Przejdź do treści

9 lutego – Międzynarodowy Dzień Pizzy

Międzynarodowy Dzień Pizzy obchodzimy 9 lutego. I choć wszystkim potrawa ta kojarzy się przede wszystkim z kuchnią włoską, to nie wywodzi się z tej kultury.

Pizza – kochają ją dzieci i dorośli

Oficjalnie smakosze kulinarni wyróżniają 50 rodzajów pizzy. W praktyce potrawa ta doczekała się setek rozmaitych form serwowanych na stołach we wszystkich zakątkach świata. 9 lutego przypada Międzynarodowy Dzień Pizzy.

Jaką historię ma Międzynarodowy Dzień Pizzy

Pizza uchodzi za kultową potrawę kuchni włoskiej. Tymczasem pierwsze dania tego typu zaczęli serwować nie Rzymianie, a starożytni Grecy. Wprawdzie pieczony placek polany oliwą i zapiekany z ziołami serwowano na terenie Italii, jednak oficjalnie to Grecy są autorami tego niezwykłego przysmaku.

Eksperci kulinarni zwykli nazywać pizzą zapiekany placek na bazie sosu pomidorowego, a to z kolei znacznie skraca historię pizzy. Pierwsze pomidory przyjechały do Europy dopiero w XVI wieku. Zanim jednak mieszkańcy Neapolu przyzwyczaili się do smaku pomidorów, upłynęło sporo dziesięcioleci. Pizza z dodatkiem ziół i sosu pomidorowego zdominowała tamtejsze tereny na dobre dopiero w XVIII, stając się kultową potrawą Neapolitańczyków, a następnie całego Półwyspu Apenińskiego.

W 2009 roku pizzę neapolitańską, decyzją Komisji Europejskiej, uznano za wyrób tradycyjny i przyznano jej certyfikat TSG. Przysmak ten doczekał się także swojego dnia. Święto pizzy 9 lutego obchodzi się w Polsce, Rosji i i Włoszech. W Wielkiej Brytanii natomiast obchody tego święta odbywają się 1 lipca. Z kolei w Brazylii Dzień Pizzy przypada na 14 lipca.

Kochani dziś zapraszam do kuchni, próbowaliście samodzielnie zrobić pizzę? Jeśli nie, podejmijcie dziś tę próbę, nawet jak coś się nie uda, to potraktujcie to jak wyzwanie i dobrą zabawę. Zaproście do pomocy wnuki, na pewno się ucieszą. W linku dla ułatwienia przepis na pizzę. Oczywiście w Internecie znajdziecie tych przepisów mnóstwo, więc rękawy w górę i do kuchni kochani!!!!!!Pozdrawiam Ewa

Skip to content