Witam !
Moi Kochani proponuję dzisiaj coś na słodko .
Oto deser do szybkiego przygotowania, gdy tylko najdzie was ochota na coś słodkiego.
Słodkie, puszyste i idealne do kawy lub herbaty – deser potrafi dodać smaku niejednemu popołudniu. Jedyne, co czasem zniechęca do ich pieczenia, to konieczność długiego stania w kuchni oraz doglądania, czy na pewno ciasto równo się wypieka. Jeśli należycie do tych, którzy na deser nie chcą czekać zbyt długo, mam dla was idealny prosty i szybki, a do tego pyszny przepis – jak te, którym trzeba poświęcić więcej uwagi. Jeżeli na pieczenie nie macie zbyt wiele czasu, w przerwie między kolejnymi sezonami serialu przygotujcie Babeczki pietruszkowe z limonką.
Szybko się pieką, a do tego są zdrową alternatywą dla klasycznych muffinek. Do babeczek możecie dodać posiekane uprażone migdały – będą dobrze pasować do aromatu pietruszki i cytrusów.
Babeczki pietruszkowe z limonką.
mielone siemię lniane
2 łyżki
woda
1/4 szklanki
cukier
1 szklanka
mąka pszenna
1 1/2 szklanki
soda oczyszczona
1 1/2 łyżeczki
sól
1 łyżeczka
olej roślinny
1 szklanka
ocet balsamiczny
1 łyżka
ekstrakt waniliowy
1 łyżeczka
skórka z limonki
z jednej sztuki
sok z limonki
z jednej sztuki
starty korzeń pietruszki
200 g
krok 1
Siemię lniane zalewamy wodą i odstawiamy na 5 minut.
krok 2
Do miski wrzucamy cukier, olej, ocet, ekstrakt waniliowy, sok i skórkę z limonki. Dodajemy spęczniałe siemię i starannie ubijamy mikserem lub blenderem. Na koniec dokładamy startą pietruszkę i mieszamy łyżką.
krok 3
W drugiej misce łączymy mąke, sode i sól. Stopniowo wsypujemy je do mokrych, cały czas mieszając łyżką, aż do uzyskania ciasta.
krok 4
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Foremki na muffinki wykładamy papilotkami lub smarujemy olejem. Do każdej wkładamy 2 łyżki ciasta. Pieczemy 15 minut.
Do babeczek można dodać posiekane uprażone migdały – będą dobrze pasować do aromatu pietruszki i cytrusów. Jeśli nie boimy się pobrudzić palców, zróbmy też lukier z soku z cytryny i cukru pudru.
Smacznego!
Pozdrawiam Krysia.