Przejdź do treści

,,GDY W TŁUSTY CZWARTEK CZŁEK W JEDZENIU POFOLGUJE, ŁASKAWY PAN BÓG GRZECH OBŻARSTWA DARUJE”

Witam!

Przepisów na wypieki w tłusty czwartek ciąg dalszy .

Kochani dzisiaj chcę wam podać przepis na oponki i bardziej pracochłonne, ale bardzo smaczne róże.

Myślę , że skusicie się na zrobienie, czegoś słodkiego z tradycyjnych i wyszukanych przepisów na ten wyjątkowy dzień , który musi być obowiązkowo na tłusto, bo to przecież TŁUSTY CZWARTEK.

PRZEPIS:

Róże karnawałowe z wiśniami

Piękne, złociste, chrupiące, po prostu przepyszne róże karnawałowe udekorowane kandyzowanymi wiśniami. W sam raz na karnawałowe przyjęcia, Tłusty Czwartek i ostatki. Muszę przyznać, że przygotowanie ciasta jest troszkę pracochłonne: dość długo się zagniata i jest dość ciężko, ale w końcu ciasto wyjdzie ładne, lśniące i gładkie (a jeśli ciasto nie chciałoby się połączyć to można dodać jeszcze 1 łyżeczkę śmietany), za to ciasto nie potrzebuje leżakowania w lodówce, od razu wałkujemy cieniutkie placki i wycinamy krążki trzech wielkości. Z podanej porcji wychodzi 24 róż karnawałowych. Ciasto bez dodatku cukru pudru oraz tłuszczu.

Składniki:
50 dag mąki 6 żółtek 6 łyżek gęstej, kwaśniej śmietany 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka białego octu winnego (lub spirytus) szczypta soli białko do zlepienia krążków
50 dag smalcu do smażenia (może być również olej) 20 dag cukru pudru do posypania 1 mała paczka cukru waniliowego wiśnie kandyzowane do dekoracji (24 sztuk), 10 dag Sposób wykonania:

Mąkę wsypać na stolnicę, zrobić wgłębienie, dodać żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia, ocet oraz sól. Zagnieść ciasto i bardzo dobrze wygnieść. Ciasto dość długo się zagniata i jest dość ciężko, ale w końcu wyjdzie ładne, lśniące i gładkie ciasto, jeśli ciasto nie chciałoby się połączyć to można dodać jeszcze 1 łyżeczkę śmietany.
 
Ciasto podzielić na 4 części i każdą część cieniutko rozwałkować. Wycinać krążki trzech wielkości. Każdy krążek naciąć na obwodzie w pięciu miejscach (najlepiej w równych odstępach). Środek największego krążka i drugiego po nim posmarować delikatnie białkiem, krążki złożyć jeden na drugi i lekko pośrodku przycisnąć, aby się zlepiły.
 
Tak uformowane róże smażyć jak faworki w rozgrzanym tłuszczu (olej lub smalec musi mieć odpowiednią temperaturę, aby podczas smażenia róże „skwierczały”, a nie leżały zanużone w oleju i aby się nie spaliły, najlepiej sprawdzić wrzucając kawałek ciasta, jeśli po kilku sekundach wypłynie na wierzch to znaczy, że temperatura jest odpowiednia). Róże wkładać listkami do tłuszczu, a gdy będą złotego koloru, odwrócić i dosmażyć. Po usmażeniu osączyć na papierze i jeszcze gorące obsypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Do środka nałożyć kandyzowane wiśnie. Z podanej porcji wychodzi 24 róż karnawałowych. SMACZNEGO😀

Oponki serowe

– szybkie pączki z dziurką bez drożdży, ale za to na sodzie i z twarogiem

Przepyszne oponki serowe oblane lukrem cynamonowym. Doskonałe na tłusty czwartek. Ciasto bardzo szybkie do przygotowania, bez dodatku drożdży, tylko na sodzie i z dodatkiem twarogu. Z podanej porcji wychodzi 20 oponek. Zapraszam do smażenia!

Składniki:
CIASTO na 20 sztuk 25 dag mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 25 dag twarogu półtłustego 5 dag cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 żółtka 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki octu
olej do smażenia (ok. 1 l)
LUKIER 20 dag cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu ok. 4 łyżek wody lub mleka
Ciasto:
Twaróg rozdrobnić widelcem. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą. Dodać rozdrobniony ser, cukier, żółtka i śmietanę. Całość wymieszać łyżką do połączenia się składników (nie miksować), następnie wyrobić ręką na gładkie ciasto (jeśli jest bardzo klejące można dodać jeszcze odrobinę mąki). Ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką, rozpłaszczyć ręką na placek o wysokości 1 cm. Wierzch ciasta oprószyć mąką. Wykrawać krążki dużą szklanką śr. 6-7 cm, a w środku wykrawać małym kieliszkiem małe kółeczka.
 
W garnku lub w głębokiej patelni nagrzać olej, powoli i na małym ogniu. Przed smażeniem sprawdzić temperaturę oleju*.
 
Oponki serowe smażyć z obu stron na złoty kolor. Następnie na papierowym ręczniku osączyć z tłuszczu. Jeszcze ciepłe polukrować. Podawać najlepiej od razu po usmażeniu, gdyż jeszcze ciepłe są najlepsze. Z porcji powstaje 20 oponek.
 
Lukier:
Do miseczki wsypać cukier puder i cynamon, wymieszać. Stopniowo wlewać po łyżce wodę lub mleko, cały czas mieszając, aż lukier będzie gładki i gęsty.

SMACZNEGO!

Pozdrawiam Krysia.

Skip to content