przesmażeniu przekładamy do garnka w którym będziemy gotować.
Mięso zalewamy wodą tak, by woda je przykryła.
Wstawiamy na małym ogniu.
W między czasie szklimy na oleju obraną i pokrojoną w kostkę cebulę
którą dodajemy do mięsa.
Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w plastry.
Po przesmażeniu również dokładamy je do mięsa.
Całość około godzinę podduszamy.
Po tym czasie dodajemy umytą, oczyszczoną i pokrojoną w paski paprykę,
oraz umytą, oczyszczoną i pokrojoną w kostkę papryczkę chili.
Gdy mięso będzie już miękkie zupę zaprawiamy śmietaną z dodatkiem 1 płaskiej łyżeczki mąki.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!

Pozdrawiam Krysia.

Skip to content