Przejdź do treści

Babeczki pietruszkowe z limonką

Witam !

Moi Kochani proponuję dzisiaj coś na słodko .

Oto deser do szybkiego przygotowania, gdy tylko najdzie was ochota na coś słodkiego.

Słodkie, puszyste i idealne do kawy lub herbaty – deser potrafi dodać smaku niejednemu popołudniu. Jedyne, co czasem zniechęca do ich pieczenia, to konieczność długiego stania w kuchni oraz doglądania, czy na pewno ciasto równo się wypieka. Jeśli należycie do tych, którzy na deser nie chcą czekać zbyt długo, mam dla was idealny  prosty i szybki, a do tego pyszny przepis – jak te, którym trzeba poświęcić więcej uwagi. Jeżeli na pieczenie nie macie zbyt wiele czasu, w przerwie między kolejnymi sezonami serialu przygotujcie Babeczki pietruszkowe z limonką.

Szybko się pieką, a do tego są zdrową alternatywą dla klasycznych muffinek. Do babeczek możecie dodać posiekane uprażone migdały – będą dobrze pasować do aromatu pietruszki i cytrusów.

Babeczki pietruszkowe z limonką.

mielone siemię lniane

2 łyżki

woda

1/4 szklanki

cukier

1 szklanka

mąka pszenna

1 1/2 szklanki

soda oczyszczona

1 1/2 łyżeczki

sól

1 łyżeczka

olej roślinny

1 szklanka

ocet balsamiczny

1 łyżka

ekstrakt waniliowy

1 łyżeczka

skórka z limonki

z jednej sztuki

sok z limonki

z jednej sztuki

starty korzeń pietruszki

200 g

krok 1

Siemię lniane zalewamy wodą i odstawiamy na 5 minut.

krok 2

Do miski wrzucamy cukier, olej, ocet, ekstrakt waniliowy, sok i skórkę z limonki. Dodajemy spęczniałe siemię i starannie ubijamy mikserem lub blenderem. Na koniec dokładamy startą pietruszkę i mieszamy łyżką.

krok 3

W drugiej misce łączymy mąke, sode i sól. Stopniowo wsypujemy je do mokrych, cały czas mieszając łyżką, aż do uzyskania ciasta.

krok 4

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Foremki na muffinki wykładamy papilotkami lub smarujemy olejem. Do każdej wkładamy 2 łyżki ciasta. Pieczemy 15 minut.

Do babeczek można dodać posiekane uprażone migdały – będą dobrze pasować do aromatu pietruszki i cytrusów. Jeśli nie boimy się pobrudzić palców, zróbmy też lukier z soku z cytryny i cukru pudru.

Smacznego!

Pozdrawiam Krysia.

Skip to content