Przejdź do treści

Metrowiec

Witam !

Kochani chcę wam dzisiaj przypomnieć przepis na zapomniane ciasto – metrowiec.

Chciałam się dziś podzielić moim przepisem na metrowca – jest to jedno z moich najbardziej ulubionych ciast.

Ze względu na jego czasochłonność – było w moim domu robione jedynie na święta, więc zawsze nie mogłam się doczekać Bożego Narodzenia 🙂

Teraz sama je piekę – lecz również „od święta” – tylko teraz bardziej ze względu na jego ilość, bo sami w cztery osoby za nic go nie zjemy 🙂

Jak sama nazwa wskazuje – wychodzi długie ciacho – spokojnie około 70 cm.

Najlepiej przygotowania podzielić sobie na dwa dni.

Proponuję jednego dnia upiec ciasta, a drugiego zrobić krem i wszystko połączyć w całość.

Dobrze jest też pozostawić ciasto na noc, aby dobrze się połączyło z kremem i nabrało od niego wilgotności.

Potrzebne Wam będą dwie foremki keksowe (ja używałam takich 25 cm długości).

 Metrowiec

Przepis na pyszne ciasto waniliowo-czekoladowe przekładane kremem

Składniki ciasta:

  • 8 jajek
  • 2 szklanki cukru
  • ¾ szklanki przegotowanej wody
  • ¾ szklanki oleju
  • 3 szklanki + 2 łyżki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki kakao

Składniki kremu:

  • 2 budynie waniliowe na pół litra mleka (bez cukru)
  • 750 ml mleka
  • 7 łyżek cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 300 g miękkiego masła
  • 1 żółtko

Składniki polewy czekoladowej:

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 200 g czekolady (ja użyłam po połowie czekoladę gorzką i mleczną.

Wykonanie ciasta:

  1. Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj ekstrakt z wanilii. Ostudź ciasta na kratce.
  2. Dosypuj po trochu mąkę (3 szklanki) z proszkiem do pieczenia i dolewaj na zmianę wodę i olej.
  3. Podziel ciasto na dwie równe części, do jednej dodaj dwie łyżki mąki, a do drugiej – dwie łyżki kakao.
  4. Ciasto przełóż do dwóch foremek keksowych. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-45 minut (sprawdź patyczkiem, czy ciasta są już gotowe).
  5. Ostudź ciasta na kratce.

Przygotowanie kremu:

  1. Przygotuj budyń – zagotuj około 600 ml mleka, w pozostałej ilości rozprowadź proszek z budyniu, cukier i mąki. Zestaw z ognia i przestudź. Jeśli nie chcesz, aby na budyniu zrobiła się „skórka”, to przykryj go z wierzchu kawałkiem folii, tak aby dotykała budyniu.
  2. Wlej mieszaninę do mleka i mieszaj, aż zgęstnieje.
  3. Zestaw z ognia i przestudź. Jeśli nie chcesz, aby na budyniu zrobiła się „skórka”, to przykryj go z wierzchu kawałkiem folii, tak aby dotykała budyniu.
  4. Ostudź budyń.
  5. Miękkie masło zmiksuj porządnie z żółtkiem – miksuj przez kilka minut.
  6. Dodawaj po łyżce budyń i miksuj aż krem będzie gładki.

Złożenie ciasta

  1. Ciasta pokrój na plasterki o grubości około 1 cm.
  2. Każdy kawałek smaruj kremem i układaj kolorami na zmianę przyklejając do siebie kawałki ciasta.
  3. Jeśli zostanie ci krem, to posmaruj ciasto od góry.

Przygotowanie polewy czekoladowej:

  1. Kremówkę umieść w garnuszku i ją podgrzej, czekoladę podziel na cząstki i rozpuść w kremówce.
  2. Odstaw polewę do wystudzenia i gdy zacznie tężeć polej nią ciasto.

Aby uzyskać paski na cieście trzeba je kroić na ukos.

SMACZNEGO!

Pozdrawiam Krysia.

Skip to content