Kochani chcę wam dzisiaj przedstawić przepis na szybki tani ale przede wszystkim pyszny mazurek kajmakowy.
Mazurek kajmakowy naprawdę możesz zrobić sama.
Mazurek wielkanocny czy mazurek kajmakowy możesz kupić w każdej cukierni, ale prawdziwy nastrój świąt wielkanocnych poczujesz, jeśli sama upieczesz to tradycyjne ciasto. Nie jest trudne! Mam dla was przepis na mazurek wielkanocny dla początkujących.
Mazurek wielkanocny – jak zacząć?
Podstawowy mazurek wielkanocny (najpopularniejszy to mazurek kajmakowy) składa się z kruchego spodu, rantu z ciasta kruchego lub makaronikowego, polewy albo pomady i oczywiście dekoracji. W ramach tego schematu możesz wybrać przepis dla leniwych z gotową, kupną polewą. W ten sposób możesz też łatwo przygotować mazurek kajmakowy, kupując masę kajmakową w puszce. Jeśli masz więcej czasu, warto ugotować nietypową pomadę, o smaku cytryn albo pistacji. Najpierw jednak musisz przygotować kruchy spód.
Kruche ciasto na mazurek wielkanocny
- 300 g mąki
- kostka masła
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 łyż. śmietany (można zastąpić trzecim żółtkiem)
Na stolnicy siekamy masło z mąką i cukrem (możesz też użyć robota kuchennego). Dodajemy żółtko i śmietanę, ugniatamy na jednolitą masę. Kruche ciasto na mazurek wielkanocny należy schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę. Następnie z ok. 2/3 ciasta wykładamy w dużej formie lub dwóch małych, nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, a z pozostałej 1/3 formujemy rant. Pieczemy przez 15-20 min. w temp. 200 st.
Polewa na mazurek wielkanocny – mazurek kajmakowy
Mazurek kajmakowy to najprostszy mazurek wielkanocny. Kruchy spód polewamy roztopionymi krówkami albo gotową masą kajmakową z puszki. Polewę urozmaicisz, jeśli dodasz do niej pół tabliczki roztopionej gorzkiej czekolady lub odrobinę mleka. Jeśli wolisz kwaśne smaki, posmaruj spód powidłami lub marmoladą i oblej pomadą cytrynową. Taki mazurek wielkanocny możesz obsypać pokruszonymi pistacjami (bez skórki!).
Przykładowa pomada na mazurek wielkanocny
- 1 szklanka śmietany 18%
- 2 szklanka cukru
- cukier waniliowy (1 op.)
- skórka otarta z jednej dużej cytryny
Śmietanę z cukrem i cukrem waniliowym podgrzewamy w rondelku, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 min. Do przestudzonej masy dodajemy skórkę cytrynową, ew. trochę soku z cytryny. Rozprowadzamy na kruchym spodzie.
Jeśli naprawdę nie masz czasu, możesz kupić masę kajmakową na mazurek w sklepie.
Dekorujemy mazurek wielkanocny
Najprzyjemniejszy etap pieczenia mazurków dopiero przed nami. Mazurek wielkanocny nie może być pusty! Do dekoracji możemy użyć skórki kandyzowanej, migdałów, płatków migdałowych, perełek i pisaków cukierniczych, czekoladowych listków, wiórków czy literek. Wszystko znajdziesz w dobrze wyposażonym sklepie spożywczym. Tradycyjne wzory na mazurek wielkanocny to motywy kwiatowe albo świąteczne. Płatki kwiatów i kulki bazi doskonale imitują połówki migdałów, a łodyżki narysujesz pisakami cukierniczymi. Z płatków migdałowych lub perełek cukierniczych ułożysz bardziej skomplikowane wzory, np. zające i baranki wielkanocne. Pomysł na awangardowy mazurek wielkanocny to dekoracje z napisów, figur geometrycznych albo po prostu abstrakcyjny chaos. Smacznego!
Pozdrawiam Krysia.