Witam!
Dzisiaj chcę wam zaproponować kilka najlepszych przepisów na surówki do obiadu z białej kapusty.
Surówki to zdrowe i odżywcze przystawki, które ożywiają nasze talerze kolorami oraz dopełniają smak potraw z którymi je podajemy. Przyrządzenie ich jest banalnie proste i nie wymaga wielkich kulinarnych umiejętności.
Poniżej przedstawiam kilka przepisów na pyszne surówki.
Przy każdej propozycji podaje przepis z instrukcją wykonania potrawy 😉 Zapraszam!
Pyszna surówka z białej kapusty
Idealny dodatek do obiadu a także do grilla. Można ją wykonać zarówno z młodej jak i starej kapusty. Jest soczysta, chrupiąca i przepyszna! Polecam serdecznie :))
Składniki:
Pół główki niedużej kapusty
1 marchew
1 niewielka cebula
1 łyżka posiekanej pietruszki lub koperku
2 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
0,5 łyżki miodu
sól i pieprz
Kapustę szatkujemy i przekładamy do miski. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach natomiast cebulę kroimy w drobną kostkę i dokładamy do kapusty. Dodajemy posiekaną pietruszkę lub koperek, przyprawiamy solą oraz pieprzem ( użyłam 1 łyżkę soli i 1 łyżeczkę pieprzu), mieszamy .
W miseczce dokładnie mieszamy oliwę z sokiem z cytryny oraz miodem . Całość przelewamy do miski z surówką i dokładnie mieszamy. Odkładamy do lodówki na około 30 minut. Przed podaniem jeszcze raz mieszamy .
SMACZNEGO!
Wiosenna surówka odpornościowa
Jest smaczna, zdrowa i pięknie kolorowa. Pyszna surówka ze świeżych warzyw, z dodatkiem miodu, soku z cytryny i oliwy z oliwek, to świetny dodatek do obiadu, a do tego to prawdziwa bomba witaminowa.
Składniki:
Pół główki białej kapusty
1 marchew
1 pęczek rzodkiewek
1 czerwona papryka
1 mała puszka kukurydzy konserwowej
1 pęczek pietruszki
sól i pieprz
- Sos:
1 łyżka miodu
2-3 łyżki soku z cytryny
3-4 łyżki oliwy z oliwek
– Kapustę drobno szatkujemy, przekładamy do dużej miski, posypujemy dwiema łyżeczkami soli, mieszamy
– marchew obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach
– Paprykę kroimy w malutką kosteczkę
-Rzodkiewki ścieramy na tarce o dużych oczkach
– Kukurydzę odsączamy z zalewy, pietruszkę drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski z kapustą
– Przygotowujemy sos. Jeżeli miód nie jest płynny przekładamy go do miseczki, zalewamy sokiem z cytryny i odkładamy na kilka minut. Po tym czasie mieszamy
– Do miodu i cytryny dodajemy oliwę, całość dokładnie mieszamy i wlewamy do miski z surówką
-Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem
– Przed podaniem surówkę przechowujemy w lodówce
SMACZNEGO !
Kapusta zasmażana z boczkiem
Delikatna młoda kapustka zasmażana z aromatycznym boczkiem to wspaniały dodatek do ziemniaczków czy kotleta. Jest to danie znane w kuchni polskiej od lat. Kapusta i wędzony boczek to połączenie wprost idealne, smaki wzajemnie się uzupełniają dając rewelacyjny efekt końcowy. Polecam!
Składniki:
1 główka młodej kapusty
150g boczku wędzonego
3/4 szklanki wody lub bulionu
1 łyżeczka miodu (lub cukru)
sól, pieprz
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
opcjonalnie: pół pęczka koperku
– Kapustę obieramy z wierzchnich liści, drobno kroimy i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą lub bulionem, doprawiamy solą, pieprzem, miodem (lub cukrem) oraz sokiem z cytryny i gotujemy pod przykryciem przez około 8 minut, w między czasie kilka razy mieszamy .
– Boczek wędzony kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni .
– Do wytopionego boczku dodajemy łyżkę masła, a gdy się rozpuści dodajemy mąkę i smażymy ciągle mieszając przez około 1 minutę. Stopniowo na patelnie wlewamy wodę z kapusty i mieszamy, aż mąka się rozpuści. Na końcu dokładamy kapustę, mieszamy i zagotowujemy .
– Na końcu możemy także dodać posiekany koperek i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku. Kapusta najlepiej smakuje podana z młodymi ziemniakami .
SMACZNEGO!
Pozdrawiam Krysia.