Witam !
Kochani chcę wam dzisiaj przypomnieć przepis na zapomniane ciasto – metrowiec.
Chciałam się dziś podzielić moim przepisem na metrowca – jest to jedno z moich najbardziej ulubionych ciast.
Ze względu na jego czasochłonność – było w moim domu robione jedynie na święta, więc zawsze nie mogłam się doczekać Bożego Narodzenia 🙂
Teraz sama je piekę – lecz również „od święta” – tylko teraz bardziej ze względu na jego ilość, bo sami w cztery osoby za nic go nie zjemy 🙂
Jak sama nazwa wskazuje – wychodzi długie ciacho – spokojnie około 70 cm.
Najlepiej przygotowania podzielić sobie na dwa dni.
Proponuję jednego dnia upiec ciasta, a drugiego zrobić krem i wszystko połączyć w całość.
Dobrze jest też pozostawić ciasto na noc, aby dobrze się połączyło z kremem i nabrało od niego wilgotności.
Potrzebne Wam będą dwie foremki keksowe (ja używałam takich 25 cm długości).
Metrowiec
Przepis na pyszne ciasto waniliowo-czekoladowe przekładane kremem
Składniki ciasta:
- 8 jajek
- 2 szklanki cukru
- ¾ szklanki przegotowanej wody
- ¾ szklanki oleju
- 3 szklanki + 2 łyżki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki kakao
Składniki kremu:
- 2 budynie waniliowe na pół litra mleka (bez cukru)
- 750 ml mleka
- 7 łyżek cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 300 g miękkiego masła
- 1 żółtko
Składniki polewy czekoladowej:
- 200 ml śmietany kremówki
- 200 g czekolady (ja użyłam po połowie czekoladę gorzką i mleczną.
Wykonanie ciasta:
- Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj ekstrakt z wanilii. Ostudź ciasta na kratce.
- Dosypuj po trochu mąkę (3 szklanki) z proszkiem do pieczenia i dolewaj na zmianę wodę i olej.
- Podziel ciasto na dwie równe części, do jednej dodaj dwie łyżki mąki, a do drugiej – dwie łyżki kakao.
- Ciasto przełóż do dwóch foremek keksowych. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-45 minut (sprawdź patyczkiem, czy ciasta są już gotowe).
- Ostudź ciasta na kratce.
Przygotowanie kremu:
- Przygotuj budyń – zagotuj około 600 ml mleka, w pozostałej ilości rozprowadź proszek z budyniu, cukier i mąki. Zestaw z ognia i przestudź. Jeśli nie chcesz, aby na budyniu zrobiła się „skórka”, to przykryj go z wierzchu kawałkiem folii, tak aby dotykała budyniu.
- Wlej mieszaninę do mleka i mieszaj, aż zgęstnieje.
- Zestaw z ognia i przestudź. Jeśli nie chcesz, aby na budyniu zrobiła się „skórka”, to przykryj go z wierzchu kawałkiem folii, tak aby dotykała budyniu.
- Ostudź budyń.
- Miękkie masło zmiksuj porządnie z żółtkiem – miksuj przez kilka minut.
- Dodawaj po łyżce budyń i miksuj aż krem będzie gładki.
Złożenie ciasta
- Ciasta pokrój na plasterki o grubości około 1 cm.
- Każdy kawałek smaruj kremem i układaj kolorami na zmianę przyklejając do siebie kawałki ciasta.
- Jeśli zostanie ci krem, to posmaruj ciasto od góry.
Przygotowanie polewy czekoladowej:
- Kremówkę umieść w garnuszku i ją podgrzej, czekoladę podziel na cząstki i rozpuść w kremówce.
- Odstaw polewę do wystudzenia i gdy zacznie tężeć polej nią ciasto.
Aby uzyskać paski na cieście trzeba je kroić na ukos.
SMACZNEGO!
Pozdrawiam Krysia.