Przejdź do treści

Domowy chleb szpinakowy

Witam !

Kochani zapraszam na pyszne domowe pieczywo. Swój piękny zielony kolor zawdzięcza świeżemu szpinakowi, którego w ogóle nie czuć w chlebie. Polecam jako odmianę od tradycyjnego pieczywa.

Domowy chleb szpinakowy .

Składniki

150 g świeżego szpinaku
1. Szkl. mleka
1. op. suszonych drożdży (7g)
1. łyżeczka soli
3,5. szkl mąki pszennej
do posypania czarny sezam

Sposób przygotowania przepisu:

Domowy chleb szpinakowy

  • 1. Szpinak myjemy a następnie blendujemy wraz z mlekiem i przelewamy do miski. Do „zielonego” mleka dosypujemy drożdże, sól oraz mąkę. Wyrabiamy razem na gładkie ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut. Po tym czasie przekładamy ciasto na chleb do keksówki, posypujemy sezamem i ponownie odstawiamy pod przykryciem na 45 minut. Wyrośnięty chlebek wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę i 10 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy chleb na kratce.

Polecam !Smacznego!

Pozdrawiam Krysia.

Skip to content