Witam!
Dzisiaj w roli głównej placki po węgiersku .
Placek po węgiersku – znana i lubiana u nas potrawa. To nic innego jak połączenie chrupiących placków ziemniaczanych z gulaszem. Dla mnie zestaw idealny.
Jest to potrawa dość czasochłonna, ale zapewniam, że warta każdej minuty spędzonej w kuchni;) Danie możesz dowolnie modyfikować, uzupełniając o swoje ulubione składniki, dodatki, np. grzyby. Do wyboru masz także różne rodzaje mięsa – wołowinę, wieprzowinę… Co kto lubi. Za każdym razem możesz stworzyć inną wersję.
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 cebula
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
- 1 kg mięsa wieprzowego (np. mięsa z łopatki)
- 1 l wody
- 2 czerwone papryki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 180 g śmietany 18%
- 1 łyżka mąki pszennej
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- olej do smażenia
- majeranek, sól, pieprz do smaku, opcjonalnie – ostra papryka
Przygotowanie
- Mięso pokrój w kostkę około 2 cm. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą, słodką papryką i majerankiem. Mięso zalej oliwą z oliwek. Całość wymieszaj i wstaw do lodówki na 15-20 minut.
- Pokrojone mięso obsmaż w garnku na rozgrzanym oleju przez około 15-20 min, aż mocno się przypiecze. Następnie zalej wodą i zagotuj.
- W tym czasie oczyść paprykę i pokrój ją w kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Podsmaż warzywa na rozgrzanym oleju około 5 min, a następnie dodaj do wywaru z mięsa. Zmniejsz ogień. Wszystko razem duś przez około 15 min.
- Do śmietany dodaj łyżkę mąki i dokładnie wymieszaj, aby nie powstały grudki (w przypadku gdy ma zbyt gęstą konsystencję dolej przegotowanej wody). Dodaj do gulaszu cały czas mieszając.
- Całość zagotuj. Na koniec dopraw pieprzem, solą (ewentualnie ostrą papryką) do smaku.
- Przygotuj placki ziemniaczane – ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o mniejszych oczkach i odsącz z nadmiaru wody.
- Cebulę obierz, drobno posiekaj i dodaj do masy ziemniaczanej. Dodaj także jajko i mąkę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej i usmaż placki z obu stron na złoty kolor. Następnie odsącz je z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
- Ciepłe placki ziemniaczane polej sosem gulaszowym i złóż na pół. Serwuj z solidną łyżką śmietany i pietruszką.
Smacznego !
Pozdrawiam Krysia.