Witam !
Przepisów na pączki ciąg dalszy.
Pączki lub oponki z piekarnika
Wiadomo że najlepsze pączki są smażone w tłuszczu, jednak są osoby, które ich jeść nie mogą. Więc powstał przepis na wersję odchudzoną z piekarnika. Są pyszne, puszyste i delikatne. Można nadziać ulubioną konfiturą, lub zrobić oponki.
Składniki
- Zaczyn:4 dag świeżych drożdży
- łyżka cukru i mąki
- 2,3 łyżki ciepłego mleka
- Ciasto:
- 4 szklanki mąki
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki oleju
- 0,5 opakowania cukru waniliowego
- 4-5 łyżek jogurtu greckiego lub śmietany
- 2/3 szklanki mleka
- 2 jajka
- twarda marmolada
- kolorowa posypka
- Lukier:
- cukier puder
- sok z cytryny
- gorąca woda
Przygotowanie
Zaczyn:
Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy mleko i mąkę. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto:
Do miski przesiewamy mąkę, wlewamy mleko, jogurt i olej.
Całe jajka ucieramy razem z cukrami na puszystą masę.
Dodajemy do mąki razem z wyrośniętymi drożdżami. Ciasto wyrabiamy ok. 5 minut, ma być sprężyste i nie kleić się. Można użyć miksera z hakiem.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godzinę do podwojenia.
Formowanie:
Po tym czasie ciasto dzielimy na pół i wałkujemy na dobrze podsypanej stolnicy na ok. 1 cm. Wykrawamy za pomocą szklanki kółka, a zakrętką z butelki pet – środki, które później zagniatamy. Jeśli chcemy zrobić pączki z nadzieniem, trzeba użyć twardej marmolady. Wykrawamy kółko, dajemy małą łyżeczkę marmolady i zlepiamy oraz formujemy okrągłego pączka.
Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy do napuszenia ok. 20 – 30 minut.
Pieczenie:
Pączki pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 st. C ustawienie góra dół ok. 10-15 minut. Musimy uważać żeby ich nie spiec, będą twarde.
Lukier:
Robiłam na oko: przesiany puder połączyłam z kilkoma kroplami soku z cytryny i gorącej wody. Wymieszałam aby był gęsty, ale z łatwością dał się polewać. Moje pączki z dziurką namoczyłam w lukrze a następnie w kolorowych cukierkach. Odstawiłam do wyschnięcia.
I gotowe, Smacznego 🙂
Pozdrawiam Krysia.