Przejdź do treści

Smaki dzieciństwa

Witam !

Zupa zacierkowa z ziemniakami to ukochana zupa z naszego dzieciństwa , prosta i smaczna. Sekret tkwi oczywiście w zacierkach . Można kupić gotowe, ale najlepsze są te własnej roboty, dokładnie takie jak robiła moja babcia Ania.

Oto przepis na prawdziwą zupę zacierkową!

Składniki

Na zacierki:

1 jajko

ok. 4 łyżek mąki + mąka do przesypania klusek

szczypta soli

Na zupę:

włoszczyzna

1 łyżka masła lub oleju

1-2 łyżki przyprawy maggi lub kilka listków lubczyku

1/2 cebuli

1 ząbek czosnku

4 ziemniaki

zielona pietruszka lub koper do posypania

3-4 plastry boczku lub bekonu (opcjonalnie)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zacierki: w misce zgniatamy mąkę z jajkiem i odrobiną ciepłej wody i solą. Wyrabiamy ciasto nieco gęstsze niż na pierogi i skubiemy z rozwałkowanego kawałka małe kluseczki w kształcie kuleczek. przesypujemy je mąką, żeby się nie kleiły. Można to zrobić na zwykłej tarce o grubych oczkach.
  • Włoszczyznę ścieramy na tarce o dużych oczkach, dusimy z tłuszczem i szklanką wody przez ok. 7 min na maleńkim ogniu. Wlewamy 1,5 litra gorącej wody, wrzucamy przypieczoną na ogniu cebulę, czosnek, maggi, gotujemy przez kilka minut, dodajemy pokrojone w grubą kostkę ziemniaki i zacierki. Gdy ziemniaki będą miękkie, wsypujemy posiekaną zieleninę.
  • Jeśli chcemy, by zupa była bardziej pożywna i miała posmak wędzonki możemy boczek pokroić na małe kawałki i podsmażyć na patelni, następnie sam boczek (bez wytopionego tłuszczu) przełożyć do zupy.

Smacznego !

Pozdrawiam Krysia.

Skip to content