Przejdź do treści

Placki po węgiersku

Witam!

Dzisiaj w roli głównej placki po węgiersku .

Placek po węgiersku – znana i lubiana u nas potrawa. To nic innego jak połączenie chrupiących placków ziemniaczanych z gulaszem. Dla mnie zestaw idealny.

Jest to potrawa dość czasochłonna, ale zapewniam, że warta każdej minuty spędzonej w kuchni;) Danie możesz dowolnie modyfikować, uzupełniając o swoje ulubione składniki, dodatki, np. grzyby. Do wyboru masz także różne rodzaje mięsa – wołowinę, wieprzowinę… Co kto lubi. Za każdym razem możesz stworzyć inną wersję.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 kg mięsa wieprzowego (np. mięsa z łopatki)
  • 1 l wody
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 180 g śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • olej do smażenia
  • majeranek, sól, pieprz do smaku, opcjonalnie – ostra papryka

Przygotowanie

  1. Mięso pokrój w kostkę około 2 cm. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą, słodką papryką i majerankiem. Mięso zalej oliwą z oliwek. Całość wymieszaj i wstaw do lodówki na 15-20 minut.
  2. Pokrojone mięso obsmaż w garnku na rozgrzanym oleju przez około 15-20 min, aż mocno się przypiecze. Następnie zalej wodą i zagotuj.
  3. W tym czasie oczyść paprykę i pokrój ją w kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Podsmaż warzywa na rozgrzanym oleju około 5 min, a następnie dodaj do wywaru z mięsa. Zmniejsz ogień. Wszystko razem duś przez około 15 min.
  4. Do śmietany dodaj łyżkę mąki i dokładnie wymieszaj, aby nie powstały grudki (w przypadku gdy ma zbyt gęstą konsystencję dolej przegotowanej wody). Dodaj do gulaszu cały czas mieszając.
  5. Całość zagotuj. Na koniec dopraw pieprzem, solą (ewentualnie ostrą papryką) do smaku.
  6. Przygotuj placki ziemniaczane – ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o mniejszych oczkach i odsącz z nadmiaru wody.
  7. Cebulę obierz, drobno posiekaj i dodaj do masy ziemniaczanej. Dodaj także jajko i mąkę. Dopraw do smaku  solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
  8. Na patelni rozgrzej olej i usmaż placki z obu stron na złoty kolor. Następnie odsącz je z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
  9. Ciepłe placki ziemniaczane polej sosem gulaszowym i złóż na pół. Serwuj z solidną łyżką śmietany i pietruszką.

Smacznego !

Pozdrawiam Krysia.

Skip to content