Przejdź do treści

Domowy twaróg ziołowy

Witam dzisiaj chcę wam polecić pyszny i zdrowy ser domowej roboty.

Jeśli ktoś skosztował domowego twarogu, to nigdy nie zapomni jego smaku. Domowy twaróg może nie jest tani, ale za to jest dużo lepszy od twarogu sklepowego, Ja tym razem pokusiłam się o przygotowanie twarogu ziołowego wg mojej kompozycji smakowej: świeżego tymianku i pomidorów z czosnkiem i bazylią, ale Wy możecie przygotować domowy twaróg z takimi ziołami lub przyprawami, które akurat macie pod ręką.

Jeśli chcemy przygotować twaróg z ziołami, jak w tym przypadku to w trakcie wylewania sera na sito posypujemy warstwy twarogu co jakiś czas listkami tymianku i suszonymi pomidorami, aby tworzyły się kolorowe ziołowe warstwy. Odsączanie twarogu ziołowego na sicie zajęło mi 36 godzin. Twaróg ziołowy podczas odsączania owinięty był w gazę i na końcu spięty gumką recepturką, aby po odsączeniu miał kulisty kształt. Gazę kupuję do wyrobów domowych w aptece. Potem wystarczy tylko chleb z masłem i ziołowy twaróg , możemy się nim zajadać ze smakiem .

Polecam !

Pozdrawiam Krysia.

Skip to content