Witam !
Zupa zacierkowa z ziemniakami to ukochana zupa z naszego dzieciństwa , prosta i smaczna. Sekret tkwi oczywiście w zacierkach . Można kupić gotowe, ale najlepsze są te własnej roboty, dokładnie takie jak robiła moja babcia Ania.
Oto przepis na prawdziwą zupę zacierkową!
Składniki
Na zacierki:
1 jajko
ok. 4 łyżek mąki + mąka do przesypania klusek
szczypta soli
Na zupę:
włoszczyzna
1 łyżka masła lub oleju
1-2 łyżki przyprawy maggi lub kilka listków lubczyku
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
4 ziemniaki
zielona pietruszka lub koper do posypania
3-4 plastry boczku lub bekonu (opcjonalnie)
Przygotowanie krok po kroku:
- Zacierki: w misce zgniatamy mąkę z jajkiem i odrobiną ciepłej wody i solą. Wyrabiamy ciasto nieco gęstsze niż na pierogi i skubiemy z rozwałkowanego kawałka małe kluseczki w kształcie kuleczek. przesypujemy je mąką, żeby się nie kleiły. Można to zrobić na zwykłej tarce o grubych oczkach.
- Włoszczyznę ścieramy na tarce o dużych oczkach, dusimy z tłuszczem i szklanką wody przez ok. 7 min na maleńkim ogniu. Wlewamy 1,5 litra gorącej wody, wrzucamy przypieczoną na ogniu cebulę, czosnek, maggi, gotujemy przez kilka minut, dodajemy pokrojone w grubą kostkę ziemniaki i zacierki. Gdy ziemniaki będą miękkie, wsypujemy posiekaną zieleninę.
- Jeśli chcemy, by zupa była bardziej pożywna i miała posmak wędzonki możemy boczek pokroić na małe kawałki i podsmażyć na patelni, następnie sam boczek (bez wytopionego tłuszczu) przełożyć do zupy.
Smacznego !
Pozdrawiam Krysia.