Przejdź do treści

,,Kto w tłusty czwartek nie zje pączków kopy, temu myszy zniszczą pole i będzie miał pustki w stodole.”

Witam !

Przepisów na pączki ciąg dalszy.

Pączki lub oponki z piekarnika

Wiadomo że najlepsze pączki są smażone w tłuszczu, jednak są osoby, które ich jeść nie mogą. Więc powstał przepis na wersję odchudzoną z piekarnika. Są pyszne, puszyste i delikatne. Można nadziać ulubioną konfiturą, lub zrobić oponki.

Składniki

  • Zaczyn:4 dag świeżych drożdży
  • łyżka cukru i mąki
  • 2,3 łyżki ciepłego mleka
  • Ciasto:
  • 4 szklanki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 0,5 opakowania cukru waniliowego
  • 4-5 łyżek jogurtu greckiego lub śmietany
  • 2/3 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • twarda marmolada
  • kolorowa posypka
  • Lukier:
  • cukier puder
  • sok z cytryny
  • gorąca woda

Przygotowanie

Zaczyn:
Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy mleko i mąkę. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Ciasto:
Do miski przesiewamy mąkę, wlewamy mleko, jogurt i olej.

Całe jajka ucieramy razem z cukrami na puszystą masę.

Dodajemy do mąki razem z wyrośniętymi drożdżami. Ciasto wyrabiamy ok. 5 minut, ma być sprężyste i nie kleić się. Można użyć miksera z hakiem.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godzinę do podwojenia.

Formowanie:
Po tym czasie ciasto dzielimy na pół i wałkujemy na dobrze podsypanej stolnicy na ok. 1 cm. Wykrawamy za pomocą szklanki kółka, a zakrętką z butelki pet – środki, które później zagniatamy. Jeśli chcemy zrobić pączki z nadzieniem, trzeba użyć twardej marmolady. Wykrawamy kółko, dajemy małą łyżeczkę marmolady i zlepiamy oraz formujemy okrągłego pączka.

Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy do napuszenia ok. 20 – 30 minut.

Pieczenie:

Pączki pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 st. C ustawienie góra dół ok. 10-15 minut. Musimy uważać żeby ich nie spiec, będą twarde.

Lukier:
Robiłam na oko: przesiany puder połączyłam z kilkoma kroplami soku z cytryny i gorącej wody. Wymieszałam aby był gęsty, ale z łatwością dał się polewać. Moje pączki z dziurką namoczyłam w lukrze a następnie w kolorowych cukierkach. Odstawiłam do wyschnięcia.

I gotowe, Smacznego 🙂

Pozdrawiam Krysia.

Skip to content