Przejdź do treści

SAŁATKI Z BURAKÓW

Witam!

Dzisiaj sałatek do obiadu ciąg dalszy.

Dzisiaj chcę zaproponować SAŁATKI Z BURAKÓW.

3 PROSTE PRZEPISY

Burak ćwikłowy, często niedoceniany pod względem wartości odżywczych i pozytywnego wpływu na organizm, jest doskonałym materiałem na różnego typu surówki i sałatki. Zwykle w przepisie jest sałatka z burakami ugotowanymi, ale sałatka z burakiem surowym również ma wyjątkowy smak i aromat. Sałatka z buraków ćwikłowych to witaminowy zastrzyk, można ją również wykonać jako sałatkę do obiadu z dodatkiem różnych warzyw.

KLASYCZNA SAŁATKA Z BURAKÓW DO OBIADU

Dobrze znana z dzieciństwa czy szkolnej stołówki sałatka z burakami jest prostym i zdrowym dodatkiem do dań obiadowych. Składniki:

  • 1 kilogram buraków ćwikłowych,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 łyżka stołowa oleju lub oliwy,
  • 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny,
  • sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Buraki dokładnie umyć i ugotować do miękkości.
  2. Warzywa obrać. 
  3. Buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w drobną kostkę.
  4. Tak przygotowane składniki połączyć i delikatnie wymieszać.

Sałatka z burakami najlepiej smakuje na zimno. Buraki mogą być również zamiast ugotowane – upieczone w piekarniku – zachowują wtedy więcej substancji odżywczych. Doprawiać do smaku można również innymi przyprawami, odrobiną cukru. W innym wariancie klasycznym w skład takiej sałatki wchodzi również starte na tarce jabłko, które dodaje chrupkości, albo chrzan, którym zastępujemy cebulę.

WARZYWNA SAŁATKA Z BURAKAMI

Ciekawym pomysłem na urozmaicenie klasycznej sałatki warzywnej może być dodanie do niej buraków. Sałatkę taką można zawekować i trzymać w spiżarce jaki zapas do obiadu. Składniki potrzebne do przygotowania sałatki do słoików:

  • 2 kg buraków,
  • 1 kg białej kapusty,
  • 1 kg czerwonej papryki,
  • 0,5 kg cebuli,
  • 2 łyżki soli,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka oleju,
  • 1 szklanka octu, 
  • 1 szklanka wody.

Wykonanie:

  1. Buraki ugotować w łupinie, ostudzić, obrać, zetrzeć na tarce – grube oczka.
  2. Kapustę poszatkować.
  3. Paprykę i cebulę oczyścić, drobno pokroić, zasypać solą na 1-2 godziny by puściły sok (w osobnych naczyniach).
  4. Ugotować zalewę – cukier, olej, ocet i wodę połączyć z cebulą i papryką, zagotować przez 5 minut.
  5. Buraki i kapustę wymieszać, następnie zalać zalewą i ponownie wymieszać.
  6. Przełożyć do wymytych i wyparzonych słoików, pasteryzować około 20 minut.

SAŁATKA Z BURAKÓW ĆWIKŁOWYCH W INNYCH ODSŁONACH

Każdy z podanych przepisów można dostosować do własnych potrzeb, dodając alternatywne składniki czy inaczej doprawiając. Ciekawym pomysłem może być na przykład kremowa sałatka z buraków i awokado, albo też sałatka z burakiem czerwonym na surowo, z dodatkiem jabłka i sparzonych rodzynek. Jeżeli natomiast zamienimy majonez czy śmietanę na jogurt naturalny, nie dodając również ziemniaków czy innych wysokokalorycznych składników, dietetyczna sałatka z buraków będzie gotowa jako element zdrowego odżywiania na przykład w trakcie odchudzania.

Warto zadbać, aby w codziennej diecie znalazła się sałatka z burakami. Dostępna jest na tyle duża ilość przepisów, że jadłospis może być bardzo urozmaicony, a smak buraka, nawet jeżeli nie jest lubiany, będzie słabo wyczuwalny. Betalainy , kwas foliowy, azotany, zestaw witamin i minerałów które zawierają sałatki z burakiem czerwonym pozytywnie wpływają na odporność, regulują ciśnienie krwi działając również krwiotwórczo, a także zapobiegają przedwczesnemu starzeniu oraz nowotworom.

SMACZNEGO!

Pozdrawiam Krysia.

Skip to content