Przejdź do treści

19 kwietnia dzień czosnku

Dziś jest Dzień Czosnku. Ludzie uprawiają czosnek od 5 tysięcy lat! Ta roślina o wyrazistym smaku jest nie tylko popularną przyprawą, ale ma cenne właściwości lecznicze.

Od najdawniejszych czasów znany był w medycynie ludowej. Leczono nim choroby zakaźne przewodu pokarmowego i skóry, pasożyty, choroby płuc czy górnych dróg oddechowych. Podawano go profilaktycznie – przeciwepidemicznie. Wiedziano, że hamuje rozwój bakterii i grzybów. Czosnek pochodzi z Azji. Konfucjusz pierwszą chińską nazwę – „suan” użył między XI a VII w. p.n.e. Jako roślina lecznicza został zakwalifikowany przez poetę Tao Hong – Jinga w V w. p.n.e. Główki czosnku znajdują się na malowidłach wewnątrz piramidy Cheopsa, w pałacu Knossos na Krecie oraz w ruinach Pompei i Herakulanum. Jego moc została już zauważona więc przez naszych przodków.

Na każdym kroku słyszymy, że czosnek jest naturalnym antybiotykiem. I jest to prawda. Dzieje się tak ze względu na składnik w nim zawarty – allicynę. Jest to substancja lotna, dlatego najwięcej jej znajduje się w świeżo zebranym czosnku. Naukowcy porównali moc allicyny do penicyliny i stwierdzili, że 1g allicyny ma moc 15g penicyliny! Ponadto czosnek zawiera ajoene – olejek, który posiada silne działanie podobne do aspiryny w zapobieganiu zlepiania się krwinek czerwonych. Poza funkcją antybiotyczną, czosnek działa na organizm: przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybicznie oraz antymiażdżycowo. Jego zaletą jest pozytywne oddziaływanie na jelita – reguluje ich mikroflorę. Jest zalecany po przebytych kuracjach antybiotykowych. Wspomaga bowiem układ odpornościowy i oddechowy oraz podnosi sprawność fizyczną i psychiczną. Oczyszcza krew z toksyn, rozszerza naczynia krwionośne oraz obniża ciśnienie krwi. Czosnek ma również pozytywny wpływ na metabolizm węglowodanów. Zwiększa wrażliwość komórek na insulinę, zalecany więc w insulino oporności. Korzystnie wpływa na poziom cholesterolu we krwi oraz na prawidłowe funkcjonowanie wątroby. A na koniec warto podkreślić, że chroni neurony przed degeneracją, warto więc go włączyć w dietę nie tylko swoją, ale i osób starszych. Poprawia bowiem funkcjonowanie mózgu.

Pozdrawiam

B.A

Źródło: kcalmar.com

Skip to content