Zupa koperkowa z mielonym mięsem

Witam!

Dzisiaj w roli głównej zupa koperkowa z mielonym mięsem.

Jeśli masz ochotę na pyszną, łatwą i szybką zupę, to taka właśnie jest 🙂 Pachnie mocno koperkiem, ma słodkawy smak i nie ma chyba nikogo, komu by nie smakowała 🙂 W zupie jest dużo wartościowych warzyw, odpowiednia ilość mięsa drobiowego oraz nieco śmietanki, która nadaje zupie „ciepłego”, domowego smaku.
Nie może się nie udać, pamiętaj tylko o jednym – by do przygotowania zupy koperkowej użyć dobrego, naturalnego bulion – oczywiście najlepiej własnoręcznie ugotowanego. 

Składniki na zupa koperkowa z mielonym mięsem

6 szklanek bulionu
40 dag mielonego mięsa drobiowego
1 mała cebula
2 małe marchewki
1 mały por – tylko biała część
kawałek selera – około 5 dag
2 ziemniaki (około 40 dag)
3/4 szklanki (200 ml) słodkiej śmietanki min. 18%
3 łyżki drobno posiekanego koperku
2 łyżki oleju
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie dania zupa koperkowa z mielonym mięsem

  • Warzywa obierz. Pora pokrój na cienkie krążki, marchewkę na cienkie plasterki. Seler pokrój na małe kawałki. Ziemniaki pokrój na kostkę o boku około 1 cm.
  • Obraną cebulą pokrój na drobną kostkę.
  • W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj cebulę, lekko posól i smaż cały czas mieszając, aż zacznie się szklić, dodaj mięso i smaż (nadal intensywnie mieszając), aż całkowicie zmieni kolor.
  • Wlej bulion, dodaj marchewkę, pora i seler. Gotuj na średnim ogniu przez 10 minut, aż warzywa zmiękną. Dodaj ziemniaki i gotuj przez 5 minut.
  • Wlej śmietankę, dodaj koperek, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj, trzymaj na małym ogniu przez kilka chwil.
  • Zestaw z ognia, przykryj, odstaw na kilka minut, by smaki się wymieszały.


Życzę smacznego !

Pozdrawiam Krysia.