Surówki do obiadu

Witam!

Dzisiaj chcę wam zaproponować kilka najlepszych przepisów na surówki do obiadu z białej kapusty.

Surówki to zdrowe i odżywcze przystawki, które ożywiają nasze talerze kolorami oraz dopełniają smak potraw z którymi je podajemy.  Przyrządzenie ich jest banalnie proste i nie wymaga wielkich kulinarnych umiejętności.

Poniżej przedstawiam kilka przepisów na pyszne surówki.

Przy każdej propozycji podaje przepis z instrukcją wykonania potrawy 😉 Zapraszam!

Pyszna surówka z białej kapusty

Idealny dodatek do obiadu a także do grilla. Można ją wykonać zarówno z młodej jak i starej kapusty. Jest soczysta, chrupiąca i przepyszna!  Polecam serdecznie :))

Składniki:

Pół główki niedużej kapusty

1 marchew

1 niewielka cebula

1 łyżka posiekanej pietruszki lub koperku

2 łyżki oliwy

1 łyżka soku z cytryny

0,5 łyżki miodu

sól i pieprz

Kapustę szatkujemy i przekładamy do miski. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach natomiast cebulę kroimy w drobną kostkę i dokładamy do kapusty. Dodajemy posiekaną pietruszkę lub koperek, przyprawiamy solą oraz pieprzem ( użyłam 1 łyżkę soli i 1 łyżeczkę pieprzu), mieszamy .

W miseczce dokładnie mieszamy oliwę z sokiem z cytryny oraz miodem . Całość przelewamy do miski z surówką i dokładnie mieszamy. Odkładamy do lodówki na około 30 minut. Przed podaniem jeszcze raz mieszamy .

SMACZNEGO!

Wiosenna surówka odpornościowa

Jest smaczna, zdrowa i pięknie kolorowa. Pyszna surówka ze świeżych warzyw, z dodatkiem miodu, soku z cytryny i oliwy z oliwek, to świetny dodatek do obiadu, a do tego to prawdziwa bomba witaminowa.

 Składniki:

Pół główki białej kapusty

1 marchew

1 pęczek rzodkiewek

1 czerwona papryka

1 mała puszka kukurydzy konserwowej

1 pęczek pietruszki

sól i pieprz

  • Sos:

1 łyżka miodu

2-3 łyżki soku z cytryny

3-4 łyżki oliwy z oliwek

– Kapustę drobno szatkujemy, przekładamy do dużej miski, posypujemy dwiema łyżeczkami soli, mieszamy

– marchew obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach

– Paprykę kroimy w malutką kosteczkę

-Rzodkiewki ścieramy na tarce o dużych oczkach

– Kukurydzę odsączamy z zalewy, pietruszkę drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski z kapustą

– Przygotowujemy sos. Jeżeli miód nie jest płynny przekładamy go do miseczki, zalewamy sokiem z cytryny i odkładamy na kilka minut. Po tym czasie mieszamy

– Do miodu i cytryny dodajemy oliwę, całość dokładnie mieszamy i wlewamy do miski z surówką

-Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem

– Przed podaniem surówkę przechowujemy w lodówce

SMACZNEGO !

Kapusta zasmażana z boczkiem

Delikatna młoda kapustka zasmażana z aromatycznym boczkiem to wspaniały dodatek do ziemniaczków czy kotleta. Jest to danie znane w kuchni polskiej od lat. Kapusta i wędzony boczek to połączenie wprost idealne, smaki wzajemnie się uzupełniają dając rewelacyjny efekt końcowy. Polecam! 

Składniki:

1 główka młodej kapusty

150g boczku wędzonego

3/4 szklanki wody lub bulionu

1 łyżeczka miodu (lub cukru)

sól, pieprz

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka masła

1 łyżka mąki

opcjonalnie: pół pęczka koperku

 – Kapustę obieramy z wierzchnich liści, drobno kroimy i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą lub bulionem, doprawiamy solą, pieprzem, miodem (lub cukrem) oraz sokiem z cytryny i gotujemy pod przykryciem przez około 8 minut, w między czasie kilka razy mieszamy .

– Boczek wędzony kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni .

– Do wytopionego boczku dodajemy łyżkę masła, a gdy się rozpuści dodajemy mąkę i smażymy ciągle mieszając przez około 1 minutę. Stopniowo na patelnie wlewamy wodę z kapusty i mieszamy, aż mąka się rozpuści. Na końcu dokładamy kapustę, mieszamy i zagotowujemy .

– Na końcu możemy także dodać posiekany koperek i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku. Kapusta najlepiej smakuje podana z młodymi ziemniakami .

SMACZNEGO!

Pozdrawiam Krysia.