Przejdź do treści

Ciasto Doniczka

Witam !

Dzisiaj chcę wam przedstawić przepis na szybkie a zarazem pyszne ciasto które może być inspiracją na nadchodzące święta wielkanocne.

Ciasto Doniczka

Przepyszne ciasto kremowe o intrygującej nazwie oraz charakterystycznym, przyciągającym uwagę wyglądzie. Wystarczy na nie spojrzeć i od razu wiadomo, skąd nazwa „Doniczka” 🙂 Z samą ziemią ciasto nie ma jednak absolutnie nic wspólnego (i całe szczęście :)). Mamy tu biszkopt kakaowy, nasączony nieziemsko pysznym ponczem kawowo – adwokatowym oraz krem budyniowy z dodatkiem kawy i kakao. Ciasto naprawdę rozpływa się w ustach, nie jest mdłe ani ciężkie, jak to czasami bywa przy tego typu słodkościach.

Polecam!

Składniki

Na biszkopt kakaowy:

  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 7 jajek
  • 1 szkl. drobnego cukru do wypieków

Na kakaowy krem budyniowy:

  • 500 ml mleka
  • 0,75 szkl. cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (lub cukru z prawdziwą wanilią)
  • 5 żółtek
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki mielonej kawy
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki ajerkoniaku

Na poncz*:

  • 80 ml zaparzonej, mocnej kawy, lekko wystudzonej
  • 100 ml ajerkoniaku

Dodatkowo:

  • świeże listki mięty, do dekoracji

Przepis

Biszkopt kakaowy:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia – wymieszać, przesiać i odstawić.

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, miksując za każdym razem przez ok. 30 – 40 sekund. Powinna powstać sztywna, błyszcząca piana. Kolejno dodawać po jednym żółtku, dalej ubijając. Dodać przesiane suche składniki i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera – tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Formę prostokątną o wymiarach 23 x 34 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Delikatnie przełożyć ciasto do formy, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 170°C przez około 25 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.

Kakaowy krem budyniowy:

W rondlu zagotować 250 ml mleka z cukrami.

W miseczce zmiksować żółtka, mąkę i pozostałe 250 ml mleka. Wlać na zagotowane mleko, gotować, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje. Pogotować minutę, po czym ściągnąć z palnika. Przykryć folią spożywczą w taki sposób, aby dotykała ona powierzchni kremu (zapobiegnie to wytworzeniu się kożucha). Odstawić do całkowitego wystudzenia.

W misie miksera utrzeć masło na jasną, puszystą masę. Dodawać wystudzony budyń, stopniowo, łyżka po łyżce, miksując cały czas na niskich obrotach miksera, do powstania gładkiej masy budyniowej. Na koniec dodać kawę, kakao i ajerkoniak, zmiksować do połączenia.

Poncz:

Do lekko ostudzonej kawy dodać likier – wymieszać i odstawić.

Wykonanie:

Wystudzone ciasto wyjąć z formy. Ostrym nożem ściąć wierzch na grubość ok. 0,5 cm. Dobrze nasączyć przygotowanym ponczem – ciasto przy dotyku palcami powinno się wydawać bardzo mokre. Odciętą część ciasta pokruszyć do miseczki i odstawić.

Na ciasto wyłożyć krem budyniowy, rozsmarować równomiernie po całości. Na krem delikatnie wyłożyć okruchy ciasta, lekko docisnąć. Wierzch udekorować listkami mięty.

Smacznego!

Skip to content