Witam!
Kochani każdy z nas ma odwieczny problem co zrobić z mięsa które zostaje nam z rosołu, na ogół robimy pierogi , dzisiaj chcę wam podpowiedzieć jak w prosty sposób można zrobić pyszną i zdrową pastę .
Jeżeli masz mięso z rosołu i nie wiesz, jak je wykorzystać, wybierz ten przepis na smakowitą pastę do chleba. Pasta z mięsa z rosołu to prosty przepis na przepyszne smarowidło, które sprawdzi się na przykład na śniadanie. Pierwszy posiłek z taką pastą mięsną w roli głównej to zastrzyk energii i przyjemnie spędzony czas w rodzinnym gronie 🙂
W tej pysznej paście z mięsa z rosołu głównym składnikiem jest oczywiście mięso z rosołu. W tym przepisie zostało wykorzystane mięso z indyka, na którym gotowany był przepyszny rosół. Do ugotowanego indyka dołączyła marchewka i suszone grzyby, także z rosołu. Jest tu też cebula i czosnek. Pasta jest doprawiona tradycyjnie solą i pieprzem oraz majerankiem. Odrobinę ostrości dodaje pikantny ketchup. Ta mięsna pasta to mnóstwo smaku 🙂
Pasta z mięsa z rosołu jest pyszna i robi się ją szybko. Przekonaj się sama, jakie to jest proste 🙂
- Przepis na pastę z mięsa z rosołu nie jest skomplikowany. Postępuj według niego krok po kroku, a nie spotkają Cię żadne przykre niespodzianki 🙂
- Zrobienie pasty z rosołowego mięsa to chwila. Wystarczy podsmażyć cebulę z czosnkiem, posiekać mięso, dodać marchewkę, doprawić i zmiksować. Gotowe 🙂
- Lista składników jest krótka. Składniki są łatwo dostępne, a być może większość masz w domu 🙂
Pasta z mięsa z rosołu to przyjemne smarowidło do chleba. Oprócz śniadania sprawdzi się też na drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Pastę z rosołowego mięsa możesz podać na kolację lub przekąskę na imprezie. Pasta z mięsa z rosołu smakuje zawsze bez względu na okazję czy porę dnia 🙂
Już wiesz, że przepis na pastę z mięsa z rosołu jest łatwy, szybki i sprawdzony. Wybierz ten fajny przepis na przepyszną pastę z mięsa z rosołu. Razem z rodziną ciesz się jej smakiem i fajną domową atmosferą 🙂
Składniki na pastę
mięso indyka z rosołu (ok. 1 i 1/2 kg przed ugotowaniem)
1 marchewka z rosołu
1 cebula
3 suszone grzyby z rosołu lub 5 suszonych
1 łyżka oleju
1 łyżka pikantnego ketchupu
1/2 łyżeczki majeranku
1 ząbek czosnku
sól
świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie
- Cebulę pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Marchewkę pokrój na mniejsze kawałki.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim cebulę, aż się zeszkli. Dodaj czosnek, często mieszaj i smaż minutę. Patelnię zdejmij z ognia.
- Mięso posiekaj. Przełóż do wysokiego naczynia (np. blendera ) .
- Dodaj marchewkę, cebulę z czosnkiem, grzyby i ketchup. Zmiksuj na gładko.
- Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Miksuj przez minutę.
- Pastę przełóż do słoików i przechowuj w lodówce.
- Podawaj do chleba na śniadanie lub kolację 🙂
Smacznego !
Pozdrawiam Krysia.