Przejdź do treści

Mazurek wielkanocny dla początkujących

Kochani chcę wam dzisiaj przedstawić przepis na szybki tani ale przede wszystkim pyszny mazurek kajmakowy.

Mazurek kajmakowy naprawdę możesz zrobić sama.

Mazurek wielkanocny czy mazurek kajmakowy możesz kupić w każdej cukierni, ale prawdziwy nastrój świąt wielkanocnych poczujesz, jeśli sama upieczesz to tradycyjne ciasto. Nie jest trudne! Mam dla was przepis na mazurek wielkanocny dla początkujących.

Mazurek wielkanocny – jak zacząć?

Podstawowy mazurek wielkanocny (najpopularniejszy to mazurek kajmakowy) składa się z kruchego spodu, rantu z ciasta kruchego lub makaronikowego, polewy albo pomady i oczywiście dekoracji. W ramach tego schematu możesz wybrać przepis dla leniwych z gotową, kupną polewą. W ten sposób możesz też łatwo przygotować mazurek kajmakowy, kupując masę kajmakową w puszce. Jeśli masz więcej czasu, warto ugotować nietypową pomadę, o smaku cytryn albo pistacji. Najpierw jednak musisz przygotować kruchy spód.

Kruche ciasto na mazurek wielkanocny

  • 300 g mąki
  • kostka masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyż. śmietany (można zastąpić trzecim żółtkiem)

Na stolnicy siekamy masło z mąką i cukrem (możesz też użyć robota kuchennego). Dodajemy żółtko i śmietanę, ugniatamy na jednolitą masę. Kruche ciasto na mazurek wielkanocny należy schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę. Następnie z ok. 2/3 ciasta wykładamy w dużej formie lub dwóch małych, nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, a z pozostałej 1/3 formujemy rant. Pieczemy przez 15-20 min. w temp. 200 st.

Polewa na mazurek wielkanocny – mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy to najprostszy mazurek wielkanocny. Kruchy spód polewamy roztopionymi krówkami albo gotową masą kajmakową z puszki. Polewę urozmaicisz, jeśli dodasz do niej pół tabliczki roztopionej gorzkiej czekolady lub odrobinę mleka. Jeśli wolisz kwaśne smaki, posmaruj spód powidłami lub marmoladą i oblej pomadą cytrynową. Taki mazurek wielkanocny możesz obsypać pokruszonymi pistacjami (bez skórki!).

Przykładowa pomada na mazurek wielkanocny

  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 2 szklanka cukru
  • cukier waniliowy (1 op.)
  • skórka otarta z jednej dużej cytryny

Śmietanę z cukrem i cukrem waniliowym podgrzewamy w rondelku, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 min. Do przestudzonej masy dodajemy skórkę cytrynową, ew. trochę soku z cytryny. Rozprowadzamy na kruchym spodzie.

Jeśli naprawdę nie masz czasu, możesz kupić masę kajmakową na mazurek w sklepie. 

Dekorujemy mazurek wielkanocny

Najprzyjemniejszy etap pieczenia mazurków dopiero przed nami. Mazurek wielkanocny nie może być pusty! Do dekoracji możemy użyć skórki kandyzowanej, migdałów, płatków migdałowych, perełek i pisaków cukierniczych, czekoladowych listków, wiórków czy literek. Wszystko znajdziesz w dobrze wyposażonym sklepie spożywczym. Tradycyjne wzory na mazurek wielkanocny to motywy kwiatowe albo świąteczne. Płatki kwiatów i kulki bazi doskonale imitują połówki migdałów, a łodyżki narysujesz pisakami cukierniczymi. Z płatków migdałowych lub perełek cukierniczych ułożysz bardziej skomplikowane wzory, np. zające i baranki wielkanocne. Pomysł na awangardowy mazurek wielkanocny to dekoracje z napisów, figur geometrycznych albo po prostu abstrakcyjny chaos. Smacznego!

Pozdrawiam Krysia.

Skip to content