Przejdź do treści

Dania z pieczarkami – przepisy na pyszne potrawy z pieczarkami

Witam!

Dzisiaj pieczarki w roli głównej. 

Pieczarki dostępne są przez cały rok, są również bogate w wartości odżywcze, dlatego bez wątpienia trzeba dodać je do swojej diety. Możemy je podawać na ciepło, jak i na zimno. Są naprawdę smaczne, dlatego warto poznać przepisy na ich przyrządzenie. Moje propozycje uwzględniają wiele różnych wariantów podania tego klasycznego grzyba. Znajdziesz tu przepisy na pieczarki faszerowane, smażone, duszone i gotowane. Smacznie przyrządzone pieczarki można serwować jako dodatek do dania głównego lub oddzielną przekąskę. Warto też wiedzieć, że pieczarki wspomagają odchudzanie: są niskokaloryczne, zawierają mało tłuszczów, hamują ich wchłanianie i zmniejszają apetyt.


Pieczarki faszerowane mięsem mielonym

Składniki:
– 200 g mielonego mięsa
– 500 g pieczarek
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– 2 łyżki bułki tartej
– 1/2 szklanki tartego żółtego sera
– 1 łyżka sosu sojowego
– po 1/4 łyżeczki ostrej i słodkiej papryki w proszku
– 1 łyżeczka suszonego oregano

Przygotowanie:
Do miski włożyć mięso mielone. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Odłamać nóżki pieczarek. Łyżeczką wydrążyć części kapelusza, robiąc jak najwięcej miejsca na farsz. Nóżki pieczarek i wydrążone części kapeluszy posiekać na desce, włożyć na patelnię. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, łyżkę oliwy i podsmażyć na patelni przez kilka minut, co chwilę mieszając. Doprawić solą i pieprzem, pod koniec dodać starty czosnek i natkę pietruszki. Przełożyć do miski z mięsem, dodać odrobinę bułki tartej, przyprawy i wymieszać. Wydrążone kapelusze pieczarek napełnić farszem. Ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 30 min. Na 8 minut przed końcem pieczenia posypać tartym serem. Po upieczeniu posypać posiekaną natką pietruszki.

Pieczarki faszerowane ziemniakami i serem

Składniki:
– 16 pieczarek
– 3 ugotowane ziemniaki
– 250 g żółtego sera (mozzarella i parmezan)
– 3 ząbki czosnku
– świeże zioła do smaku (natka pietruszki, kolendra)
– 3 łyżki majonezu
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Z pieczarek odkroić nóżki. Ziemniaki i ser zetrzeć na drobnej tarce. Czosnek i zioła posiekać, wymieszać z ziemniakami. Dodać majonez, sól i pieprz, wymieszać na jednolitą masę. Kapelusze pieczarek napełnić farszem i posypać górę startym serem. Piec 15 min. Przed podaniem, pieczarki posypać świeżą natką z pietruszki.

Pieczarki duszone

Składniki:
– 500 g pieczarek
– 3-5 ząbków czosnku
– 4 łyżki oliwy i oleju do smażenia
– natka pietruszki
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Na patelnię z olejem dodać pieczarki i smażyć ciągle mieszając na dużym gazie. Powinny się przysmażyć, a nie puścić sok.
Obrać czosnek i przepuścić przez praskę. Natkę pietruszki poszatkować. Pod koniec smażenia dodać czosnek. Do tego 2 łyżki oliwy. Po kilkunastu sekundach wyłączyć. Posypać zieleniną.

Kotlety z pieczarek

Składniki:
– 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
– 1/4 szklanki suchej niepalonej kaszy gryczanej
– 1/4 szklanki suchego brązowego ryżu
– 1 mała cebula
– 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
– 5 pieczarek
– 1 korzeń pietruszki
– garść świeżej natki pietruszki
– 1 łyżeczka mielonej kolendry
– 1 łyżka słodkiej papryki
– 1,5 łyżki sosu sojowego
– 2 łyżki oleju kokosowego
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– pieprz i sól

Przygotowanie:
Kaszę oraz ryż opłukać, a następnie zalać ok.2 szklankami wody i gotować aż wchłoną wodę i zmiękną. Cebulę, natkę i pieczarki posiekać na małe kawałki lub zmiksować za pomocą blendera. Pietruszkę (korzeń) zetrzeć na tarce. Warzywa wymieszać ze sobą, dodać przyprawy, sos sojowy, olej kokosowy oraz mąkę ziemniaczaną. Dorzucić ugotowaną kaszę i ryż. Za pomocą łyżki, umieścić na papierze do pieczenia 20 porcji powstałej masy. Odczekać aż wszystko ostygnie (wtedy masa będzie bardziej zwarta), a następnie za pomocą dłoni uformować kotlety. Umieścić je na 25 min. w rozgrzanym do 170 st. C piekarniku.

Smacznego! Krysia

Skip to content